ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Πάμε σε ρήξη – Αδύνατη η συμφωνία

Πάμε σε ρήξη – Αδύνατη η συμφωνία

Το σκηνικό της αδιαλλαξίας και της εχθρότητας απέναντι στην Ελλάδα έχει ήδη στηθεί στο σημερινό (09/03/2015) Eurogroup.

Αποφασισμένοι για όλα, Μέρκελ και Ντράγκι ζητάνε «το κεφάλι της Ελλάδας στο πιάτο», αν η Αθήνα δεν δεχθεί την αμετακίνητη εντολή Βερολίνου και Βρυξελλών, να έρθουν οι «θεσμοί» (δηλαδή οι εκπρόσωποι της τρόικας) στην ελληνική πρωτεύουσα και να ελέγξουν:

Σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν έχουν προχωρήσει και ποιες αποκρατικοποιήσεις. Ποια είναι τα γενικά κυβερνητικά έσοδα από εξόφληση χρεών στην εφορία. Ποια είναι τα αποθεματικά της Τράπεζας της Ελλάδος και των ιδιωτικών τραπεζών. Σε ποιο ύψος έχουν φθάσει τα «κόκκινα» δάνεια και τι θα κοστίσει η επίλυση του προβλήματος. Πόσο θα κοστίσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Πόσοι υπάλληλοι του δημοσίου έχουν φύγει και πόσοι πρέπει να επιστρέψουν βάσει δικαστικών αποφάσεων.

Έχοντας ήδη οδηγήσει την Ελλάδα στα όρια της χρεοκοπίας, με τα χρήματα που υπάρχουν στα κρατικά ταμεία να μην καλύπτουν τις ανάγκες ακόμα και του Μαρτίου σε ό,τι αφορά την εξόφληση δανείων από ΔΝΤ και άλλες τραπεζικές πηγές, απόψε στο Eurogroup και οι 18 θα βάλουν τον τελευταίο κόμπο στη θηλιά, που ήδη έχει σφίξει το λαιμό της Ελλάδας.

Η δική τους αμετάκλητη θέση, ότι κι αν τους πει σήμερα ο Βαρουφάκης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες Newsbomb.gr είναι:

- Δεν προχωράμε σε καμία συμφωνία και διαπραγμάτευση (άρα δεν σας δίνουμε ούτε ένα ευρώ) αν δεν δεχτείτε τον έλεγχο (αξιολόγηση το λένε τώρα) των εκπροσώπων των θεσμών (δηλαδή των γνωστών Τόμσεν και Μαζούχ αλλά με άλλα πρόσωπα) που θέλουμε να γίνει στην Αθήνα και όχι σε Παρίσι και Βρυξέλλες (όπως προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για να μην ξαναζήσουμε την ξεφτίλα των περασμένων ετών με τους αλαζονικούς υπαλλήλους της τρόικας να μπαινοβγαίνουν στα ελληνικά υπουργεία και να δίνουν εντολές στους Έλληνες υπουργούς). Αυτή την «αξιολόγηση», όμως, δεν δέχεται η κυβέρνηση και ιδιαίτερα με αυτόν τον εξευτελιστικό τρόπο, που ζητάνε οι θεσμοί.

Το πρόβλημα για τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ, δεν είναι τόσο η έλλειψη αριθμών και η κοστολόγηση μέτρων που δεν υπάρχουν στην πρόταση Βαρουφάκη στο σημερινό Eurogroup, γιατί τα νούμερα μπορούν να βρεθούν τις επόμενες μέρες σε μια πραγματική διαπραγμάτευση. Το πρόβλημα Βερολίνου και Βρυξελλών είναι βασικά να τσαλακώσουν την Ελλάδα, να την συντρίψουν πολιτικά και οικονομικά, αναγκάζοντάς την να επιστρέψει με σκυμμένο κεφάλι στη σκοτεινή εποχή των ελέγχων της τρόικας στην Αθήνα, όταν ο υπάλληλος του ΔΝΤ, με περισσή αλαζονεία, Τόμσεν, έμπαινε στο Μέγαρο Μαξίμου και έδινε εντολές στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Το πρόβλημα για τους θεσμούς δεν είναι τα 4 ή 7 δισ. που χρειάζεται κατεπειγόντως η Ελλάδα για να μην καταρρεύσει, αλλά η πολιτική εξόντωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της κυβέρνησης Τσίπρα, ώστε να τρομοκρατηθούν όποιες πολιτικές δυνάμεις θέλουν κατάργηση του προγράμματος της απάνθρωπης λιτότητας, που έχει επιβάλει η Γερμανία.

Πάμε σε ρήξη, λοιπόν, σήμερα. Πάμε σε κάποιες δραματικές μέρες, που μπορεί ακόμη να υπάρχει και πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα. Και έτσι η στιγμή για το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι της Ελλάδας στην Ευρώπη της Μέρκελ, στην Ευρώπη με το Δ΄ γερμανικό Ράιχ, έφτασε.

Η αναποφασιστικότητα, η αδράνεια, τα ήξεις αφήξεις της Αθήνας και το μπρος πίσω για τις κομματικές ισορροπίες, οδηγούν μαθηματικά στην καταστροφή.

Όμως και οι «θεσμοί» βιάζονται για άμεση λύση, καθώς τα διεθνή χρηματιστήρια σήμερα καταρρέουν ενόψει της αποτυχίας του Eurogroup και το ευρώ έφτασε στο 1,08 έναντι του δολαρίου.

Δεν ξέρω αν στο Μαξίμου ή στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κοστολογήσει το ναι ή το όχι της Ελλάδας στους θεσμούς, δεν ξέρω αν έχουν υπολογίσει τι σημαίνει για τον ελληνικό λαό αυτό το κρίσιμο ναι ή όχι στους εταίρους μας, που θέλουν να μας εξαφανίσουν.

Εκείνο που ξέρω είναι ότι κάθε μέρα που περνάει μέσα σε αυτή την αγωνία και την αποφασιστικότητα, ή τη διάθεση για «μπάλωμα» του ανοιχτού προβλήματος, χάνεται και η τελευταία ελπίδα για την Ελλάδα να υπάρξει στο μέλλον.

Σχετικές ειδήσεις