ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Φονικός πράκτορας εξαρτημένος από χάπια

Φονικός πράκτορας εξαρτημένος από χάπια

Ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος σε κατασκοπική χαπακωμένη χημειοθεραπεία.

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΡΝ / THE BOURNE LEGACY

Βαθμολογία: 6 / 10

Γίνεται πράκτορας Μπορν χωρίς τον πράκτορα Μπορν; Γιατί να μη γίνεται. Εδώ υπάρχει πίτσα χωρίς τυρί , μπύρα χωρίς αλκοόλ και καφές χωρίς καφείνη για να καλυφθεί η πιάτσα. Στον Μπορν θα κολήσουμε όταν πρόκειται για κέρδη μια τεράστιας χολιγουντιανής μπίζνας; Οπότε το ερώτημα αλλάζει ως εξής: Υπάρχει λόγος να κάνεις τον Μπορν χωρίς τον Μπορν? Πέρα από τα φράγκα ουδείς. Και εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη μου αντίρρηση με αυτήν την κατά τα άλλα συμπαθέστατη περιπέτεια κατασκοπικής συνωμοσιολογίας. Στο ότι θα μπορούσε να προκύψει αυτόνομα, χωρίς το τρικ του τίτλου και τις βεβιασμένες συνδέσεις - αναφορές της μυθολογίας της με την πρωτότυπη τριλογία του πράκτορα Μπορν. Και θα τα πήγαινε και πολύ καλύτερα.

Γιατί και σαν ύφος είναι διαφορετική από τη φρενίτιδα των προηγούμενων ταινιών, εφ’ όσον δεν γεννιούνται όλοι Πολ Γκρίνγκρας να μετατρέπουν την κουνιστή κάμερα σε τέχνη. Από αυτή την άποψη είναι σοφή η επιλογή του Τόνι Γκιλρόι, σεναριογράφου των προηγούμενων ταινιών της σειράς (και υποψήφιου για όσκαρ σκηνοθεσίας και σεναρίου για το «Μάικλ Κλέιτον») να αλλάξει ρότα. Να ακολουθήσει πιο κλασσικούς ρυθμούς στο στήσιμο της ταινίας του και το σασπένς, που τους σπάει με δύο τρεις εκρήξεις χορταστικές δράσεις. Μολονότι στο πρώτο μέρος το παρακάνει λίγο με αυτό το «στήσιμο» απογοητεύοντας του εθισμένους στην υπερκινητική δράση των συγκεκριμένων ταινιών.

Ο καινούργιος Μπορν είναι άλλος ένας πράκτορας, που συμμετείχε και αυτός, όπως και ο Ματ Ντέιμον αλλά και πολλοί άλλοι όπως αποκαλύπτεται, σε παράνομα πειράματα δημιουργίας υπερκατασκόπων. Δεν έχει χάση τη μνήμη του, αλλά είναι εξαρτημένος από ένα πράσινο και ένα μπλε χαπάκι που του δίνουν ευφυία και δύναμη (γιατί από μόνος του είναι και λίγο μόγγολος). Αν δεν πάρει τα χαπάκια, θα καταρρεύσει. Πίσω από τα πειράματα, είναι πολλοί από τους γνωστούς των προηγούμενων ταινιών όπως ο Σκοτ Γκλέν και ο Άλμπερτ Φίνεϊ συν τον αδίστακτο Έντουαρτ Νόρτον. Όταν τα γεγονότα της προηγούμενης ταινίας αρχίσουν να αποκαλύπτουν τον ιστό της συνομωσίας, τόσο με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σάιμον Ρος όσο και με την κατάθεση της Παμ Λάντ,ι ο Νόρτον θα προσπαθήσει να κρύψει όλα τα ίχνη των υπόλοιπων πειραμάτων δολοφονώντας και «εξαφανίζοντας» τους συμμετέχοντες.

Αυτή είναι η βασική σύνδεση της συγκεκριμένης ταινίας με την προϋπάρχουσα μυθολογία και τα γεγονότα της υποτίθεται πως εξελίσσονται χρονικά παράλληλα με αυτά στο «Τελεσίγραφο του Μπορν». Ένας από τους συμμετέχοντες στα παράνομα πειράματα είναι ο Τζέρεμι Ρενέρ που προσπαθεί να επιβληθεί σαν το νέο πρότυπο του σκληροτράχηλου action hero αλλά δεν μπορείς να πεις ότι σε κάνει να τον αγαπήσεις. Και η πάντα υπέροχη Ρέιτσελ Βάιζ, ως γιατρέσσα που του χορηγεί τις χάπες χωρίς να ξέρει τις επιπτώσεις, αλλά την παίρνουν κι αυτή στο κυνήγι και αναγκάζεται να τακιμιάσει μαζί του.

Από κει και πέρα, η φόρμουλα του κυνηγητού απλώς επαναλαμβάνεται, χωρίς κάποια συνταρακτική αλλαγή στη συνταγή, οδηγώντας τα πράγματα «ξεδιάντροπα» σχεδόν, σε ένα ακόμα ανοιχτό φινάλε όπως στην πρώτη ταινία της σειράς, με ευσεβή στόχο τη δημιουργία μιας καινούργιας τριλογίας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο είδος της, η ταινία δεν είναι μια πρωτοκλασάτη και χορταστική ψυχαγωγική πρόταση που δεν πρόκειται να σε απογοητεύσει, με κάποιες ενδιαφέρουσες σεναριακές ιδέες και αξιόλογη προσπάθεια στησίματος ενός καινούργιου, αμφιλεγόμενου χαρακτήρα .

*Στις αίθουσες από την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου

***ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο facebook στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο profile Tassos Theodoropoulos, στο twitter ως klarinabourana ή στοterra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης