ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Αποκάλυψη: Η «τοξική» Folli Follie συμπαρασύρει και άλλους επιχειρηματίες

Αποκάλυψη: Η «τοξική» Folli Follie συμπαρασύρει και άλλους επιχειρηματίες

Σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν «υπόγεια» παιχνίδια και «δύσοσμες» συναλλαγές με τη μετοχή της Folli Follie ήδη από το 2008, περιλαμβάνει η ενδιάμεση έκθεση διαχειριστικού ελέγχου της PwC. 

Από τα παραρτήματα της έκθεσης αυτής προκύπτει μεταξύ άλλων πως η οικογένεια Κουτσολιούτσου είχε ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 αμφισβητούμενες συναλλαγές με άλλους επιφανείς επιχειρηματίες, οι οποίες ποτέ δεν ελέγχθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Από την έκθεση της PwC προκύπτει πως στα τέλη του 2008 ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος έλαβε δάνειο από την οικογένεια Βασιλάκη της Aegean για να αντιμετωπίσει ταμειακά προβλήματα. Οι όροι της εν λόγω συμφωνίας ταμειακής διευκόλυνσης καταγράφονται σε επιστολή με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2008 με αποστολέα το Δημήτρη Κουτσολιούτσο και παραλήπτη το Θεόδωρο Βασιλάκη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ανέλαβε να μεταβιβάσει μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής 806.451 μετοχές της Folli Follie προς την πλευρά Βασιλάκη έναντι 6,2 ευρώ ανά μετοχή. Παράλληλα δεσμεύθηκε να επαναγοράσει τις μετοχές της Folli στις 10/02/2009 στην ίδια τιμή.

Μάλιστα, προκειμένου να εξασφαλίσει τον Θεόδωρο Βασιλάκη εξέδωσε επιταγή ύψους 5,5 εκατ. ευρώ και συμφώνησε πως εάν έως τις 10/02/2009 δεν έχει επιστρέψει τα λεφτά τότε η πλευρά Βασιλάκη θα μπορεί να πουλήσει όλες τις μετοχές και εφόσον το ποσό δεν επαρκεί για την κάλυψη του δανείου θα μπορεί να εισπραχθεί μέσω της επιταγής.

Από τα ντοκουμέντα προκύπτει πως ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος δεν επέστρεψε το ποσό στις 10 Φεβρουαρίου 2009 και έτσι ξεκίνησε μια διαδικασία ανταλλαγής επιστολών με την Εμμανουέλα Βασιλάκη, στην οποία ενεπλάκη και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Αυτή η αλληλογραφία αποκαλύπτει πως η συμφωνία Κουτσολιούτσου – Βασιλάκη δεν αφορούσε τελικά ένα δάνειο, καθώς ο ιδρυτής της Aegean συνέχισε να ρευστοποιεί μετοχές της Folliκαι να καταθέτει το προϊόν της ρευστοποίησης στην οικογένεια Κουτσολιούτσου , ακόμη και μετά την εξόφληση του δανείου.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση διαχειριστικού ελέγχου της PwC, η Εμμανουέλα Βασιλάκη στα μέσα Μαΐου 2009 απηύθυνε επιστολή στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο όπου αναφέρει ότι στις 19 Δεκεμβρίου 2018 κατέθεσε 4,9 εκατ. ευρώ στην πλευρά Κουτσολιούτσου και ότι στο πλαίσιο της προαναφερόμενης συμφωνίας ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος εξέδωσε επιταγή 5 εκατ. ευρώ ( σ.σ. 5,5 εκατ. ευρώ αναφέρεται στο κείμενο συμφωνίας).

Από την ίδια αλληλογραφία προκύπτει πως μέχρι το Μάιο 2009, με εντολή Τζώρτζη Κουτσολιούτσου η Εμμανουέλα Βασιλάκη είχε πωλήσει μετοχές αξίας 1,625 εκατ. ευρώ, είχε δώσει μετρητά 500.000 ευρώ στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και μετά την αφαίρεση της διαφοράς των τόκων οφείλε 1,11 εκατ. ευρώ. Στις αρχές Ιουλίου 2009 η ιδία έστειλε και άλλη επιστολή προς τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, από την οποία προκύπτει πως είχε προβεί στην πώληση 476.395 μετοχών από τις συνολικά 806.451 μετοχές και απόμεναν άλλες 323.605 μετοχές.

Οι περιγραφόμενες συναλλαγές στοιχειοθετούν χρηματιστηριακές παραβάσεις, φοροδιαφυγή και πιθανότατα και ξέπλυμα χρήματος και δεδομένου ότι ήδη είναι στο στόχαστρο των εποπτικών Αρχών, αναμένεται να υπάρξει αναλυτική τους διερεύνηση, έστω και με 13 χρόνια καθυστέρηση.

Διαβάστε σχετικά:

Folli Follie: Κουτσολιούτσος και Βακάκης ξεφορτώθηκαν τα ελικόπτερα σε κάποιον... Παντόφλα

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό - Εστίαση: Πάει για Μάρτιο το άνοιγμα - Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη Σταϊκούρα - εστιατόρων