ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ντόμινο εξελίξεων προκαλεί το «κανόνι» (;) του ρωσικού τουριστικού πρακτορείου

Ντόμινο εξελίξεων προκαλεί το «κανόνι» (;) του ρωσικού τουριστικού πρακτορείου

-Έντονος προβληματισμός στον τουριστικό κλάδο

-Ποιοι άλλοι τομείς θα επηρεαστούν και γιατί φοβούνται την αλλαγή στάσης της Μόσχας προς την Αθήνα

Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στον τουριστικό κλάδο μετά το «κανόνι» που βάρεσε το ρωσικό Tour operator Labirint.

Το συγκεκριμένο πρακτορείο δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα και κυρίως σε Ρόδο, Κρήτη, Κω, Κέρκυρα και Σαντορίνη.

Οι Ρώσοι τουρίστες που το εμπιστεύτηκαν για το ταξίδι τους στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή έκθετοι και αναζητούν κάποιο αρμόδιο για να ξεκαθαρίσει ο τρόπος που θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους και κυρίως να μην πάνε χαμένα τα εισιτήρια της επιστροφής που είχαν εκδώσει.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για «εγκλωβισμένους Ρώσους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», ενώ στη Ρόδο σημειώθηκαν και μικροεντάσεις.

Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στην Κρήτη, με τους Ρώσους τουρίστες να ρωτούν εναγωνίως για το μέλλον τους.

Όπως αναφέρει στο cretapost, η διευθύνουσα σύμβουλος της LeGrand, εταιρείας που εκπροσωπεί την Labirint στην Ελλάδα, δεν υπήρχε κανένα σημάδι για το «κανόνι» που βάρεσε το μεγάλο ρωσικό πρακτορείο. «Έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία αυτή η είδηση. Εμείς την μάθαμε μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δεν είχαμε κανένα σημάδι και καμία ειδοποίηση. Μπορώ να σας πω ότι μέχρι και χθες το βράδυ εξυπηρετούσαμε αφίξεις της συγκεκριμένης εταιρίας», επεσήμανε η κ. Σαπουνάκη έδωσε και μία εικόνα για το τί θα γίνει από εδώ και πέρα με τους τουρίστες.

«Εμείς απλά πληροφορηθήκαμε ότι τρεις πτήσεις σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Σαντορίνη δεν θα πραγματοποιηθούν. Θορυβηθήκαμε κι αναρρωτιόμασταν πώς ήταν δυνατόν αυτή η μεγάλη εταιρία να πτωχεύσει. Παρ’ όλα αυτά οι πελάτες της Labirint που έχουν εξυπηρετηθεί από εμάς στην Ελλάδα – μέχρι την ημερομηνία της πτώχευσης – βρίσκονται όλοι στα ξενοδοχεία τους, τα οποία έχουν πληρωθεί από εμάς, ανεξάρτητα από το εάν έχουμε καλυφτεί από τη Labirint»

Από την πλευρά τους οι Έλληνες ξενοδόχοι βλέπουν μια τεράστια «τρύπα» να δημιουργείται στο ταμείο τους. Οι τοπικές αγορές των νησιών προσπαθούν να ανταποκριθούν στα γεγονότα, ενώ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το μέλλον.

Οι περισσότεροι επισημαίνουν τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζουν οι Ρώσοι στον ελληνικό τουρισμό καθώς, θεωρούνται «καλοί τουρίστες που αφήνουν χρήμα στη χώρα».

Την ίδια ώρα παράγοντες του τουρισμού εκφράζουν φόβους ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην κρίση της Ουκρανίας θα επιφέρει ντόμινο εξελίξεων σε πολλούς κλάδους.

Εκτός από τον τουρισμό, αγρότες εκφράζουν έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο η δυσφορία της Μόσχας προς την Αθήνα να μεταφραστεί και σε κυρώσεις σε άλλους τομείς της οικονομίας. Ενδεχόμενο «εμπάργκο» από τη Ρωσία σε φρούτα και λαχανικά από την Ελλάδα θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ελληνική γεωργία. Χιλιάδες τόνοι προϊόντων θα μείνουν αδιάθετοι, ενώ θα πρέπει να αναζητηθούν νέες αγορές οι οποίες φυσικά δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν τόσο μεγάλο μέρος της παραγωγής, όπως αυτό που απορροφά η Ρωσία.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης τηρείται απόλυτη σιγή και κανείς από τους αρμόδιους υπουργούς δεν έχει βγει μέχρι στιγμής να καθησυχάσει τους επαγγελματίες τους τουρισμού αλλά και τους άλλους κλάδους που έχουν σχέση με τις εξαγωγές.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι ιθύνοντες του Υπουργείου Τουρισμού βρίσκονται σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, το τουριστικό Επιμελητήριο της Ρωσίας, καθώς και με την πρεσβεία και το προξενείο της Ρωσίας, ώστε να διεξαχθεί ομαλά ο επαναπατρισμός των Ρώσων τουριστών.

Διαβάστε επίσης:

Σταματά τη λειτουργία του ο μεγάλος τουριστικός πράκτορας της Ρωσίας Labirint