ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Στο σκαμνί ο Οδ. Κυριακόπουλος

Στο σκαμνί ο Οδ. Κυριακόπουλος

Χιλιάδες τόνοι περλίτη καταλήγουν στη θάλασσα, καταστρέφοντας τη χλωρίδα και την πανίδα. Σε κάθε φύσημα του ανέμου σηκώνεται σύννεφο σκόνης από μπετονίτη και περλίτη, αναγκάζοντας τους κατοίκους να κυκλοφορούν ακόμη και με μάσκα, προκειμένου να προφυλάξουν τα μάτια τους από τη μόλυνση και τους ερεθισμούς.

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Μήλο, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της εταιρείας ορυκτών «S&Β» του βιομήχανου Οδυσσέα Κυριακόπουλου. Οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί, κατηγορώντας τον επιχειρηματία, ότι καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον του νησιού τους, αλλά και την υγεία τους.

egkatastaseis_Boudia

Οι δείκτες των περιβαλλοντικών μετρήσεων στις περιοχές Βούδια και Τσιγκράδο, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της «S&B», έχουν ανάψει «κόκκινο», ενώ έχουν αυξηθεί δραματικά τα αναπνευστικά και οφθαλμολογικά προβλήματα.

EGKATASTASEIS_BOYDIA

Για τις πράξεις του αυτές, ο κ.Κυριακόπουλος αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της «S&B», θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου.

O βιομήχανος βαρύνεται με σοβαρές κατηγορίες, όπως υποβάθμιση περιβάλλοντος αλλά και διάθεση υγρών βιομηχανικών αποβλήτων.

EGKATASTASEIS_TSIGKRADO

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αποκαλύπτει το «newsbomb», «ο πρώτος κατηγορούμενος Οδυσσέας Κυριακόπουλος ως πρόεδρος του Δ.Σ. της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία "S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε.", ο δεύτερος κατηγορούμενος Ευθύμιος Βιδάλης ως διευθύνων σύμβουλος της παραπάνω εταιρείας και ο τρίτο κατηγορούμενος Εμμανουήλ Τσοντάκης ως Διευθυντής παραγωγής περλίτη, σε εργοστάσιο της ανωτέρω εταιρείας στη θέση Βούδια Μήλου, με πρόθεση υποβάθμισαν το περιβάλλον, καθώς από τις προαναφερόμενες ιδιότητές τους ασκούσαν δραστηριότητα και επιχείρηση, με αντικείμενο την επεξεργασία περλίτη, χωρίς να έχουν εφοδιαστεί με την απαιτούμενη απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (σύμφωνα με την ΚΥΑ50910/2001) και περαιτέρω διέθεταν τη σκόνη περλίτη, που παραγόταν από τα σακκόφιλτρα της μονάδας περλίτη και που αποτελεί στερεό απόβλητο, αφού αναμιγνυόταν με θαλασσινό νερό, στη θάλασσα, χωρίς την απαιτούμενη κατά νόμο άδεια διαχείρισης – διάθεσης στερεών αποβλήτων από την αρμόδια αρχή».

Ακόμη, οι κ.κ. Κυριακόπουλος, Βιδάλης, αλλά και ο κ. Αθανάσιος Κεφαλάς (σ.σ. πρώην Διευθυντής στο τμήμα μπετονίτη Μήλου και νυν Διευθυντής S&B στη Νοτιοδυτική Ευρώπη) «με πρόθεση παρέβησαν την Ειβ 221/22-1-1965 υγειονομική διάταξη "περί διαθέσεως λυμάτων και βιομηχανικών και συγκεκριμένα, κατά τον παραπάνω τόπο και χρόνο (σ.σ. σε έλεγχο στις 31-8-2007)».

Συγκεκριμένα, οι τρεις άνδρες κατηγορούνται, ότι «σε εργοστάσιο-εγκατάσταση επεξεργασίας βιομηχανικών ορυκτών μπετονίτη της ανωτέρω εταιρείας, στη θέση Βούδια Μήλου, λειτουργούσαν μονάδα επεξεργασίας μπετονίτη, απ΄ την οποία και διέθεταν υγρά βιομηχανικά απόβλητα αυτού, χωρίς την απαιτούμενη κατά νόμο άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων απ' την αρμόδια αρχή, ήτοι απ' το Νομάρχη Κυκλάδων».

MOLYNSH_TSIGKRADO

Όπως φαίνεται από το κατηγορητήριο, ο κ.Οδυσσέας Κυριακόπουλος και τα στελέχη της εταιρείας του στη Μήλο έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τους νόμους και θυσίασαν το φυσικό περιβάλλον στο βωμό του κέρδους. Αδιαφόρησαν μπροστά στις μετρήσεις που είχαν ανάψει «κόκκινο» από τη διάχυση περλίτη στη θάλασσα.

Το κατηγορητήριο είναι καταπέλτης. Οι κ.κ.Κυριακόπουλος. Βιδάλης και Τσοντάκης «παρέλειψαν τη λειτουργία του προβλεπόμενου στην εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων συστήματος συνεχούς μέτρησης – προειδοποίησης, το οποίο και εξασφαλίζει αυτόματη ανακύκλωση για επανακαθορισμό των νερών, εάν ανιχνευθεί συγκέντρωση ελαίων υπερβαίνουσα των 15 ppm., κατά παράβαση της υπ' αριθμ. ΠΜ. 223/19-3-2001 άδειας τελικής διάθεσης υγρών αποβλήτων της ΝΑ Κυκλάδων. { } Η ανωτέρω παράβαση είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση σημαντικών αλλοιώσεων των υδρομορφολογικών στοιχείων των παράκτιων υδάτων και κατ' επέκταση την υποβάθμιση του περιβάλλοντος». Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, «δεν υπήρχε φρεάτιο δειγματοληψίας υγρών αποβλήτων στον αγωγό στα Βούδια και δε δημιουργήθηκε από την εταιρεία ευχερής και ασφαλής πρόσβαση στην απόληψη του αγωγού διάθεσης στο κύμα καθ΄ υπέρβαση της χορηγηθείσης άδειας».

maska_egkatastaseis_Tsigkrado

Ο κ.Κυριακόπουλος και η παρέα του θα κληθούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις στις σοβαρές κατηγορίες που τους βαραίνουν. Όμως, ό,τι και αν υποστηρίξουν, οι φωτογραφίες – σοκ από τη διάχυση αποβλήτων στη θάλασσα που παρουσιάζει το newsbomb αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα. Τις επόμενες ημέρες θα βγάλουμε στο «φως» νέα στοιχεία και συγκλονιστικές μαρτυρίες των κατοίκων, που καταγγέλλουν, ότι υπέστησαν προβλήματα υγείας από τη λειτουργία της «S&Β».

Ακόμη, θα αποκαλύψουμε βίντεο ντοκουμέντο, που δείχνει με ποιο τρόπο η «S&B» «ξερνάει» χιλιάδες τόνους περλίτη στη θάλασσα!