ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι κρίσεις, οι επικρίσεις και η ψυχραιμία που απαιτείται

Οι κρίσεις, οι επικρίσεις και η ψυχραιμία που απαιτείται

Ο τοξικός διάλογος δεν χωρά στις Ένοπλες Δυνάμεις - Πώς τελείωσε η «κρίση» πριν καν εκδηλωθεί. 

Αναστάτωση προκάλεσε τη Δευτέρα το μεσημέρι η είδηση ότι ο Διευθυντής της Αεροπορίας Στρατού, Υποστράτηγος Γιώργος Κουμεντάκος υπέβαλε την παραίτησή του.

Αν και από το ΓΕΕΘΑ και από το ΓΕΣ η πληροφορία δεν επιβεβαιώνονταν, στο ελληνικό «Πεντάγωνο» υπήρχε… καπνός, όμως η φωτιά δεν πρόλαβε καν να εκδηλωθεί, χάρη στην επέμβαση των ψυχραιμοτέρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, την Κυριακή (08/08) υπήρξε ένταση σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο αναφορικά με τη διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων Σινούκ που χρησιμοποιούνται για τη δασοπυρόσβεση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον υποστράτηγο Κουμεντάκο για τους λόγους που δεν «σηκώθηκαν» περισσότερα Σινούκ για να επιχειρήσουν στις πυρκαγιές που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Αν και ο κ. Κουμεντάκος έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις, επισημαίνοντας πως διατέθηκαν όλα τα ελικόπτερα που είχαν δυνατότητα να πάρουν τους ειδικούς κάδους, η ένταση πήρε διαστάσεις, με τον κ. Κουμεντάκο να διαμηνύει πως αν εκείνος είναι υπεύθυνος για τη δραματική κατάσταση που εξελίσσονταν στα πύρινα μέτωπα, η παραίτησή του είναι στη διάθεση της ηγεσίας.

Το θέμα έφτασε μέχρι το γραφείο του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, αλλά και μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε να δημιουργηθεί κρίση, την ώρα που οι φωτιές κατάκαιγαν τη βόρεια Αττική, την Εύβοια και την Ηλεία.

Το ρόλο του… πυροσβέστη στη φωτιά που πήγε να ανάψει στην κυβέρνηση ανέλαβε ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έσπευσε να ηρεμήσει τα πνεύματα και να τελειώσει την οποιαδήποτε ένταση πριν πάρει διαστάσεις. Ο ίδιος μάλιστα επικοινώνησε τόσο με τον διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού ζητώντας του να ανακαλέσει άμεσα τη λεκτική πρόθεση παραίτησης, όσο και με το Μέγαρο Μαξίμου, διαμηνύοντας πως δεν υφίσταται οποιοδήποτε ζήτημα.

Η «παραίτηση» Κουμεντάκου τελικά ανεκλήθη, ενώ με τη μεσολάβηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου η κατάσταση ομαλοποιήθηκε. Κομβικός επίσης ήταν και ο ρόλος του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, ο οποίος ψύχραιμα και νηφάλια φρόντισε να πείσει τον διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού πως δεν ήταν ώρα για δημιουργία εσωτερικής κρίσης και πως αυτό που προέχει ήταν η αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Εν τέλη, με διαδοχικές ανακοινώσεις η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού «Πενταγώνου» περιέγραψαν τις πληροφορίες ως ανακριβείς.

Και για το Μέγαρο Μαξίμου το θέμα θεωρείται λήξαν, με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο να πιστώνεται τη διατήρηση της ηρεμίας, των ισορροπιών και την αποφυγή της κρίσης, ενώ ο Στρατηγός Φλώρος την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Είναι δεδομένο πως ο τοξικός διάλογος δεν χωρά στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το παρωχημένο σύστημα αντιμετώπισης πυρκαγιών, η συγγνώμη και τα ερωτήματα για την πρόληψη