ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αναγνώριση της αξίας της Ελλάδας από τη Συμμαχία και τα «στραβά μάτια» στην Τουρκία

Η αναγνώριση της αξίας της Ελλάδας από τη Συμμαχία και τα «στραβά μάτια» στην Τουρκία
Μαχητικά του ΝΑΤΟ πάνω από την Ελλάδα, με επικεφαλής τις «Τίγρεις» της 335 Μοίρας. Απούσα η Τουρκία.

Κατά πόσο κάποιος μπορεί να θεωρείται αναντικατάστατος, ειδικά αν έχει την εντύπωση ότι «πουλώντας» την γεωπολιτική του θέση και την στρατιωτική του ισχύ θα παίρνει εισιτήριο ελευθέρας διά παντός;

Η αναγνώριση του αναβαθμισμένου ρόλου και της αξίας της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ πλέον είναι ξεκάθαρη. Η Χώρα μας με την υιοθέτηση μίας δυναμικής και εξωστρεφούς αμυντικής διπλωματίας που υλοποιείται με πλήθος δράσεων, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους για την Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Η κοινή αυτή παραδοχή του ενεργού ρόλου της Ελλάδας στην εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, εκφράζεται πλέον ανοικτά στους κόλπους της Συμμαχίας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε πρόσφατη σύσκεψη για την σχεδίαση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας, η Ελλάδα πήρε ονομαστικά τα εύσημα, όχι μόνο από τους παραδοσιακούς συμμάχους, αλλά και από χώρες που στο πρόσφατο παρελθόν τηρούσαν επιφυλακτική στάση απέναντι της. Και αυτό μόνο τυχαία δεν συνέβη γιατί πλέον η χώρα μας συνεισφέρει με μοναδικό τρόπο στον αμυντικό σχεδιασμό της Συμμαχίας μέσα από την πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη συνεργασία που έχουν αναπτύξει οι Ένοπλες Δυνάμεις με τις σύμμαχες χώρες υπό τις κατευθύνσεις του ΓΕΕΘΑ.

Ξεκινώντας με τις ΗΠΑ, οι διμερείς μας σχέσεις είναι αναμφισβήτητα στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ. Η χώρα μας θεωρείται ίσως ο πλέον σημαντικός στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ στην περιοχή. Η κατακόρυφη αύξηση των δυνατοτήτων της Σούδας, το μόνο λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο που μπορεί να υποδεχθεί αεροπλανοφόρο και η Αλεξανδρούπολη με τη δυνατότητα που δίνει για πρόσβαση σε θέατρα επιχειρήσεων από χερσαίες δυνάμεις στον άξονα Βορράς – Νότος είναι δύο μόνο παραδείγματα.

Με την υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας τον περασμένο Οκτώβριο επισφραγίσθηκε επίσης η αξιοποίηση της Λάρισας αλλά και του Βόλου με την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων για την φιλοξενία ελικοπτέρων και αεροσκαφών των ΗΠΑ. Είναι λοιπόν πολύ φυσικό για τη χώρα μας να λαμβάνει συνεχώς τα εύσημα για την ουσιαστική συνεισφορά της στο πλαίσιο της Συμμαχίας και την ενεργητική συμβολή της στην επαύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων της. Από την άλλη, το πλήθος των ασκήσεων και των συνεκπαιδεύσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, γεγονός καθόλου τυχαίο επίσης που αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Ελλάδα, αποτελεί ουσιαστικό πόλο έλξης για τις Ένοπλες Δυνάμεις όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών.

Οι σχέσεις με τη Γαλλία σε διμερές αλλά και σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο αποτελούν ακόμη μία επιτυχία. Το πλαίσιο συνεργασίας, ειδικότερα μετά την υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, της επίσημα αποκαλούμενης στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την άμυνα και την ασφάλεια, έχει διευρυνθεί εντυπωσιακά. Στο πλαίσιο αυτό, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Γαλλίας συμφώνησαν σε πλήθος κοινών δράσεων, από τον τομέα των επιχειρήσεων μέχρι τους νευραλγικούς τομείς του διαστήματος και της κυβερνοάμυνας. Με άλλα λόγια, οι δύο χώρες πλέον συνασκούνται και συνεκπαιδεύονται σε συνεχή βάση, ανταλλάσσουν όμως και τεχνογνωσία σε κρίσιμους τεχνολογικούς τομείς. Είναι λοιπόν λογικό και η Γαλλία να μας αποδίδει τα εύσημα όχι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά και στην ΕΕ!

Εκτός όμως από τους παραδοσιακούς συμμάχους της Ελλάδας, η συμβολή της Χώρας μας στην αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας αναγνωρίζεται και εκθειάζεται και από άλλες χώρες όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, που μετά την αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης ενδιαφέρεται και αυτό για τη διεύρυνση της συνεργασίας μας. Στο ίδιο μήκος κύματος η Ρουμανία και η Βουλγαρία οι οποίες μέσω της Αλεξανδρούπολης μπορούν να υποστηρίξουν ανακατανομή χερσαίων δυνάμεων, υλοποιώντας την προκεχωρημένη παρουσία και την στρατηγική άμυνα σε βάθος της Συμμαχίας. Καθόλου τυχαίο επίσης ότι η Ρουμανία συγκεκριμένα ζήτησε την ακόμα στενότερη συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟϊκού Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας με έδρα τα Χανιά της Κρήτης.

Επίσης, αναγνώριση για την συμβολή μας στην αεράμυνα λαμβάνουμε από την Αλβανία, τα Σκόπια αλλά και το Μαυροβούνιο, λόγω των αεροπορικών περιπολιών (Air policing) με μαχητικά αεροσκάφη μας στον εναέριο χώρο τους. Το καλό κλίμα στις σχέσεις με τα Σκόπια έρχεται να συμπληρώσει και η δήλωση επιθυμίας της για την συμμετοχή στον Σχηματισμό Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Battlegroup), στο οποίο η χώρα μας ηγείται ως Έθνος –Πλαίσιο (Framework Nation).

Όμως η εμπειρία της χώρας μας στον τομέα της εκπαίδευσης είναι επίσης πολύτιμη και περιζήτητη για τη Συμμαχία. Φορείς όπως το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής με έδρα τη Σούδα με το σημαντικό έργο που επιτελεί και την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, αλλά και τα συνεχή αιτήματα για παροχή εκπαιδεύσεων στον τομέα της Νατοϊκής Τυποποίησης που υλοποιεί η Ελλάδα, δείχνουν την αξία που προσδίδουμε στην επαύξηση των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ και στον ιδιαίτερο αυτό τομέα.

Συμπερασματικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε να ξεκαθαρίσει καταστάσεις και να αναδιαμορφώσει ισορροπίες εντός της Συμμαχίας. Την ίδια στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, άλλα κράτη - μέλη της Συμμαχίας με τις πράξεις τους δημιουργούν προσκόμματα στην διεύρυνση και την αμυντική σχεδίαση της Συμμαχίας και προκαλούν ερωτήματα για το κατά πόσο κάποιος μπορεί να θεωρείται αναντικατάστατος, ειδικά αν έχει την εντύπωση ότι «πουλώντας» την γεωπολιτική του θέση και την στρατιωτική του ισχύ θα παίρνει εισιτήριο ελευθέρας διά παντός.

Αντιθέτως, αν με τη στάση και την συμπεριφορά του δείχνει ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις αξιοπιστίας που απαιτούνται για να ανήκει στη Συμμαχία, αργά η γρήγορα ακόμη και αυτοί που για χρόνια έκαναν τα «στραβά μάτια», θα αρχίσουν να αναρωτιούνται σοβαρά αν τελικά αξίζει… Και όσο συνεχίζεται αυτή η παραδοξότητα, η Ελλάδα, με τη σταθερή της στάση από την αρχή της ρωσικής εισβολής, αποκτά όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και επιβεβαιώνει τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει πλέον στον αμυντικό σχεδιασμό της Συμμαχίας!