Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Άνοιγμα δημοτικών σχολείων: Χτυπάει «κόκκινο» η ανασφάλεια των πολιτών

Άνοιγμα δημοτικών σχολείων: Χτυπάει «κόκκινο» η ανασφάλεια των πολιτών
INTIME NEWS

Άνοιγμα Δημοτικών Σχολείων: Στην σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η αρμόδια υπουργός Παιδείας, κυρία Νίκη Κεραμέως είπε ότι αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων από την 1η Ιουνίου μετά την ομόφωνη απόφαση της επιτροπής.

Η εισήγηση αυτή - όπως είπε - συνδέεται με την σταθερά καθοδική πορεία της επιδημίας αλλά και ότι τα παιδιά κολλάνε πιο δύσκολα. Το πρόβλημα είναι ότι τα επιχειρήματα δεν πείθουν κανέναν αφού το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης συνεχίζει να αισθάνεται ανασφάλεια.

Το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Παιδείας είναι ότι κρίθηκε ότι η μακρόχρονη απουσία των παιδιών από το σχολείο εμποδίζει την μαθησιακή τους ικανότητα. Και αν παρέμεναν κλειστά θα έλειπαν έξι μήνες από το σχολείο. Αφήνει δηλαδή να εννοηθεί ότι σε ένα μήνα θα καλυφθεί όλη η διδακτέα ύλη που χάθηκε. Αυτό βέβαια μένει να το δούμε.

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως τα σχολεία θα λειτουργήσουν έως τις 26 Ιουνίου και για τους εκπαιδευτικούς η λήξη του εκπαιδευτικού έτους θα είναι έως τις 30 Ιουνίου.

Είπε ακόμα ότι στα σχολεία τα παιδιά είναι πιο ασφαλή και μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες.

«Η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική, ψυχική τους εξέλιξη. Οι μαθητές πρωτοβάθμιας βρίσκονται ήδη σχεδόν τρεις μήνες εκτός σχολείου, και θα βρίσκονταν συνολικά έξι μήνες αν τα σχολεία δεν άνοιγαν τώρα. Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία», τόνισε.

Τέταρτον, η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου τηρούν κανόνες και ακολουθούν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, πάρα έξω στις γειτονιές και στις πλατείες χωρίς κανόνες. «Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το σχολείο για να προσαρμοστούν και να συνηθίσουν τα παιδιά στη νέα πραγματικότητα. Για να μάθουν να προσέχουν περισσότερο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους», ανέφερε. Πέμπτον, τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν τα παιδιά που προέρχονται από πιο ευάλωτα οικογενειακά περιβάλλοντα.

«Μαθητές που δεν έχουν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, μαθητές που βιώνουν ένταση στο οικογενειακό τους περιβάλλον, μαθητές των μικρότερων κυρίως τάξεων που δεν έχουν οικογενειακή καθοδήγηση για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση», επεσήμανε η υπουργός Παιδείας. Τέλος, αναφορικά με τα ειδικά σχολεία, η κ. Κεραμέως ανέφερε: «Οι μαθητές που φοιτούν στα σχολεία αυτά έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν εκ νέου στο περιβάλλον του σχολείου τους, με τους εκπαιδευτικούς τους και τους συμμαθητές τους. Και το έχουν ανάγκη προφανώς για τη μαθησιακή τους εξέλιξη αλλά και για την ψυχο-συναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη».

Δηλαδή όλο το προηγούμενο διάστημα όσοι επιστήμονες έλεγαν ότι τα παιδιά πρέπει να μείνουν κλεισμένα στα σπίτια τους ή μας έλεγαν ψέματα ή δεν ήξεραν τι έλεγαν.

Πάντως ασφαλές συμπέρασμα δεν βγαίνει.

Ούτε βεβαίως μπορεί κάποιος να εγγυηθεί πως όλα θα λειτουργήσουν ομαλά.

Η ανασφάλεια των πολιτών καταγράφεται πλήρως στην μεγάλη διαδικτυακή δημοσκόπηση του Newsbomb.gr όπου το 53% των αναγνωστών δηλώνουν ότι δεν θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Με 4060 συμμετοχές μέχρι τις 17:00 της 25ης Μάϊου 2020 σχηματίζεται μια ξεκάθαρη εικόνα για τον αν έχουν πειστεί ή όχι οι ελληνικές οικογένειες για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων.

Η δημοσκόπηση του Newsbomb.gr συνεχίζεται και είναι ενεργή.

ΜΠΕΙΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΤΕ ΑΝ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.