Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ο Ελληνοαυστραλός που κατέκτησε την βιομηχανία της ψυχαγωγίας στη Μελβούρνη

Ο Ελληνοαυστραλός που κατέκτησε την βιομηχανία της ψυχαγωγίας στη Μελβούρνη

Το όνομα Βάσος Κατακουζηνός μπορεί να μην ακούγεται και πολύ γνωστό. Όμως, το «Vas Katos» είναι, σίγουρα, γνώριμο σε εκείνους και εκείνες που ασχολούνται με τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας στη Μελβούρνη. Ο Vas είναι στο χώρο της show biz εδώ και πολλά χρόνια και ξέρει το είδος του πολύ καλά.

Η καριέρα του Vas είναι εντυπωσιακή: Βρέθηκε στο «τιμόνι» του τμήματος μάρκετινγκ του Φεστιβάλ Μελβούρνης για δύο χρόνια, προτού, τελικά, βρεθεί στη σημερινή του θέση, αυτή του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας «AKA», η οποία αναλαμβάνει την προβολή καλλιτεχνικών δρώμενων και παραστάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Το όνομά μου δεν είναι Βασίλης. Η μητέρα μου περίμενε κορίτσι και ήθελε να μού δώσει το όνομα της γιαγιάς μου, 'Βάσω'. Έτσι με ονόμασαν Βάσο» εξομολογείται στον «Νέο Κόσμο» ο επιχειρηματίας.

Ο Vas γεννήθηκε στη Μελβούρνη. Ο πατέρας του, Γιάννης, κατάγεται από την Τρίπολη και η μητέρα του, Μίνα, από τη Λήμνο. Μετανάστευσαν στην Αυστραλία τη δεκαετία του 1950. «Είναι μια από τις κλασικές ιστορίες των μεταναστών, που μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έφτασαν εδώ και δούλεψαν σκληρά.

Παραδέχεται ότι εγκατέλειψε τις σπουδές του στις επιχειρήσεις και το εμπόριο.

«Πάντα είχα μια ιδιαίτερη σχέση με τις Τέχνες και όταν μου παρουσιάστηκε η ευκαιρία, την εκμεταλλεύτηκα». Ο Vas βρέθηκε στο πλευρό του διάσημου Αυστραλού παραγωγού και οργανωτή συναυλιών, Paul Dainty, ο οποίος έφερε στην Αυστραλία μερικά από τα γνωστότερα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής τη δεκαετία του 1970: Lou Reed, ABBA, Fleetwood Mac και Rolling Stones. Σήμερα εργάζεται για την πολυεθνική εταιρία «ΑΚΑ», που έχει γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και σε χώρες της Ασίας.

«Δουλεύουμε και προάγουμε θεατρικές, κινηματογραφικές και μουσικές παραγωγές. Νομίζω ότι έχω μέλλον στην εταιρία αυτή».

Αν και δεν έχει άμεση επιχειρηματική σχέση με την Ελλάδα, ωστόσο, τα τελευταία είκοσι χρόνια που εργάζεται στη «βιομηχανία» της διασκέδασης, προσπαθεί να προσθέτει κάτι ελληνικό στις δουλειές τους. «Είμαι σύμβουλος του νέου Κέντρου Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού» από τη σύστασή του. Το 2014 'έφερε' τον γνωστό Ελληνοκύπριο τραγουδιστή, Μιχάλη Χατζηγιάννη, ο οποίος έδωσε ένα ρεσιτάλ για το Φεστιβάλ της Μελβούρνης στο εντυπωσιακό «Sidney Myer Music Bowl» με την Συμφωνική της πόλης. Η συναυλία είχε στεφθεί από μεγάλη επιτυχία.

Σχετικές ειδήσεις