Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Σταυρούλα Ξουλίδου: Οι επιλογές μας

Σταυρούλα Ξουλίδου: Οι επιλογές μας

Kάποια πράγματα δεν γράφονται στα βιογραφικά γιατί μένουν ερμητικά μέσα μας σα βιώματα, που πονούν και σημαδεύουν μια ολόκληρη ζωή. Αφορμή για να μιλήσω σήμερα είναι οι προκλητικές δηλώσεις του Φίλη, που δεν προσβάλλουν εμένα προσωπικά, αλλά το σύνολο όλων αυτών των Ελλήνων που μόχθησαν να πάρουν ένα πτυχίο Ανωτάτης Εκπαίδευσης και στη συνέχεια να εργασθούν με βάση τα προσόντα τους κι αυτό που σπούδασαν.

Φοίτησα ΚΑΤ΄ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ στην Θεολογική σχολή του ΑΠΘ, απ' όπου ΚΑΤ΄ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ τελείωσα με Άριστα στο πτυχίο. Περίμενα 13 ολόκληρα χρόνια μέχρι τον διορισμό μου σε δημόσιο γυμνάσιο στα Δωδεκάνησα, δουλεύοντας μέχρι τότε σε χίλιες δυο άλλες δουλειές και ως ωρομίσθια και ως αναπληρώτρια. Ήταν η καλή εποχή του ΠΑΣΟΚ που αν είχες πράσινη κάρτα άνοιγαν οι πόρτες για το δημόσιο.

Όμως, ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ-όπως είπε και ο Φίλης- δεν έκανα ποτέ χρήση αυτού του “διαβατηρίου” αν και θα μπορούσα πανεύκολα. Περίμενα την σειρά μου βάσει επετηρίδας να διοριστώ ως θεολόγος. Ούτε δέχθηκα να πάρω την θέση συναδέλφου της πληροφορικής, όταν με 400 ώρες σεμινάρια μπορούσαν να διοριστούν στα σχολεία, δικαίωμα που είχα ως κάτοχος τέτοιου τίτλου, πάλι ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ.

Στα 35 μου, λοιπόν, με 3 παιδιά τότε (το τρίτο μολις 10 μηνών) παρουσιάστηκα στην ορεινή Έμπωνα της Ρόδου, για να υπηρετήσω στην οργανική μου θέση ως θεολόγος.

Αφού γνώρισα ως αναπληρώτρια την μισή Ελλάδα και ως μόνιμη καθηγήτρια πήγα στην άλλη άκρη της χώρας, νομίζω ότι δικαιούμαι να μιλώ για τους συναδέλφους θεολόγους και μη -τους μάχιμους κι ασυμβίβαστους.

Το 2012 χωρίς κομματική προίκα από κανέναν, ούτε θείο από την Κορώνη, αποφάσισα να εμπλακώ με την πολιτική και να πιστέψω πως οι ΑΝΕΛ ήταν ο πατριωτικός χώρος που με εξέφραζε.

Ο λαός της Β' Θεσσαλονίκης με εμπιστεύτηκε και μ' έστειλε στην Βουλή. Όταν έδινα τον θρησκευτικό όρκο μου ως βουλευτής δάκρυσα γιατί ένιωσα απέραντο δέος που μία απλή γυναίκα, μητέρα 4 παιδιών, βρέθηκα στα βουλευτικά έδρανα να τους εκπροσωπήσω κι ήθελαν να γίνω η φωνή τους μέσα στο Κοινοβούλιο και να υπερασπιστώ τις αρχές και τις αξίες που αντιπροσώπευαν και αυτοί, όπως χιλιάδες απλοί άνθρωποι σαν κι εμένα. Με έκαιγε να δούμε μία Ελλάδα καλύτερη, να βγαίνει από τα μνημόνια και να ανεβαίνει πιο ψηλά.

Πίστευα όταν έγινε για πρώτη φορά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι ιδεολογικοπολιτικά η μία παράταξη θα συμπλήρωνε την άλλη. Ιδιαίτερα σε εθνικά και θρησκευτικά ζητήματα θεωρούσα πως θα επικρατούσε η άποψη της πλειοψηφίας των Ελλήνων περί σεβασμού στα ιερά και στα όσια θα παραμερίζονταν οι αριστερές ιδεοληψίες και τα κόμπλεξ.

Δυστυχώς, όμως, ο tempora o mores! Έγινε Υπουργός παιδείας ο Φίλης, ο δηλωμένος άθεος, που από επιλογή του δεν πήρε ποτέ πτυχίο. Μοναδικός σκοπός του να διαλύσει και παιδεία και θρησκεία.

Αντιλήφθηκα, ίσως όχι πολύ αργά, πως το “ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΛΟ” δεν ήθελε κι όχι δεν μπορούσε να αντισταθεί σε ό,τι ανθελληνικό πρότασσε η “ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ”. Δεν συμμετείχα ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, για να μπορέσω να συνεχίσω να έχω την αξιοπρέπειά μου και να αντιστέκομαι σε ό,τι βδελυρό κι αρρωστημένο έβλεπα πως θα ερχόταν.

Τα πάντα για τους κυβερνώντες είναι μπίζνες. Τρανταχτό παράδειγμα η εκμετάλλευση που γίνεται με το μεταναστευτικό και το πάρτυ εκατομμυρίων που στήθηκε μέσω ΜΚΟ και Κυβέρνησης. Παχτωλός χρημάτων που τον λυμαίνονται οι παρατρεχάμενοι και οι αυλοκόλακες.

Κι έρχεται ο Φίλης να μιλήσει για τον ρόλο της Εκκλησίας χθες και σήμερα. Το να είναι κανείς απαίδευτος συγχωρείται. Το να είναι όμως ανιστόρητος ή ακόμη χειρότερα, επικριτής μιας ιστορίας που καταγράφηκε εδώ κι αιώνες, όπως αυτή της Εκκλησίας δεν δικαιολογείται, και μάλιστα από τον υπουργό ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ. Ποιός του έδωσε το δικαίωμα να ομιλεί για τον μακαριστό Χριστόδουλο; Τον είχε γνωρίσει; Ξέρει πως αυτή η εμβληματική προσωπικότητα έφερε στην αγκαλιά της Εκκλησίας χιλιάδες νέους ανθρώπους που είχαν χάσει τα πιστεύω τους; Αλλά αυτό μάλλον τον ενοχλεί. Γιατί δεν πήγαν στα γραφεία της ΚΝΕ και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, αλλά πήγαν να ακούσουν τα λόγια του Χριστού και των Πατέρων της Εκκλησίας.

Ποιός του είπε του Φίλη ότι εμείς οι Θεολόγοι μετατρέπουμε την τάξη σε άμβωνα; Μπήκε ποτέ μέσα σε μια τάξη ενός ακριτικού σχολείου ή σε σχολείο ενός νησιού άγονης γραμμής να ακούσει τον Θεολόγο να διδάσκει την αγάπη που κήρυξε ο Χριστός σε παιδιά που πεινάνε ή κρυώνουν; Εκεί δεν τολμάει να πάει ο υπουργός κι η πολιτεία είναι σχεδόν απούσα.

Όμως η Εκκλησία μαζί με τον Θεολόγο και άλλους δασκάλους, σεμνά σχεδόν αθόρυβα είναι εκεί και βοηθά με οποιονδήποτε τρόπο.

Όχι λοιπόν Φίλη κορώνες κι απειλές σε όσους δεν συμφωνούν με την απαξίωση και τον διχασμό, που θες να φέρεις στα σχολεία και στην κοινωνία μας. Μήπως η φράση που χρησιμοποιείς στην συνέντευξή σου «Όσοι ακραίοι κύκλοι επιχειρήσουν να προκαλέσουν αναστάτωση στα σχολεία για τα θρησκευτικά θα αντιληφθούν ότι δεν είμαστε στην εποχή των ταυτοτήτων» σημαίνει κάτι άλλο; Μήπως οι ακραίοι κύκλοι είστε ΕΣΕΙΣ; Mάθε και τούτo, κύριε υπουργέ μου: Όσες υπουργικές αποφάσεις κι αν βγάλεις στην ουσία θα ακυρώνονται από τους ίδιους τους Έλληνες. Και μην ξεχνάς πως EΣΥείσαι περαστικός από αυτή την θέση, ενώ η θρησκευτική μας συνείδηση και οι αξίες μας ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ είναι διαχρονικές.

Υ.Γ. Μια συμβουλή, που αν θες την λες και στους υπόλοιπους ομοϊδεάτες σου. Μην συνεχίζετε αυτόν τον πόλεμο, γιατί χαμένη θα βγει η πατρίδα, που τόσο πληγωμένη είναι από την προδοσία σας. Αφήστε ανέγγιχτα τα ιερά και τα όσια των Ελλήνων.

Με εκτίμηση,

Σταυρούλα Ξουλίδου

(Εκπαιδευτικός και πρώην Βουλευτής ΑΝ.ΕΛ)

Σχετικές ειδήσεις