BOMBER

Ο Ερντογάν ετοιμάζει πραξικόπημα στην Τουρκία;

Ο Ερντογάν ετοιμάζει πραξικόπημα στην Τουρκία;

Το σενάριο φαντάζει ενδεχομένως εξωπραγματικό - Παρόλα αυτά συζητείται εντόνως και εγράφη - Ο ακαδημαϊκός Αλί Αγτσάκουλου μελέτησε και ανέλυσε την κατάσταση με το καθεστώς Ερντογάν και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Ερντογάν προετοιμάζεται για ένα νέο πραξικόπημα που θα κάνει ο ίδιος, για να μην χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Το θέμα αναδεικνύει ο στρατιωτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης σε άρθρο του στο infognomonpolitics.gr «η κατάσταση στην Τουρκία οδηγείται από αδιέξοδο σε αδιέξοδο λόγω της πολιτικής που ασκεί ο Ερντογάν και το κονκλάβιό του».

Ο ακαδημαϊκός Αλί Αγτσάκουλου μελέτησε και ανέλυσε στο ahvalnews την κατάσταση και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Ερντογάν προετοιμάζεται για ένα νέο πραξικόπημα που θα κάνει ο ίδιος, για να μην χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Γράφει λοιπόν ο κ. Καλεντερίδης:

«Τα βήματα ενός νέου πραξικοπήματος

Για να δούμε τη στρατιωτική διάσταση μιας δραστηριότητας, είναι απαραίτητο να κοιτάξουμε τις έννοιες που χρησιμοποιούνται. Για παράδειγμα, στην πρόταση που λέει: «Σε μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη Συρία, ο διοικητής της επιχείρησης ανέλυσε τις εικόνες που προέρχονταν από το κέντρο επιχειρήσεων μέσω UAV και έστειλε ενισχύσεις ή εφεδρείες στην περιοχή», χρησιμοποιούνται στρατιωτικοί όροι όπως, διοικητής, κέντρο επιχειρήσεων, εφεδρεία. Οι στρατιωτικές φράσεις που χρησιμοποιούνται ξεχωρίζουν. Με βάση αυτό, μπορούμε να καταλάβουμε ότι η δραστηριότητα που διεξάγεται έχει στρατιωτική διάσταση.

Αυτά που αναφέρονται στην παραπάνω πρόταση είναι φυσιολογικά για τους στρατιωτικούς. Το πραγματικό ερώτημα είναι τι γίνεται όταν πολίτες σχεδιάζουν ένα στρατιωτικό ζήτημα; Θα χρησιμοποιήσουν και πάλι στρατιωτικούς όρους και έννοιες; Ή μήπως χρησιμοποιούν «αποστρατικοποιημένη στρατιωτική ορολογία;». Εξετάζοντας τις «αποστρατικοποιημένες στρατιωτικές έννοιες» που χρησιμοποιούνται σε πολλά διατάγματα που εξέδωσε ο Ερντογάν, είμαστε αναγκασμένοι να αναρωτηθούμε: Άραγε έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα στρατιωτικό σχέδιο; Ή μήπως θα έπρεπε να εκλάβουμε αυτήν την κατάσταση ως «φυσιολογική»;

Έχω γράψει σε προηγούμενο άρθρο ότι στην Τουρκία του Ερντογάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (συμπεριλαμβάνεται η χωροφυλακή) έχουν διαλυθεί και ότι δίνουν αγώνα για να κρατηθούν στη ζωή. Οι δομές που δημιουργήθηκαν ή / και προσπάθησαν να δημιουργηθούν παράλληλα με αυτήν τη συνεχιζόμενη διαδικασία, πρέπει να εξεταστούν με την έννοια του «αποστρατικοποιημένου στρατιωτικού σχεδιασμού». Στο προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στις 21 Αυγούστου 2020, αναφέρεται ότι η «Διεύθυνση Δύναμης Άμεσης Επέμβασης προς Ενίσχυση» θα συσταθεί τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Άγκυρα. Το θέμα δεν απασχόλησε την κοινή γνώμη στο βαθμό που θα έπρεπε. Τα πολιτικά κόμματα, τα οποία πρέπει να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το θέμα αυτό, φαίνεται να το έχουν ήδη ξεχάσει.

Μια άλλη σημαντική απόφαση ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο Σοϊλού ανακοίνωσε ότι όλες οι κάμερες της χώρας συνδέονται και θα δίνουν εικόνα στην προεδρία. Συγκεκριμένα ο Σοϊλού είπε: «Οι κάμερες που έχουν τοποθετηθεί σε όλες τις περιοχές της Τουρκίας, ακόμα και οι κάμερες της Ασφάλειας και της Τροχαίας, μέσω ενός ειδικού μηχανισμού που δημιουργήθηκε, θα μεταδίδουν εικόνα και στην προεδρία της δημοκρατίας».

Φυσικά, εάν αυτά τα έκανε ένας πρόεδρος που προερχόταν από το στρατό, αν δηλαδή είχε διατάξει τη συγκρότηση «Δύναμης Άμεσης Επέμβασης» ή την παρακολούθηση καμερών σε όλη την Τουρκία από ένα μόνο κέντρο, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο πρόεδρος σχεδιάζει έναν πόλεμο.

Κι αυτό η «Δύναμη Άμεσης Επέμβασης» και το Κέντρο Παρακολούθησης της Εικόνας από όλες τις κάμερες της Τουρκίας, μας θυμίζουν Δύναμη Εφεδρείας και Κέντρο Επιχειρήσεων μιας στρατιωτικής επιχείρησης. Αλλά όταν οι όροι αυτοί χρησιμοποιούνται από έναν πρόεδρο που δεν ήταν στρατιωτικός προέρχεται από τον πολιτικό στίβο, τότε οι άνθρωποι δεν είναι καχύποπτοι και δεν σκέφτονται τι μπορεί να σημαίνουν. Παρότι πρόκειται για έναν πρόεδρο με βεβαρημένο ιστορικό σε αυτά τα θέματα... Υπάρχει μια γενική οδηγία Ερντογάν.

Υπάρχει και ένα επιχειρησιακό σχέδιο που εκπονήθηκε σύμφωνα με αυτήν την οδηγία.
Και οι δύο από τις φάσεις αυτού του υφιστάμενου σχεδίου πραγματοποιήθηκαν με τη διασύνδεση των καμερών όλης της Τουρκίας με ένα κέντρο στο Προεδρικό Μέγαρο, που θα λειτουργεί όπως «Κέντρο Επιχειρήσεων» για τη Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV) και με τη συγκρότηση της «Δύναμης Άμεσης Επέμβασης», που είναι κάτι σαν την εφεδρεία του διοικητή της επιχείρησης.

Εάν έχουν ιδρύσει το Κέντρο Επιχειρήσεων στην προεδρία, βρίσκονται στο στάδιο της δημιουργίας του μηχανισμού «επικοινωνιών», αυτό που λένε στο στρατό διαβιβάσεις, που αφορά τα δίκτυα των ασυρμάτων, των ενσύρματων επικοινωνιών κλπ. Πρόσφατα, εκδόθηκε ένα διάταγμα σχετικά με τη ρύθμιση αυτού του ζητήματος, δηλαδή της πραγματοποίησης όλων των επικοινωνιών δια μέσου της προεδρίας, ένα διάταγμα τη σημασία του οποίου δύσκολα μπορούσαν να αντιληφθούν απονήρευτοι πολίτες. Το «Τμήμα Στρατηγικών Επικοινωνιών και Διαχείρισης Κρίσεων», που ιδρύθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2020, δείχνει ότι υλοποιήθηκε και φάση των επικοινωνιών».

Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές ότι το καθεστώς Ερντογάν κάτι ετοιμάζει. Ή φοβάται πραξικόπημα ή ετοιμάζει δικό του πραξικόπημα...

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ντελίριο προπαγάνδας στην Τουρκία: Σποτ για την Ναυμαχία της Πρέβεζας με κραυγές Ερντογάν