ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Κορονοϊός - εισαγόμενα κρούσματα: Με διαπιστώσεις δεν σώθηκε κανένας

Κορονοϊός - εισαγόμενα κρούσματα: Με διαπιστώσεις δεν σώθηκε κανένας
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS - Φωτογραφία αρχείου

Η διαρκής καταγραφή καθημερινών νέων εισαγόμενων κρουσμάτων και οι εστίες που διατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προβληματίζουν τις αρχές, με δεδομένο, μάλιστα, το άνοιγμα των πυλών της χώρας στον τουρισμό από την 1η Ιουλίου.

Όμως με προβληματισμούς και διαπιστώσεις δεν σώθηκε ποτέ κανείς. Δυστυχώς η ελληνική πολιτεία, στο βωμό του όποιου κέρδους από τον τουρισμό φαίνεται να θυσιάζει τα πάντα. Όταν βεβαίως αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος οι αρμόδιες υπηρεσίες, θα είναι πολύ αργά και οι όποιες αντιδράσεις θα είναι σπασμωδικές.

Και μπορεί κυβέρνηση και αρμόδιοι φορείς να δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν στην πρόκληση, ωστόσο δεν σταματούν οι προσπάθειες και η συμμετοχή της χώρας στις έρευνες για την ανάπτυξη και παραγωγή ενός εμβολίου, που θα ενισχύσει περισσότερο τις ιατρικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωσε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να «μην εργαλειοποιηθεί στο όνομα του κέρδους» η διανομή του εμβολίου, όταν αυτό αναπτυχθεί, σημειώνοντας πως θα πρέπει να είναι ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό.

Διαβάστε σχετικά:

Εστία κινδύνου ο τουρισμός στην Ελλάδα

Εισαγόμενα κι από Βόρεια Ελλάδα τα περισσότερα νέα κρούσματα

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 10 νέα κρούσματα του νέου ιού. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων είναι η εξής: Δύο εισαγόμενα από πρόσφατο ταξίδι στην Αλβανία, τρία στην Ξάνθη, από ένα σε Αττική και Καστοριά, δύο στη Ροδόπη και ένα ακόμη το οποίο είναι αγνώστου ταυτότητας και προέλευσης, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας και κατοικίας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα μας είναι 3376, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.

754 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1880 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 είναι οι συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 60 ετών. 3 (30.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Λοιμωξιολόγος και Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος του κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι ή αργότερα το φθινόπωρο και τα μέσα προστασίας που πρέπει να εφαρμόσουμε ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, σε γενικές γραμμές τα μέτρα εφαρμόζονται στην Ελλάδα, όχι όμως με τον ίδιο φανατισμό του Μαρτίου και του Απριλίου. Από τις ηλικιακές ομάδες, η νεολαία είναι αυτή που παρουσιάζει μια τάση παρέκκλισης από την εφαρμογή των μέτρων κι εκεί πρέπει να δοθείπροσοχή, κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο.

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου, εξηγείται από το ότι οι πανδημίες είναι φυσικά φαινόμενα που ακολουθούν κύκλους. Στη χώρα μας, «πέρασε το μπουρίνι από πάνω μας, μπορεί όμως να επανέλθει. Ο ιός υπάρχει ακόμα στην κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Το άνοιγμα του τουρισμού προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, γι’ αυτό και υπάρχει το πλέγμα των μέτρων στα αεροδρόμια και τους τουριστικούς προορισμούς. Ωστόσο, «ο παράγων που θα καθορίσει πώς θα τα πάμε, είναι η συμπεριφορά των πολιτών», υποστήριξε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε πως «πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία τα φαινόμενα συνωστισμού».

Για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος το φθινόπωρο, ο λοιμωξιολόγος εκτίμησε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο, ενώ για την ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα, είπε πως «είμαστε περισσότερο έτοιμοι σα σύστημα υγείας, ο πολίτης ξέρει καλυτέρα πώς πρέπει να συμπεριφέρεται, ενώ έχουμε και κάποια φάρμακα στη διάθεσή μας».

Για τα μέτρα ασφαλείας σε αεροπλάνα και πλοία, υποστήριξε πως στα πρώτα η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ στα δεύτερα θα ήταν μια καλή κι έξυπνη τακτική για την προστασία επιβατών και πληρώματος.

Μίλησε ακόμα και για τα εισαγόμενα κρούσματα λέγοντας πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από ασυμπτωματικά ή ολιγοσυμπτωματικά άτομα». Πρόκειται για ένα ανησυχητικό φαινόμενο και γι’ αυτό το λόγο γίνονται και τα τεστ στα αεροδρόμια. «Η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστών ανήκει στους ασυμπτωματικούς», πρόσθεσε.

«Το πρόβλημα της διασποράς από ασυπτωματικούς παραμένει ένας μεγάλος κίνδυνος», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

«Μάχη» στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις πορείες - Τι αλλάζει στις συγκεντρώσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πάνω από 10 εκατ. τα κρούσματα, ξεπέρασαν τους 501.000 οι θάνατοι