ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τώρα και τα γεωργικά μηχανήματα γίνονται αυτόνομα

Τώρα και τα γεωργικά μηχανήματα γίνονται αυτόνομα

Στο μέλλον οι αγροτικές εργασίες θα μπορούν να γίνουν και χωρίς την ανθρώπινη παρουσία.

Του Γιάννη Σκουφή

Μέχρι στιγμής πολλά από τα ζιζάνια που φυτρώνουν στους αγρούς καταστρέφονται με χημικά σκευάσματα προκειμένου να μην επηρεάσουν τις καλλιέργειες, όμως στο μέλλον αναμένεται να χρησιμοποιηθούν άλλοι τρόποι, προκειμένου και να προστατευθεί το περιβάλλον.

Μια από αυτές τις μεθόδους θα είναι και η χρήση ειδικών μηχανημάτων σαν το Dino των φωτογραφιών μας, το οποίο έχει εξελίξει η εταιρεία Naio Technologies. Το Dino λοιπόν είναι ηλεκτρικό και πλήρως αυτόνομο και κινείται με τη βοήθεια GPS και της κάτοψης του αγρού με ακρίβεια 2 εκατοστών. Παράλληλα το GPS ελέγχει τη θέση και ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη του με γραπτό μήνυμα σε περίπτωση που δεν είναι εντός των προκαθορισμένων ορίων προκειμένου να μην εύκολο να κλαπεί.

Τo βάρους 800 κιλών Dino είναι τετρακίνητο, οι μπαταρίες του εξασφαλίζουν τη λειτουργία του για 8 με 10 ώρες, η μέγιστη ταχύτητά του είναι 4 χλμ./ ώρα, ενώ το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του είναι οι άξονές του. Κι αυτό γιατί τα μετατρόχιά του είναι πλήρως μεταβλητά προκειμένου να προσαρμόζεται στην εκάστοτε καλλιέργεια, ενώ μπορεί να στρίψει και γύρω από τον κάθετο άξονά του.

Φυσικά με τη χρήση ειδικών εργαλείων το Dino μπορεί να εκτελέσει και άλλες αγροτικές εργασίας, ενώ μέχρι στιγμής η Naio Technologies δεν αναφέρει συγκεκριμένη τιμή αγοράς του. Οι ειδικοί του χώρου πάντως υπολογίζουν πως θα κοστίζει γύρω στις 200.000 ευρώ. Πολλά χρήματα αλλά είναι βέβαιο πως στο μέλλον και όταν η χρήση τέτοιων μηχανημάτων καθιερωθεί το κόστος θα συμπιεστεί.