ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ποιο είναι το ισχυρότερο air condition αυτοκινήτου στον κόσμο;

Ποιο είναι το ισχυρότερο air condition αυτοκινήτου στον κόσμο;

H Bugatti Chiron πέρα από τον πανίσχυρο κινητήρα με τα 1.500 άλογα έχει και ένα υπέρ-αποδοτικό σύστημα κλιματισμού.E

Του Γιάννη Σκουφή

Πριν από όχι και τόσα πολλά χρόνια διάφορα συστήματα στο αυτοκίνητο όπως η υποβοήθηση του τιμονιού ή ο κλιματισμός θεωρούνταν είδος πολυτελείας. Πλέον ο κλιματισμός αποτελεί στάνταρ στοιχείο εξοπλισμού σε κάθε αυτοκίνητο και λειτουργεί αποδοτικά σε ένα ευρύ φάσμα εξωτερικών συνθηκών.

Αυτά ισχύουν βέβαια για ένα κανονικό αυτοκίνητο που σπάνια θα πιάσει την τελική του ταχύτητα. Τι γίνεται στην περίπτωση ενός hypercar όπως είναι η Bugatti Chiron; Εκεί όπου ο κλιματισμός θα πρέπει να λειτουργεί το ίδιο στα 100 χλμ./ ώρα, στα 200 ή και στα 300; Εδώ το μεγαλύτερο ζήτημα έχει να κάνει τόσο με την παροχή του αέρα όσο και με την ισορροπία της αεροδυναμικής του αυτοκινήτου.

Ένα επιπρόσθετο ζήτημα είναι η μεγάλη κλίση του παρμπρίζ σε σχέση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο -μόλις 21,5 μοίρες έναντι περίπου 30 μοιρών αντίστοιχα- που επιτρέπει την είσοδο περισσότερης ηλιακής ακτινοβολίας. Επιπρόσθετα το παρμπρίζ έχει μια επιφάνεια 1,31 τετραγωνικών μέτρων όταν σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο είναι κατά μέσο όρο στα 0,7.

Για να βελτιώσει την απόδοσή του κλιματισμού η Bugatti χρησιμοποιεί συμπιεστές με ισχύ έως 10 kW (13 ίππους). Μία τέτοια ισχύς είναι αρκετή για να δροσίζει ένα διαμέρισμα επιφάνειας 80 τετραγωνικών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η γαλλική εταιρεία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 24 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Κανένας νέος θάνατος