ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Toyota ετοιμάζει τον πιο έξυπνο φωνητικό βοηθό

H Toyota ετοιμάζει τον πιο έξυπνο φωνητικό βοηθό

Η ιαπωνική εταιρία σχεδιάζει να φέρει την επανάσταση στα συστήματα αναγνώρισης φωνητικών εντολών στο αυτοκίνητο αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη.

Του Γιάννη Σκουφή

Ψήγματα τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) υπάρχουν ήδη σε πολλά σύγχρονα μοντέλα που υποστηρίζουν ανέπαφο έλεγχο και φωνητικές εντολές. Η Toyota στοχεύει να εξελίξει ακόμη περισσότερο αυτή την εμπειρία χρήσης για τους οδηγούς και να βελτιώσει τόσο τους χρόνους απόκρισης όσο και την ακρίβεια αναγνώρισης.

Όλα αυτά θα γίνουν μέσα από το νέας γενιάς σύστημά της, το Arene OS, το οποίο θα μπορεί να διαχειρίζεται 200 συνολικά λειτουργίες του αυτοκινήτου. Μάλιστα, οι Ιάπωνες ισχυρίζονται πως ο φωνητικός βοηθός θα είναι τόσο έξυπνος και τόσο αποτελεσματικός που θα αισθάνονται σαν να μιλούν σε έναν πραγματικό «χειριστή».

Οι δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης του Arene OS επεκτείνονται πέρα από τις βελτιώσεις της εμπειρίας του χρήστη. Η Toyota οραματίζεται μια συνεργασία μεταξύ AI και σχεδιαστών, αν και προκύπτουν ανησυχίες σχετικά με την περικοπή θέσεων εργασίας.

Κάτι πολύ σημαντικό είναι πως το Arene OS θα συμβάλει στην ιδέα της Toyota για ένα σύστημα μετάδοσης σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα προσομοιώνει την αίσθηση που έχει ο οδηγός από ένα συμβατικό αυτοκίνητο με ταχύτητες.

Συγκεκριμένα, θα προσομοιώνει τις λειτουργίες του γκαζιού και του συμπλέκτη για να αναδημιουργήσει την εμπειρία της οδήγησης ενός αυτοκινήτου με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων.

Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει στην Toyota να δημιουργήσει εξατομικευμένα χαρακτηριστικά και λειτουργίες με βάση μια κοινή πλατφόρμα BEV. Οι ενημερώσεις λογισμικού θα μπορούν να προσαρμόζουν την αίσθηση οδήγησης και τον ήχο, παρέχοντας μοναδικές εμπειρίες οδήγησης για κάθε μοντέλο ξεχωριστά.

Αν και δεν έχει δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η Toyota υποδηλώνει ότι η τεχνολογία θα ενσωματωθεί στο επόμενο μοντέλο που θα κυκλοφορήσει στην παγκόσμια αγορά.