ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Mercedes φέρνει το ChatGPT στα αυτοκίνητα της

Η Mercedes φέρνει το ChatGPT στα αυτοκίνητα της

Η γερμανική εταιρία πάει την τεχνητή νοημοσύνη ένα βήμα πιο μακριά κάνοντας το ChatGPT μέρος του συστήματος MBUX.

Του Γιάννη Σκουφή

Το σύστημα πολυμέσων MBUX επιτρέπει στους χρήστες να μπορούν να ελέγξουν τον κλιματισμό, το ραδιόφωνο, την πλοήγηση και να αλληλοεπιδράσουν με διάφορες εφαρμογές και λειτουργίες συνδεσιμότητας.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του MBUX είναι η ικανότητά του να μαθαίνει και να προσαρμόζεται στις προτιμήσεις του οδηγού. Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, το σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει τα συνήθειες του οδηγού και να παρέχει εξατομικευμένη εμπειρία. Μπορεί να προτείνει μουσική, να ρυθμίσει τη θερμοκρασία και να παρέχει οδηγίες για τον τελικό προορισμό βασιζόμενο στις συνήθειες του.

Πρόσφατα, η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε πως επιδιώκει να αξιοποιήσει τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης ακόμη περισσότερο. Μια προαιρετική beta έκδοση ήδη εξελίσσεται και χρησιμοποιεί το ChatGPT (ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης) που θα υποστηρίζει την ψηφιακή βοηθό «Hey Mercedes» που υπάρχει σε περίπου 900.000 αυτοκίνητα της μάρκας στις ΗΠΑ.

Οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων αυτοκινήτων θα μπορούν να συμμετέχουν στη beta μέσω της εφαρμογής Mercedes me ή λέγοντας τη φράση «Hey Mercedes, θέλω να συμμετάσχω στο πρόγραμμα beta». Μια over-the-air-ενημέρωση θα προσθέσει στη συνέχεια η λειτουργία ChatGPT στο σύστημα MBUX.

Η ενσωμάτωση με το ChatGPT θα έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα: Πρώτον, το MBUX θα γίνει σημαντικά πιο διαισθητικό και πιο έξυπνο στην κατανόηση των εντολών. Κάτι που σημαίνει ότι οι επιβάτες δεν θα χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιούν τις προκαθορισμένες φράσεις και θα μπορούν να βασίζονται σε πιο φυσικές εντολές.

Δεύτερον, η νέα ενημέρωση επιτρέπει στο MBUX να κάνει όλα όσα κάνετε με το ChatGPT και στο αυτοκίνητό σας. Αυτό σημαίνει ότι το MBUX θα μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με τον προορισμό σας, να προτείνει συνταγές για όταν επιστρέψετε στο σπίτι - και πολλά άλλα.