ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτή τη σπάνια Mercedes είχε περάσει από τα χέρια του Niki Lauda

Αυτή τη σπάνια Mercedes είχε περάσει από τα χέρια του Niki Lauda

Ο Niki Lauda είναι μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία της Φόρμουλα 1. 

Του Γιάννη Σκουφή

Ο Αυστριακός σούπερ σταρ ήταν ένας από τους οδηγούς αγώνων που ήξερε καλύτερα από τον καθένα πως να στήνεται ένα αυτοκίνητο χάρη και στις μηχανολογικές του γνώσεις. Αγαπούσε όσο τίποτε άλλο τους αγώνες και δεν μπορούσε να μείνει μακριά από την πίστα.

Αυτή η Mercedes-Benz 190 2.3-16 Nürburgring είναι μία ζωντανή μαρτυρία για το διαρκές πάθος του. Είναι μια από τις μόλις 21 που κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για τον αγώνα Nürburgring Race of Champions του 1984.

Τότε, ο Niki Lauda, δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της F1, την έφερε στη δεύτερη θέση, προαναγγέλλοντας τον τρίτο του τίτλο αργότερα την ίδια χρονιά.

Στις 12 Μαΐου 1984 λοιπόν η Mercedes-Benz φιλοξένησε το Κύπελλο Πρωταθλητών του Nürburgring, μια ιστορική συνάντηση πρωταθλητών της Φόρμουλα 1.

Η εκδήλωση περιλάμβανε έναν αγώνα επίδειξης 12 γύρων, παρουσιάζοντας τη σπορ έκδοση της 190 Ε, την 2.3-16. Ο Juan Manuel Fangio, πέντε φορές πρωταθλητής και πρεσβευτής της μάρκας Mercedes-Benz, προέδρευσε της εκδήλωσης.

Και οι 20 οδηγοί, συμπεριλαμβανομένων θρύλων όπως ο Alain Prost και ο νεαρός τότε Ayrton Senna, αγωνίστηκαν χρησιμοποιώντας ειδικά προετοιμασμένες Mercedes 190 E 2.3-16.

Ωστόσο, ο αγώνας στο Nürburgring επηρεάστηκε πολύ από τη βροχή, προκαλώντας δράματα στην πίστα. Ο Senna προσπέρασε τον Prost και έδωσε σκληρή μάχη με τον Lauda για την πρωτιά, κερδίζοντας τελικά με διαφορά μόλις 1,58 δευτερολέπτων.

Μετά τον αγώνα, όλα τα αυτοκίνητα που συμμετείχαν επανήλθαν στις αρχικές τους προδιαγραφές και πωλήθηκαν από τη Mercedes ως μεταχειρισμένα. Το νικητήριο αυτοκίνητο του Senna βρήκε τη θέση του στο Μουσείο της μάρκας, ενώ αυτό του Lauda παρέμεινε στην αρχική του αγωνιστική διαμόρφωση.

Με την πάροδο των ετών, το αυτοκίνητο του Lauda άλλαξε χέρια και αποκαταστάθηκε σχολαστικά από τη Mercedes-Benz Classic το 2017. Ο ίδιος ο Niki Lauda υπέγραψε στην οροφή του αυτοκινήτου, όταν ξαναβρέθηκε μαζί του το 2016.

Τώρα, αυτή η ιστορική Mercedes-Benz 190 E 2.3-16 Nürburgring βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο RM Sotheby's στην Ελβετία, ως μέρος της συλλογής The Iseli Collection. Η τιμή αναμένεται να κυμανθεί από τις 450 έως τις 500 χιλιάδες ευρώ.