ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Pirelli: Πέρασε σε Κινέζους

Pirelli: Πέρασε σε Κινέζους

Η Pirelli, άλλαξε χέρια και πέρασε σε Κινέζικη διεύθυνση. Η ιταλική εταιρεία ελαστικών από το Μιλάνο, παρά την κερδοφορία και την ανοδική πορεία της, έχοντας εργοστάσια σε πολλά μέρη του κόσμου (Ιταλία, Γερμανία, Η.Π.Α., Κίνα, Ρωσία).

Από τις 22/3/ 2015, η κινεζική εταιρεία China National Chemical Corp (πάνω από 36 δις. ευρώ κέρδη το 2013), συμφώνησε με την Pirelli να την αγοράσει, με την αποτίμηση να αγγίζει τα 7,1 δις. ευρώ (6 δις. είχε έσοδα το 2014 και 840 εκατ. κέρδη).

Η Chem China θα πληρώσει αρχικά περίπου 1,8 δισ. ευρώ για να πάρει τις μετοχές του διευθύνοντα συμβούλου και προέδρου της Pirelli Marko Tronketi, που φθάνουν το 26% και τις κατέχει η εταιρεία Camfin.

Για τις υπόλοιπες μετοχές, θα προτείνει να τις αγοράσει προς περίπου 15 ευρώ τη μία. Από την εξαγορά είναι βέβαιο ότι η μετοχή της Pirelli θα εκτιναχθεί διότι δείχνει ότι θα έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στην τεράστια και αναδυόμενη ασιατική αγορά, «χτυπώντας» τους κύριους αντιπάλους της Michelin και Continental.

Η Chem China θα διατηρήσει τον Tronketi στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου μέχρι το 2021, αντιλαμβανόμενη τις σωστές κινήσεις του Ιταλού μάνατζερ, θα έχει το μάνατζμεντ στην Ιταλία, ενώ θα διορίζει δικό της πρόεδρο. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2015.

Σχετικές ειδήσεις