ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Apple διαθέτει πατέντα για ξεκλείδωμα αυτοκινήτου με αναγνώριση προσώπου

H Apple διαθέτει πατέντα για ξεκλείδωμα αυτοκινήτου με αναγνώριση προσώπου

Αν το επόμενο σας αυτοκίνητο κλειδώνει ή ξεκλειδώνει και μόνο που θα το αντικρίζετε θα πρέπει να ξέρετε πως η Apple έχει βάλει το χεράκι της.

Του Γιάννη Σκουφή

Η πασίγνωστη αμερικανική εταιρία είχε καταθέσει την πατέντα της στο τοπικό γραφείο ευρεσιτεχνιών και στις αρχές του μήνα ανακοινώθηκε πως κατοχυρώθηκε με τον τίτλο «Σύστημα και Μέθοδος Εξουσιοδότησης Οχήματος» (System and Method for Vehicle Authorization).

Η πατέντα περιγράφει δύο τρόπους που ένας χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει την αναγνώριση προσώπου για να ξεκλειδώσει το όχημα του. Ο πρώτος έχει να κάνει με την τοποθέτηση του απαιτούμενου εξοπλισμού στο αυτοκίνητο. Εδώ το μόνο που έχει να κάνει ο οδηγός είναι να βρεθεί μπροστά από τους αισθητήρες (προφανώς στην αριστερή πόρτα του αυτοκινήτου) προκειμένου να μπορούν να σκανάρουν το πρόσωπό του. Εναλλακτικά ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιήσει το Face ID που είναι διαθέσιμο στα smartphone της Apple και να ξεκλειδώσει το αυτοκίνητό του.

Επιπρόσθετα το σύστημα μπορεί να αποθηκεύσει διαφορετικά προφίλ και ρυθμίσεις για πολλαπλούς χρήστες. Για παράδειγμα, όταν οδηγεί ο κάτοχος του αυτοκινήτου το ηχοσύστημα ρυθμίζεται στις αγαπημένες του συχνότητες, το κάθισμα στην προτιμώμενη θέση, ο κλιματισμός στην επιθυμητή θερμοκρασία κ.α.

Πάντως η είδηση δεν έρχεται και στο καλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα μιας και είναι ακόμα πολύ πρόσφατο το πρόβλημα του λογισμικού FaceTime με την λαθρο- ακρόαση, που ενεργοποιούσε το μικρόφωνο και την κάμερα του iPhone, σαν να γινόταν ομαδική βιντεοκλήση. Φαντάζεστε τι έχει να γίνει με την αναγνώριση προσώπου και το ξεκλείδωμα ενός αυτοκινήτου;

Σχετικές ειδήσεις