Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η BMW εξηγεί τη σημασία του περίφημου «0-100» (video)

Newsbomb

Πρόκειται για την πιο γνωστή διαδικασία και τρόπο μέτρησης που μαζί με την τελική ταχύτητα αποτελούν ενδεικτικά χαρακτηριστικά της ταχύτητας ενός οχήματος.

Του Γιάννη Σκουφή

Για την ακρίβεια το βίντεο είναι αμερικανικής παραγωγής και για αυτό γίνεται αναφορά στην επιτάχυνση από στάση στα 60 μίλια/ ώρα (δηλ. 0-96 χλμ./ ώρα). Όπως και να έχει μικρή σημασία έχει αυτό με την BMW να μας υπενθυμίζει πως αυτή η διαδικασία δεν αποτελεί πανάκεια.

Για παράδειγμα μεγάλο ρόλο στην κίνηση ενός οχήματος παίζει η αεροδυναμική του που στην διαδικασία του 0-100 δεν προλαβαίνει καν να λειτουργήσει. Ένα όχημα με καλή αεροδυναμική έχει μικρότερο αντίσταση στον αέρα για βέλτιστη κατανάλωση καυσίμου και παράλληλα φροντίζει για την σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες.

Στην πραγματικότητα αυτό που δείχνει το 0-100 χλμ./ ώρα είναι μια συγκεκριμένη ικανότητα του αυτοκινήτου που εξαρτάται από την δύναμη του κινητήρα, την κατανομή βάρους, την πρόσφυση των τροχών (π.χ. αν υπάρχει τετρακίνηση), το κιβώτιο ταχυτήτων κ.α.

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως η ποιότητα της ασφάλτου, η κατάσταση των ελαστικών, τα συστήματα υποβοήθησης κ.α. Εννοείται πως μεγάλο ρόλο παίζει και ο οδηγός που κάθεται πίσω από το τιμόνι. Πάντως στο μέλλον και με την επέλαση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων η διαδικασία του 0-100 να μην έχει πλέον και τόσο νόημα.