ΓΥΝΑΙΚΑ

«Υπάρχει Άγιος Βασίλης;»: Πώς λέμε την αλήθεια στα παιδιά (pics+vid)

«Υπάρχει Άγιος Βασίλης;»: Πώς λέμε την αλήθεια στα παιδιά (pics+vid)
pixabay.com

Πότε λέμε στα παιδιά την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη;

Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον πλανήτη περιμένουν κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα για να τους επισκεφτεί ο χαμογελαστός, καλοκάγαθος, ασπρομάλλης παππούλης με τα δώρα του.

Έχουν ήδη φροντίσει να στείλουν έγκαιρα τα γράμματά τους στον Άγιο Βασίλη με το δώρο ή τα δώρα που θέλουν να τους φέρει. Και περιμένουν με χαρά να το βρουν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Έρχεται όμως μια μέρα που το παιδί ζητά να μάθει αν ο παππούλης με την κόκκινη στολή και το έλκηθρο, είναι αληθινός. Αν είναι αυτός που φέρνει τα δώρα τα Χριστούγεννα.

Και οι γονείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι. Όχι μόνο για να απαντήσουν αλλά και για να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις.

Σύμφωνα με ψυχολόγους, πολλοί γονείς δεν θεωρούν σημαντικό θέμα το να αποκαλύψει το παιδί τους ότι ο Άγιος Βασίλης είναι μύθος. Όπως όμως εξηγούν, αυτό εξαρτάται από την ηλικία και την ψυχοσύνθεση του παιδιού.

Επομένως όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες.

Πότε λέμε την αλήθεια στο παιδί;

Υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί αρχίζει να αμφισβητεί την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη.

Δείτε στη gallery που ακολουθεί ποια είναι αυτά τα σημάδια και τι πρέπει να πείτε:

Ο Άγιος Βασίλης είναι η αγάπη, η ελπίδα, η προσφορά. Είναι όλοι οι άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν χωρίς αντάλλαγμα.

Άι Βασίλης – Πώς καθιερώθηκε με τη μορφή που όλοι γνωρίζουμε

Ο Άι Βασίλης αποτελεί σήμερα μία διεθνή λαογραφική μορφή η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους ανεξαιρέτως. Μια μάλλον παρανοημένη εκδοχή υποστηρίζει ότι τα δώρα του Άι Βασίλη τα δικαιούνται μόνο όσοι υπήρξαν «καλοί» κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Η σημερινή μορφή του Άι Βασίλη έγινε δημοφιλής με το ποίημα «A Visit from St. Nicholas» (Μια επίσκεψη από τον Άγιο Νικόλαο) που δημοσιεύτηκε το 1823.

Η οπτικοποιημένη εκδοχή πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό «Harper’s Weekly» το 1863. Συμμετοχή στην δημοφιλία είχε και το παιδικό βιβλίο «The Life and Adventures of Santa Claus» του 1902.

Η White Rock Beverages ήταν μια εταιρία αναψυκτικών που τον χρησιμοποίησε το 1915 για να πουλήσει μεταλλικό νερό, και το 1923 τζίντζερ-έιλ. Το 1931 η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola παρουσίασε τον Άι-Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας στα χρώματα βεβαίως εκείνης. Υπεύθυνος για το σχεδιασμό του 'Αι Βασίλη με τη συγκεκριμένη μορφή ήταν ο Αμερικάνος σχεδιαστής Haddon Sundblom ο οποίος και συνεργάστηκε για δεκαετίες με την εταιρεία. Η διαφήμιση αυτή υπήρξε εμπορικά τόσο επιτυχής που έμελλε να γίνει σήμα δημοτικότητάς της ανά τον κόσμο.

Η μακρόχρονη χρήση του σε διαφημίσεις της Coca-Cola παγίωσε την εμφάνισή του και ειδικά τα κόκκινα ρούχα, αλλά οπωσδήποτε δεν ήταν δική της εφεύρεση.

Με πληροφορίες από familyeducation.com, el.wikipedia.org