ΓΥΝΑΙΚΑ

Τριχόπτωση και εμμηνόπαυση: όλη η αλήθεια για τα συμπτώματα

Τριχόπτωση και εμμηνόπαυση: όλη η αλήθεια για τα συμπτώματα

Όσα οφείλεις να γνωρίζεις για αυτή την δυσάρεστη κατάσταση.

Όλες θέλουμε να έχουμε πλούσια και λαμπερά μαλλιά. Γι' αυτό προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε προϊόντα που θα μας κάνουν να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τι γίνεται όμως με την πάροδο του χρόνου που η τρίχα μας χάνει την ελαστικότητά της και τη λάμψη της; Πού οφείλεται αυτό; Στις ορμόνες μας ή στον χρόνο που γίνεται αμείλικτος;

Με την πάροδο του χρόνου και κυρίως μετά την ηλικία των 40 ετών, αρκετές από εμάς αντιμετωπίζουν θέματα όπως η τριχόπτωση και η αραίωση των μαλλιών που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες χάνουν φυσικά έως και το 25% των μαλλιών τους μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Οι αιτίες ποικίλλουν αλλά αρκετά συχνά πρόκειται για αποτέλεσμα των μεταβαλλόμενων επιπέδων ορμονών λόγω της διακοπής της περιόδου. Συνέχισε να διαβάζεις για να δεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για αυτή την δυσάρεστη κατάσταση.

1) Δεν είσαι η μόνη

Οι περισσότερες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης έρχονται αντιμέτωπες με την γυναικεία τριχόπτωση και μια ορατή απώλεια των μαλλιών τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 40% των γυναικών ηλικίας 70 ετών και άνω έχουν βιώσει απώλεια μαλλιών ως αποτέλεσμα των μεταβαλλόμενων επιπέδων ορμονών.

2) Οι αλλαγές είναι φυσιολογικές

Eίναι απολύτως φυσιολογικό να χάνεις περίπου 60-100 τρίχες την ημέρα ως αποτέλεσμα των διαδικασιών γήρανσης. Ακριβώς όπως το δέρμα σου χάνει την ελαστικότητα, έτσι και τα μαλλιά σου μπορεί να γίνουν λιγότερο πυκνά και δομημένα ή αρκετά πιο εύθραυστα. Αυτές οι αλλαγές που οφείλονται στη γήρανση γίνονται ακόμη πιο εμφανείς με την έναρξη της εμμηνόπαυσης.

3) Οι αιτίες της τριχόπτωσης μπορεί να ποικίλουν

Η τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί από μια σειρά παραγόντων: γήρανση, άγχος, ή κληρονομικότητα. Υπάρχει επίσης πιθανότητα τα αίτια να είναι παθολογικά ως αποτέλεσμα μιας ασθένειας ή παρενέργειας μιας φαρμακευτικής αγωγής.

4) Η τριχόπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η καθημερινή εφαρμογή καφεΐνης στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής βοηθά σημαντικά. Επένδυσε σε ένα σαμπουάν ή μια τονωτική λοσιόν του τριχωτού που δρα ενάντια της εμμηνοπαυσιακής τριχόπτωσης. Επίσης αναζήτησε θεραπείες που περιέχουν νιασιναμίδη και ψευδάργυρο.

Image: unsplash.com