ΓΥΝΑΙΚΑ

Ποια είναι τα σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν πίνουμε αρκετό νερό - Τι συμβαίνει στο σώμα μας

Ποια είναι τα σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν πίνουμε αρκετό νερό - Τι συμβαίνει στο σώμα μας
Πόσο νερό πίνετε καθημερινά;
Pixabay

Οι αρνητικές συνέπειες στο σώμα μας όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό.

Το κύριο συστατικό του ανθρώπινου σώματος είναι το νερό. Προστατεύει όργανα ζωτικής σημασίας όπως ο εγκέφαλος και είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και της θερμοκρασίας του σώματός μας σε σταθερά επίπεδα.

Επομένως είναι σημαντικό να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας καθημερινά πίνοντας άφθονα υγρά και καταναλώνοντας φρούτα και τα λαχανικά.

Πόσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά;

Οι ανάγκες σε υγρά εξαρτώνται από το φύλο, την ηλικία, το βάρος, το ύψος και τη φυσική δραστηριότητα, καθώς όσο περισσότερο ασκούμαστε και ιδρώνουμε τόσο περισσότερα υγρά χρειαζόμαστε για να αναπληρώσουμε τις απώλειες. Ωστόσο, ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 6-10 ποτήρια υγρών καθημερινά.

Προειδοποιητικά σημάδια ότι δεν πίνουμε νερό

Ξηρότητα στόματος

Πολλοί όταν διψούν επιλέγουν αναψυκτικά ή άλλου είδους ροφήματα. Ωστόσο αντί η δίψα τους να σβήσει, νιώθουν ότι το στόμα τους κολλάει ή ότι έχει κολλήσει. Το νερό λιπαίνει τις μεμβράνες βλέννας στο στόμα και το λαιμό οι οποίες θα συνεχίσουν να κρατούν το στόμα υγρό με σάλιο πολύ μετά από την πρώτη γουλιά νερού.

Ξηρότητα δέρματος

Το ξηρό δέρμα είναι ένα από τα πρώτα σημάδια αφυδάτωσης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Η έλλειψη νερού σημαίνει έλλειψη ιδρώτα, η οποία οδηγεί στην ανικανότητα του οργανισμού να ξεπλένει την υπερβολική ακαθαρσία και το έλαιο που συσσωρεύεται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πόνος στις αρθρώσεις

Οι χόνδροι και οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης αποτελούνται από περίπου 80% νερό. Διατηρώντας το σώμα ενυδατωμένο, οι αρθρώσεις μπορούν να απορροφήσουν το σοκ από τις ξαφνικές κινήσεις, όπως το τρέξιμο, το άλμα ή την πτώση άβολα.

Κόπωση χωρίς λόγο

Όταν ένα σώμα είναι αφυδατωμένο, «δανείζεται» νερό από το αίμα. Η έλλειψη κατάλληλα ενυδατωμένου αίματος οδηγεί σε έλλειψη οξυγόνου που μεταφέρεται σε όλο το σώμα. Φυσικά, η έλλειψη οξυγόνου οδηγεί σε υπνηλία και σε κόπωση.

Συνεχή πείνα

Εφόσον το σώμα δεν ενυδατώνεται, αρχίζει να «σκέφτεται» ότι χρειάζεται φαγητό. Αυτό συμβαίνει καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Γι΄αυτό φροντίστε να πίνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα νερό.

Πιθανά προβλήματα

Κακός μεταβολισμός

Σύμφωνα, με έρευνες ο μεταβολισμός ενός ατόμου είναι καλός και δουλεύει αποτελεσματικά, όταν είναι καλά ενυδατωμένος. Οπότε, μπορείτε να καταλάβετε ότι αν δεν πίνουμε νερό, θα αποκτήσουμε έναν κακό μεταβολισμό.

Πρόωρη γήρανση επιδερμίδας

Κοινώς, φαίνονται οι ρυτίδες! Το νερό ενυδατώνει την επιδερμίδα, την ανανεώνει, γεμίζει τις γραμμές έκφρασης και λειαίνει την όψη των ρυτίδων.

Αδυναμία συγκέντρωσης

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King’s College στο Λονδίνο, οι έφηβοι που συμμετείχαν στη μελέτη και είχαν αφυδάτωση κατέβαλαν μεγαλύτερες προσπάθειες στις πνευματικές δραστηριότητες, σε σχέση με τους εφήβους που ήταν ενυδατωμένοι.

Για να είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι, δεν πρέπει να περιμένουμε να διψάσουμε, αλλά θα πρέπει όλη την ημέρα να φροντίζουμε να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να αποκτήσουμε τη συνήθεια να πίνουμε νερό, έστω γουλιά-γουλιά, κυρίως όταν κάνουμε άσκηση ή έχει ζέστη.