ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Άγιος Λουκάς ο Ιατρός»: To νοσοκομείο Παπαγεωργίου τιμά τον εικαστικό Ευθύμιο Βαρλάμη (pics)

«Άγιος Λουκάς ο Ιατρός»: To νοσοκομείο Παπαγεωργίου τιμά τον εικαστικό Ευθύμιο Βαρλάμη (pics)

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο χώρος υποδοχής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης μετατρέπεται σε γκαλερί. Η πρωτοβουλία, όμως, που ανέλαβε στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων λειτουργίας του είναι σίγουρα ξεχωριστή.

Ο χώρος υποδοχής του νοσοκομείου φιλοξενεί την εικαστική συλλογή 18 έργων τέχνης του αρχιτέκτονα και ζωγράφου Ευθύμιου Βαρλάμη, με θέμα τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό.

Ο Ευθύμιος Βαρλάμης (1942-2016) ήταν Έλληνας της διασποράς με σπουδαία ακαδημαϊκή καριέρα στην Αυστρία. Διετέλεσε καλλιτέχνης διεθνούς κύρους, καταξιωμένος ως ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτων, διακοσμητής και παιδαγωγός. Το Μουσείο Βαρλάμη στην πόλη Shrems καλύπτει 14.000 τ.μ. και σήμερα αποτελεί χώρο συνάντησης καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών ανταλλαγών και διεθνών συνεργασιών.

Ο Βαρλάμης με την εικαστική του συλλογή για τον Άγιο Λουκά φανερώνει με ένα αποκαλυπτικό τρόπο, τη δύναμη της πίστης. Μέσα από τα έργα του παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του μεγάλου Ρώσου επιστήμονα και αρχιερέα Λουκά Βόινα Γιασενέτσκι. Ο Βαλεντίνο Φελίξοβιτς Βόινα Γιασενέτσκι γεννήθηκε το 1877 στην Κριμαία και απεβίωσε το 1961. Το επιστημονικό του έργο στη Χειρουργική κορυφώθηκε τα χρόνια του Μεσοπολέμου και του Β Παγκοσμίου, με τη συγγραφή και βιβλίων, την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Μετά το θάνατο της συζύγου του έγινε ιερέας και αργότερα Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως. Με το έργο του, σφράγισε όχι μόνο την Χειρουργική, αλλά και την ίδια την Εκκλησία.

Ο σκοπός της έκθεσης αυτής είναι η συμπαράσταση σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. «Οι πιστοί δεν αρνούνται ποτέ τα επιστημονικά δεδομένα, αλλά θεωρούν πως πάνω τους κυριαρχεί μια ανώτερη δύναμη, ο Θεός» έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Άγιος Λουκάς. Ο Βαρλάμης, επίσης, υποστήριζε: «Είναι πολλά τα παραδείγματα στην τέχνη που σώζουν τον άνθρωπο, τον θεραπεύουν και του δίνουν τη χαρά της ζωής, την ευγνωμοσύνη στα ανώτερα πνευματικά. Αυτή είναι η ουσία της θρησκευτικής τέχνης, να συμβάλλει στη σωτηρία του ανθρώπου, στη θεραπεία του και να του δώσει πάλι την ελπίδα της πραότητας και της αγάπης».

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, την Παρασκευή (18/10/2019). Στην ομιλία του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε για τη μέριμνα της Εκκλησίας, που απαλύνει τον πόνο των ασθενών με τη ποιμαντική της διακονία και αναφέρθηκε στο επιτελούμενο ιατρικό και κοινωνικό έργο του νοσοκομείου. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου είπε για την έκθεση: «Το μεγαλειώδες έργο του Ευθύμιου Βαρλάμη και η παρουσίασή του εντός των χώρων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου αποδεικνύει ότι μόνο με τη σφαιρική αντιμετώπιση των προβλημάτων που καλούμαστε να διαχειριστούμε ως άνθρωποι και ως κοινωνία μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα προβλήματα και τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου».

Την έκθεση διοργάνωσαν το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και ο σύλλογος φίλων του νοσοκομείου «ΑΝΤΗΡΙΔΑ» με συνδιοργανωτές το υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) και το Πειραματικό Εργαστήριο Βεργίνας. Την επιμέλεια έχει το Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας. Χορηγοί της έκθεσης είναι οι εταιρείες Παπαποστόλου, ΒΙΑΝΕΞ, Αφοί Κομπατσιάροι.

H έκθεση θα φιλοξενηθεί στον χώρο υποδοχής του Νοσοκομείου έως τις 15 Νοεμβρίου 2019. Η είσοδος στο ευρύ κοινό είναι ελεύθερη τις ώρες του επισκεπτηρίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις