ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Μαριέλα Αλεποπούλου-Μεντίζη και τα ψηφιακά της πορτρέτα με τους μεγάλους του ελληνικού σινεμά

Σκίτσα ηθοποιών
Απόν τον Θανάση Βέγγο και τη Τζένη Καρέζη ως την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ

Απόν τον Θανάση Βέγγο και τη Τζένη Καρέζη ως την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ

Θανάσης Βέγγος, Τζένη Καρέζη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Αλέκος Αλεξανδράκης, Ρένα Βλαχοπούλου και Ανέστης Βλάχος σε ψηφιακά πορτρέτα. Η Μαριέλα Αλεποπούλου-Μεντίζη με το ψηφιακό πενάκι της δημιουργεί τα πορτρέτα των μεγάλων ηθοποιών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου ως φόρο τιμής για το έργο που έχουν αφήσει πίσω τους.

Ταυτόχρονα η όλη διαδικασία αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την ίδια καθώς οι περισσότεροι από τους ηθοποιούς έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου με την ασπρόμαυρη εκδοχή της εικόνας τους.

Η ίδια μιλάει στο Newsbomb.gr γι’ αυτό το εγχείρημα και τονίζει πως μέσω της τέχνης της και τα κοινωνικά δίκτυα οι νέες γενιές έρχονται σε επαφή με τις μεγάλες προσωπικότητες της κινηματογραφικής τέχνης της Ελλάδας που άφησαν ιστορία.

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Δημιουργείς εικόνες παλιών ηθοποιών με ένα μοναδικό τρόπο. Πως ξεκίνησες αυτό το εγχείρημα;

«Την ιδέα μου την έδωσε ένας πολύ καλός φίλος. Όταν ξεκίνησα να ζωγραφίζω και digital μου είπε "θέλεις να σου δώσω ιδέα; Γιατί δεν κάνεις μια σειρά με μεγάλους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου;". Και η αλήθεια έιναι ότι όταν το άκουσα ενθουσιάστηκα γιατί μου αρέσει πολύ ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος. Επίσης είναι μια μεγάλη πρόκληση να ζωγραφίσεις έγχρωμα κάποια πρόσωπα που κυρίως τα έχουμε συνδιάσει με την ασπρόμαυρη εικόνα του παλιού σινεμά»

Δημήτρης Παπαμιχαήλ

Ποιους ηθοποιούς έχεις «αποτυπώσει» στα χαρτιά σου;

«Προς το παρόν υπάρχουν σχέδια από Τζένη Καρέζη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Αλέκο Αλεξανδράκη, Ρένα Βλαχοπούλου, Θανάση Βέγγο και Λάμπρο Κωνσταντάρα, Ανέστη Βλάχο».

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής;

«Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κριτήριο. Ξεκίνησα με μεγάλους ηθοποιούς που δεν βρίσκονται πια στη ζωή αλλά σύντομα θα αρχίσω να σχεδιάζω και κάποιους που βρίσκονται εν ζωή γιατί αποτελούν σημαντικό κομμάτι του παλιού ελληνικού σινεμά και δεν γίνεται να λείπουν από την συλλογή».

Λάμπρος Κωνσταντάρας

Ποιοι θα είναι οι επόμενοι;

«Έχω στα μισά ένα σχεδιο του Κώστα Βουτσά και θα έρθουν και πολλά ακόμα σύντομα. Ενδεικτικά κάποια από αυτά θα είναι Χορν, Λαμπέτη, Κούρκουλος, Λάσκαρη, Ηλιόπουλος, Χατζηχρήστος, Κοντού, Χρονοπούλου και άλλοι πολλοί. Είναι πάρα πολλά τα μεγάλα ονόματα που κάθε φορά που είναι να ξεκινήσω ένα καινούριο δεν ξέρω ποιον να πρωτοδιαλέξω. Μέχρι τώρα στη λίστα έχω 40 ηθοποιούς, αντρες και γυναίκες, ακόμα και πρόσωπα που έγιναν γνωστά από δεύτερους ρόλους και όχι πρωταγωνιστικούς».

Είναι ένας τρόπος να θυμούνται οι νεότερες γενιές τους μεγάλους μας ηθοποιούς;

«Σαφώς. Κάποιοι να θυμούνται και οι πολύ νεότεροι να μαθαίνουν. Δεν ξέρω κατά πόσο οι νεότερες γενιές τους γνωρίζουν. Έχει τύχει να μου στείλει μήνυμα ένας έφηβος στο Instagram όταν ανέβασα το σκίτσο της Τζένης Καρέζη και να με ρωτήσει "ποια είναι αυτή;"».

Τζένη Καρέζη

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το σχέδιο-σκίτσο;

«Συνολικά ασχολούμαι τα τελευταία 10 χρόνια. Ξεκίνησα με αγιογραφία, πέρασα στα ασπρόμαυρα σχέδια με γραφίτη και έχει λίγους μήνες που σχεδιάζω ψηφιακά».

Έχεις πολλά έργα και σε μολύβι…. Πες μας κάποια χαρακτηριστικά σου;

«Η σχεδίαση με μολύβι είναι λατρεία. Είναι άλλη η αίσθηση που σου δίνει το χαρτί . Αγαπώ ακόμη και το να λερώνονται τα χέρια μου με τον γραφίτη. Μου αρέσει αυτή η υφή. Παρ’ όλα αυτά οι δυνατότητες που σου δίνει η ψηφική σχεδιάση είναι ατελείωτες. Αντί για χαρτί έχεις οθόνη και αντί για μολύβι, γραφίδα αλλά υπάρχουν τόσα πολλά ψηφιακά εργαλεία που αν τα είχες κανονικά θα έπρεπε να γεμίσεις 10 σπίτια, και λίγα λέω. Καταλαβαίνεις ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να τα έχεις όλα αυτά πάντα και παντού μαζί σου».

Θανάσης Βέγγος

Με το σχέδιο «απελευθερώνεις» τα συναισθήματα σου;

«Φυσικά. Τα συναισθήματα επηρεάζουν πάντα τα σχέδια αλλα ταυτόχρονα και τα σχέδια επηρεάζουν τα συναισθήματα ειδικά όταν σχεδιάζεις τόσο μεγάλες προσωπικότητες».

Ανέστης Βλάχος
Η Μαριέλα Αλεποπούλου-Μεντίζη

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.