ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

200 Χρόνια Δημοτικό Τραγούδι: Ο Σταύρος Ξαρχάκος μας προσκαλεί σε μία μοναδική βραδιά στο Ηρώδειο

200 Χρόνια Δημοτικό Τραγούδι: Ο Σταύρος Ξαρχάκος μας προσκαλεί σε μία μοναδική βραδιά στο Ηρώδειο

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η φετινή χρονιά είναι ένα σπουδαίο ορόσημο για τον ελληνικό λαό.

Συμπληρώνοντας δύο αιώνες από την Ελληνική Επανάσταση, δεν μπορούμε παρά να κοιτάξουμε πίσω στο παρελθόν, νιώθοντας ευγνωμοσύνη, περηφάνια και βαθιά συγκίνηση για τους ανθρώπους που πάλεψαν, ώστε να μπορούμε εμείς σήμερα να αποκαλούμαστε Έλληνες. Και παρότι αισθανόμαστε έντονο δέος αναλογιζόμενοι τους προγόνους μας, αν το σκεφτούμε λίγο περισσότερο θα συνειδητοποιήσουμε πως μας συνδέουν μαζί τους περισσότερα πράγματα από όσα πιστεύουμε.

Διότι μέσα από τις παραδόσεις που κατάφεραν να περάσουν από γενιά σε γενιά, τις αφηγήσεις που παρέμειναν ζωντανές από στόμα σε στόμα και γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας, καθώς και τα διαχρονικά δημοτικά τραγούδια που εξύμνησαν ποιητικά τη χαρά, τον σπαραγμό, την αγάπη για τον άλλο και για την παρτίδα, οι σύγχρονοι Έλληνες αντλούμε έμπνευση, θάρρος και δύναμη, για να μπορούμε και οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε, λοιπόν, πως το παρελθόν της πατρίδας μας είναι η βάση πάνω στην οποία θα οικοδομήσουμε το μέλλον και αυτό, είναι κάτι που ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος γνωρίζει καλά.

Ακριβώς για αυτό μας προσκαλεί σε μία μοναδική βραδιά στο εμβληματικό Ωδείο Ηρώδου Αττικού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας 200 Χρόνια Δημοτικό Τραγούδι με την ευγενική υποστήριξη της Lidl Ελλάς, για να μας παρουσιάσει το «Θέλει αρετή και τόλμη το… Τραγούδι», ένα εγχείρημα που επιδιώκει να «γεφυρώσει» το παρελθόν με το παρόν, μέσω της μουσικής.

Ανακαλύπτοντας τη δυναμική της μουσικής παράδοσης σε σχέση με το σήμερα

Ομολογουμένως, οι παραστάσεις, οι ιστορίες και οι συνθήκες που περιγράφονται στα δημοτικά τραγούδια που γνωρίζουμε, αφορούν σε ζητήματα που δυσκολευόμαστε συχνά να κατανοήσουμε. Παρόλα αυτά, όλο και περισσότερος κόσμος, ιδίως μουσικοί νεότερων ηλικιών, στρέφονται στο παρελθόν και δη, στα ακούσματα μιας μακρινής εποχής, για να αντλήσουν έμπνευση.

Κάτι παρόμοιο θέλησε να κάνει και ο μεγάλος Έλληνας μαέστρος Σταύρος Ξαρχάκος, μέσα από ένα πολύπλευρο πρόγραμμα δράσεων, που αποσκοπεί στο να αναδείξει τη σπουδαιότητα της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τρεις μουσικούς κύκλους, όπου ο καθένας περιέχει συμβολικά 21 τραγούδια με σημείο αναφοράς την παράδοση του δημοτικού μας τραγουδιού, θέλει να μας αποδείξει ότι η βαθύτερη ουσία των δημοτικών τραγουδιών, είναι ένα ζήτημα που μας αφορά ακόμη και σήμερα.

Ένα «ταξίδι» μέσα από τις μελωδίες του Ξαρχάκου και τη φωνή της Ηρούς Σαΐα

Αν θεωρούμε, λοιπόν, πως το δημοτικό τραγούδι αποτελεί μια μορφή τέχνης που ανήκει στο παρελθόν και είναι συνυφασμένο με μία μακρινή και ξεχασμένη Ελλάδα, ο σπουδαίος Σταύρος Ξαρχάκος έρχεται να μας διαψεύσει με το ταλέντο του. Μάλιστα, στο τρίτο σκέλος αυτού του μουσικού κύκλου, ο Σταύρος Ξαρχάκος θα αναλάβει τα χρέη του διευθυντή ορχήστρας, παρουσιάζοντας και διευθύνοντας μια σουίτα από 21 επίλεκτα δημοτικά τραγούδια, ένα αναθεωρημένο πρωτογενές υλικό, το οποίο θα αποδοθεί μέσα από τη σύγχρονη ενορχηστρωτική ματιά του καταξιωμένου Έλληνα συνθέτη.

Κάπως έτσι, με τη μοναδική φωνή της ταλαντούχας Ηρούς Σαΐα και μιας εντεκαµελούς ορχήστρας να τη συνοδεύει, ο μεγάλος Έλληνας μαέστρος θα αποπειραθεί να «γεφυρώσει» το παρελθόν με το παρόν, ώστε να δείξει στο κοινό ότι το ύφος και το ήθος των δημοτικών τραγουδιών, εξακολουθεί να μας αφορά και να μας εμπνέει, ενώ μπορεί να αποτελέσει και υλικό για τη δημιουργία μίας σύγχρονης μουσικής εκτέλεσης.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να ζήσουμε μια μοναδική βραδιά με «άρωμα» Ελλάδας στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, τότε την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου στις 20.00, οι πόρτες του αρχαίου ωδείου ανοίγουν και μας προσκαλούν σε ένα μελωδικό «ταξίδι» στον χρόνο, με «καπετάνιο» τον Σταύρο Ξαρχάκο. Το ορχηστρικό σύνολο «Θέλει αρετή και τόλμη το... τραγούδι», το οποίο θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας 200 Χρόνια Δημοτικό Τραγούδι, είναι μία εμπειρία που δεν πρέπει να χάσουμε. Διότι όχι μόνο θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία του τόπου μας, αλλά θα αποτελέσει και μία αφορμή να συμμετάσχουμε σε μία πρωτοβουλία για το κοινό καλό, αφού τα έσοδα από την πώληση των εισιτηρίων θα διατεθούν στα Μουσικά Σχολεία Παλλήνης και Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Υποτροφίας «Σταύρος Ξαρχάκος».

Η προπώληση πραγματοποιείται αποκλειστικά το από viva.gr και όλα τα συνεργαζόμενα καταστήματα καθώς και τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών.

Τιμές εισιτηρίων:
VIP 50€
A Ζώνη 40€
Β Ζώνη 30€
Γ Ζώνη 25€
Δ Ζώνη 20€
Ε Ζώνη 15€