ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: 10 γνωστές ταινίες με ελληνικούς τίτλους

Troy
Ο Μπραντ Πιτ στον ρόλο του Αχιλλέα στο Troy (Τροία)
Αρχείο Newsbomb.gr

Το Χόλιγουντ αγαπάει να χρησιμοποιεί ελληνικές λέξεις σε τίτλους σπουδαίων ταινιών.

Τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2017, η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας «Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων.

Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως».

Όπως όλες οι μορφές Τέχνης έτσι και ο κινηματογράφος, έχει χρησιμοποιήσει ελληνικές λέξεις σε τίτλους σπουδαίων ταινιών με αποτέλεσμα να γίνουν πασίγνωστες στα πέρατα του κόσμου.

Από τις δεκάδες ταινίες του Χόλιγουντ και του ανεξάρτητου και ευρωπαϊκού κινηματογράφου, επιλέγουμε 10 χαρακτηριστικούς ελληνικούς τίτλους που ειπώθηκαν από τα χείλη εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετά το Squid Game ακόμα ένα κορεάτικο θρίλερ στις πιο επιτυχημένες σειρές του Netflix!

Brit Awards: «Σάρωσε» η Adele στα βρετανικά μουσικά βραβεία 2022 (pics+vids)