Παιδικές χαρές: Πόσο ασφαλείς είναι για τα παιδιά μας - Αυτοψία του Newsbomb.gr σε όλη την Αττική
Οι σκουριασμένες κούνιες στην πλατεία Κατσή στην Κυψέλη
Πηγή: Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης
ΕΛΛΑΔΑ

Παιδικές χαρές: Πόσο ασφαλείς είναι για τα παιδιά μας - Αυτοψία του Newsbomb.gr σε όλη την Αττική

Το τρομακτικό ατύχημα στη Θεσσαλονίκη που οδήγησε μια 8χρονη στο χειρουργείο έτσι ώστε να σωθεί από ακρωτηριασμό το δάκτυλό της, επαναφέρει στην επικαιρότητα ένα κρίσιμο ερώτημα. «Πόσο ασφαλείς είναι για τα παιδιά μας οι παιδικές χαρές;». Το Newsbomb.gr έκανε αυτοψία σε όλη την Αττική και κατέγραψε τη θέση των υπεύθυνων της τοπικής αυτοδιοίκησης για το θέμα.

Σπασμένες κούνιες και σκουριασμένες τσουλήθρες δεν μπορεί να υπάρχουν εν έτει 2022 σε μια κοινωνία προηγμένη. Και όμως στο μεγάλο ρεπορτάζ που κάναμε τις εντοπίσαμε και αυτές...

Το περιστατικό που συνέβη σε παιδική χαρά της Θεσσαλονίκης, όπου ένα μικρό κορίτσι λίγο έλειψε να χάσει το δάχτυλό του, θορύβησε -και όχι αδίκως- όλους τους γονείς.

Οι παιδικές χαρές αποτελούν ζωντανά κύτταρα για τις γειτονιές. Εκεί χωρούν παιδικές φωνές, σκανταλιές αλλά ταυτόχρονα και στιγμές ξεγνοιασιάς, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Από την άλλη, οι μη σωστές συντηρήσεις και οι βραδινοί βανδαλισμοί μπορούν εύκολα να τις μετατρέψουν από χώρους χαράς σε χώρους ατυχημάτων για τα παιδιά.

Το Newsbomb.gr έκανε αυτοψία στην Κυψέλη, στα Εξάρχεια, στο Περιστέρι, στου Ζωγράφου, στην Πετρούπολη, στο Αιγάλεω, στην Νέα Ιωνία στην Σαλαμίνα για να καταγράψει την πραγματικότητα πίσω από τους περιφραγμένες παιδικές χαρές.

Οι περισσότερες ήταν σε πολύ καλή κατάσταση αφού κάποιοι δήμοι έχουν ρίξει μεγάλο βάρος σε αυτές.

Κάποιες στο κέντρο της Αθήνας είναι ξεχασμένες στην μοίρα τους και οι σκουριασμένες αλυσίδες «μαρτυρούν» το γεγονός αυτό.

Αναγνώστες του Newsbomb.gr που κατοικούν στην Κομοτηνή έστειλαν φωτογραφίες που δείχνουν... εγκατάλειψη.

Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί θα δείτε αρχικά τους ανθρώπους που μοχθούν και αγωνίζονται να κρατούν τις παιδικές χαρές των πόλεων τους σε μια κατάθεση ψυχής να μιλούν για την σημαντικότητα της συνεργασίας των φορέων της πόλης τους με τους γονείς. Θεωρούν πως έτσι θα αποτραπούν πολλές δυσάρεστες καταστάσεις. Επομένως το κλειδί είναι η επικοινωνία.

Τονίζουν δε πως οι παιδικές χαρές είναι ζωντανά κύτταρα για τις μικρές μας γειτονιές και πρέπει να τις νιώθουμε σαν δικό μας χώρο.

Μαίρη Τσιώτα, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής δήμου Περιστερίου: Πρωτεύον μέλημα η ασφάλεια των παιδιών

Μαίρη Τσιώτα
Η Μαίρη Τσιώτα, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής δήμου Περιστερίου μιλά στο Newsbomb.gr τονίζοντας πως η ασφάλεια των παιδιών προέχει των πάντωνNewsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

«Στο Περιστέρι έχουμε 70 παιδικές χαρές και αυτό γιατί συνεχώς δημιουργούμε και άλλες. Όλοι οι ελεύθεροι χώροι στο δήμο Περιστερίου γίνονται παιδικές χαρές ή πάρκα. Όλες οι παιδικές χαρές έχουν πιστοποιητικά καταλληλόλητας και φροντίζουμε σε καθημερινή βάση να είναι ασφαλείς και να μπορούν να δέχονται καθημερινά εκατοντάδες παιδιά.

Το κυρίαρχο θέμα είναι η ευθύνη. Η ασφάλεια των παιδιών είναι το πρώτιστο. Δεν λογαριάζουμε τίποτα από το να έχουμε ασφάλεια στα παιδιά μας. Είναι τεράστια τα κόστη και αυτό εξαιτίας των βανδαλισμών. Δυστυχώς επειδή σε κανέναν δήμο της χώρας δεν υπάρχουν αρκετοί φύλακες αυτή την στιγμή προκειμένου να φυλάσσονται οι παιδικές χαρές υπάρχουν τεράστιες φθορές από τους νυχτερινούς βανδαλισμούς. Εάν μπορούσαμε να το αποφύγουμε αυτό, θα «γλιτώναμε» εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και μια ευθύνη του να αφήσει ένα όργανο και έναν χώρο ασφαλή το βράδυ και το πρωί αυτός ο χώρος να είναι κατεστραμμένος. Είναι μια αιτία που όλοι έχουμε το μυαλό μας προς τις παιδικές χαρές γιατί το πρωί όταν ξημερώνει βρίσκουμε από μπουκάλια σπασμένα μέσα στις παιδικές χαρές, μέχρι όργανα κατεστραμμένα λόγω ότι κάποιοι περιθωριακοί έρχονται και κάνουν ζημιές.

Οι γειτονιές έχουν ευαισθητοποιηθεί και επαγρυπνούν αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε και εμείς να κάνουμε πολλά γιατί είναι πάρα πολλά τα σημεία.

Οι παιδικές χαρές είναι ένας χώρος στον οποίο οι γονείς έχουν την ευθύνη των παιδιών. Τα παιδιά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ποια παιχνίδια ή όργανα είναι για την ηλικιακή τους ομάδα. Θα πρέπει οι γονείς να προωθήσουν τα παιδιά τους να παίξουν στα όργανα που είναι ασφαλή για αυτά.

Θα πρέπει για την ασφάλεια ενός παιδιού, εδώ στην τοπική μας κοινωνία να συνεργαστούν ο φορέας Δήμος και η γονείς.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος με τις συντηρήσεις, την καθημερινή καθαριότητα, με τις απολυμάνσεις τώρα με τον covid-19, αποτελούν την ευθύνη του Δήμου.

Οι γονείς των παιδιών να προσέχουν τα παιδιά όσο είναι στις παιδικές χαρές. Να τα έχουν στα κατάλληλα για την ηλικία τους όργανα, γιατί αλλιώς θα υπάρχει μια επικινδυνότητα.

Και τέλος αν μπορούσαμε όλοι μαζί να γίνουμε κοινωνοί μιας πόλης που να διώχνει αυτόν που πάει να κάνει καταστροφές θα ήταν όλα καλύτερα. Όλοι θα πρέπει να δούμε τον κοινόχρηστο χώρο και τις παιδικές χαρές σαν να είναι δικές μας, σαν να είναι το σπίτι μας. Αν πάει κάποιος να βανδαλίσει να τον σταματήσουμε εμείς οι ίδιοι».

Δήμος Μπουλούκος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Επικοινωνίας του δήμου Ζωγράφου: Θέλουμε από όλους τους γονείς να μας βοηθούν για την ομαλή λειτουργία της παιδικής χαράς

Δήμος Μπουλούκος
Ο Δήμος Μπουλούκος Αντιδήμαρχος του δήμου Ζωγράφου μιλάει στο Newsbom.gr και τονίζει πως οι γονείς συντελούν στο έργο της διατήρησης και φύλαξης των παιδικών χαρώνNewsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

«Βρισκόμαστε στην νέα παιδική χαρά δίπλα στην πλατεία του Άγιου Θεράποντα. Είναι μια νέα παιδική χαρά, με νέα όργανα και παιχνίδια. Είναι όμορφη και συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Ο δήμος Ζωγράφου αυτή την στιγμή έχει 11 παιδικές χαρές τις οποίες προσπαθούμε να τις κρατήσουμε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Η συντήρηση μια παιδικής χαράς είναι από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους ενός δήμου. Αυτό γιατί συμβαίνει; Επειδή στην παιδική χαρά κατά τις νυχτερινές ώρες και τις μεταμεσονύχτιες είναι εύκολο να πηδήξει κανείς τα κάγκελα. Κάποιοι νεαροί που μπαίνουν κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από το να παίζουν. Το πρωί που ανοίγουν για να καθαρίσουν οι άνθρωποι της υπηρεσίας του δήμου βρίσκουν μπουκάλια σπασμένα, ποτήρια κ.α

Από την άλλη όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με τον covid-19 αλλά και την ενεργειακή κρίση οι δήμοι δεν έχουν την δυνατότητα για μόνιμο προσωπικό στις παιδικές χαρές. Στην πλειοψηφία των δήμων, όπως και στο δήμο Ζωγράφου υπάρχει ένας φύλακας που ανοίγει τις παιδικές χαρές και άλλος ένας που τις κλείνει. Αυτό σημαίνει πως στις υπόλοιπες ώρες της ημέρας είναι ουσιαστικά αφύλακτες. Εμείς τις ελέγχουμε το βράδυ πριν τις κλείσουμε, αλλά αν συμβεί κάτι κατά την διάρκεια της ημέρας είναι πολύ δύσκολο να το μάθουμε εκείνη την στιγμή.

Σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως ο δήμος Ζωγράφου, όπου ζουν περισσότεροι από 70.000 πολίτες, οι παιδικές χαρές δεν είναι ένα σημείο μόνο για να παίξουν τα παιδιά, είναι πόλος κοινωνικής συνεύρεσης, είναι χώρος συναντήσεων.

Οπότε είναι πολύ σημαντικό τι θα κάνουν και οι γονείς. Είναι το δεξί χέρι μας. Όντως μας ενημερώνουν πολλές φορές και δεύτερον μας βοηθούν στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε προβληματικής κατάστασης υπάρχει εντός της παιδικής χαράς. Θέλουμε από όλους τους γονείς να μας βοηθούν για την ομαλή λειτουργία της παιδικής χαράς».

Θανάσης Σκαλιστήρας, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, δήμου Πετρούπολης: Οι παιδικές χαρές, αλλά και οι κοινόχρηστοι καθαροί και περιποιημένοι χώροι είναι αυτοί που διδάσκουν τα παιδιά να επιζητούν στη ζωή τους το καλύτερο

Θανάσης Σκαλιστήρας
Ο Θανάσης Σκαλιστήρας, Αντιδήμαρχος δήμου Πετρούπολης αναφέρει στο Newsbomb.gr πως οι παιδικές χαρές στην πόλη του έχουν περιβαλλοντολογικό πρόσημοNewsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

«Κάθε παιδική χαρά που σχεδιάζουμε την προσαρμόζουμε στο περιβάλλον και στις ανάγκες βέβαια που έχουν τα παιδιά. Όλες οι παιδικές χαρές που έχουμε κατασκευάσει, συνολικά στο δήμο μας υπάρχουν 14 από τις οποίες οι 12 είναι πιστοποιημένες και οι άλλες δύο ανακατασκευάζονται αυτή την εποχή. Οι παιδικές χαρές είναι προσαρμοσμένες ώστε να είναι ασφαλείς, ως πολιτικός μηχανικός που είμαι δίνω έμφαση στην ασφάλεια. Σκοπός είναι επίσης να είναι προσβάσιμες σε όλα τα παιδιά.

Οι βανδαλισμοί δυστυχώς είναι κάτι το αναπόφευκτο. Ένα πρόβλημα που προσπαθούμε να το λύσουμε έχοντας επικοινωνία τόσο με τα παιδιά όσο και με τους γονείς. Με τους γονείς υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας για να ενημερωνόμαστε. Και εμείς όμως περνάμε καθημερινά από τις παιδικές χαρές. Έχουμε εξουσιοδοτημένη και πιστοποιημένη συνεργάτη εξιδεικευμένη εταιρεία η οποία έχει υποχρέωση δύο φορές το μήνα να περνάει και να επισκευάζει και σε περίπτωση βανδαλισμών η επισκευή να γίνεται την ίδια ημέρα.

Με τους δημότες της Πετρούπολης έχουμε μια καλή συνεργασία και επαφή. Και αυτοί από την πλευρά τους προστατεύουν στο μέτρο που μπορούν τους χώρους αφού τα παιδιά τους βρίσκονται σε αυτούς.

Οι παιδικές χαρές, αλλά και οι κοινόχρηστοι καθαροί και περιποιημένοι χώροι είναι αυτοί που κάνουν τα παιδιά να επιζητούν στη ζωή τους το καλύτερο».

Γιώργος Παναγόπουλος δήμαρχος Σαλαμίνας: Πλήρως ανακατασκευασμένες και πιστοποιημένες οι παιδικές χαρές

Γιώργος Παναγόπουλος
Ο δήμαρχος της Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρει για την σημασία των παιδικών χαρών για τα παιδιά και τους γονείς στο δήμο τουNewsbomb.gr

«Στη Σαλαμίνα οι παιδικές χαρές έχουν ανακατασκευαστεί πλήρως και πιστοποιηθεί. Τις προσέχουμε και τις φροντίζουμε όσο μπορούμε. Διαθέτουμε 7 παιδικές χαρές και σχεδιάζουμε άλλες 3. Όταν είχαμε αναλάβει υπήρχε μόνο 1 και αυτή είχε ληγμένη πιστοποίηση από το 2018.

Οι βανδαλισμοί είναι αυτοί που μας δυσκολεύουν αλλά θεωρώ πως είναι ένα φαινόμενο που δεν έχουμε μόνο εμείς ως δήμος αλλά είναι γενικό.

Ωστόσο το αντιμετωπίζουμε με συνεχή επαγρύπνηση. Καθαρίζουμε τις παιδικές χαρά του δήμου μας και τις συντηρούμε όσο καλύτερα μπορούμε γιατί εδώ παίζουν τα παιδιά μας. Το μέλλον μας. Και εμείς οφείλουμε να παρέχουμε στα παιδιά μας όσα δικαιούνται».

Στη Κομοτηνή οι εικόνες των παιδικών χαρούν «μαρτυρούν» εγκατάλειψη ή αδιαφορία ή κακή συντήρηση

Οι κύριοι Σταύρος Κοσουτζής και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ζουν και δραστηριοποιούνται στην Κομοτηνή. Μάλιστα είναι εκλεγμένα μέλη στην δημοτική κοινότητα της Κομοτηνής, στην αντιπολίτευση. Όταν ενημερώθηκαν για το ρεπορτάζ μας θέλησαν να κάνουν από κοινού τοποθέτηση για το θέμα των παιδικών χαρών καθώς στην περιοχή τους μοιάζουν εγκαταλελειμμένες.

Δεν έχουν διάθεση να ασκήσουν αντιπολίτευση για το συγκεκριμένο θέμα για κάποιο πολιτικό όφελος. Αντίθετα ανησυχούν για τα παιδιά τους που κινδυνεύουν στο παιχνίδι. Και δεν είναι οι μόνοι γονείς που φοβούνται.

Συγκεκριμένα λένε στο Newsbomb.gr: «Για ακόμη μια χρονιά η κατάσταση των παιδικών χαρών του δήμου Κομοτηνής, εντός της πόλεως καθώς και εκτός είναι τραγική.

Ναι μεν έχουν γίνει αρκετές παιδικές χαρές όπως ορίζει η νομοθεσία αλλά όπως θα διαπιστώσετε και εσείς η μηδαμινή συντήρηση αυτών καθώς και η έλλειψη ασφαλούς πρόσβασης από και σε αυτές δημιουργούν πολλά ερωτηματικά. Σχεδόν σε όλες τις πιστοποιημένες παιδικές χαρές υπάρχει η έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων σε ότι αφορά την συντήρηση, φωτισμό καθώς και την ασφαλή πρόσβαση από και σε αυτές . Ξηλωμένες περιφράξεις, με έντονα τα στοιχεία της σκουριάς , μηδαμινό φωτισμό , σπασμένες λάμπες , και σε αρκετές περιπτώσεις από αρχές Απριλίου τα χόρτα να ξεπερνάνε εντός αυτών το ένα μέτρο.

Σε κάποιους οικισμούς μάλιστα τα παιχνίδια είναι ελάχιστα, 4 κούνιες μόνο , παρότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αριθμούν πάνω από 40 . Σε δε άλλους οικισμούς όπου μόνιμα κατοικούν 3 έως 5 παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας τα παιχνίδια που εγκαταστάθηκαν είναι τουλάχιστον πενταπλάσια . Με τι κριτήρια έγιναν τέτοιες εγκαταστάσεις σε οικισμούς είναι ένα ερώτημα που δεν μας έχει απαντήσει ποτέ ο δήμος Κομοτηνής. Θα μπορούσαμε να το θέσουμε στο τοπικό συμβούλιο Κομοτηνής στο οποίο είμαι και εκλεγμένο μέλος αλλά δυστυχώς έχουμε να συνεδριάσουμε πάνω από δύο χρόνια καθότι ο δήμος Κομοτηνής δεν έχει μεριμνήσει για πλατφόρμα επικοινωνίας όπως ακριβώς έπραξε για το δημοτικό συμβούλιο».

Φωτογραφίες βίντεο: Νίκος Χριστοφάκης