ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ του Λοκάρνο: Τιμητικό βραβείο στον Κώστα Γαβρά για την προσφορά του στον κινηματογράφο

Κώστας Γαβράς
O Κώστας Γαβράς στο Φεστιβάλ των Καννών τον Μάιο
AP

Το Φεστιβάλ του Λοκάρνο θα παρουσιάσει επίσης δύο πρώιμα έργα του βραβευμένου με Όσκαρ Έλληνα σκηνοθέτη.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο θα τιμήσει φέτος τον Κώστα Γαβρά για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης, γνωστός για το βραβευμένο με Όσκαρ, πολιτικό θρίλερ «Ζ» και ο οποίος μετρά σχεδόν 60 χρόνια πορείας, θα τιμηθεί στην 75η διοργάνωση του ελβετικού φεστιβάλ στις 11 Αυγούστου.

Το Λοκάρνο θα προβάλει επίσης δύο από τα πρώτα έργα του 89χρονου σκηνοθέτη, που σπάνια βλέπουμε πλέον: Shock Troops από το 1967 και The Sleeping Car Murders (1965).

Η Giona A. Nazzaro, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, ανέφερε για τον Κώστα Γαβρά ότι «ο κινηματογράφος του έχει ερευνήσει εκτενέστερα την ιστορία του 20ου αιώνα, χωρίς ποτέ να τυφλωθεί από ιδεολογίες. Αν και θεωρείται "πολιτικός κινηματογραφιστής", ο Γαβράς είναι πρώτα και κύρια ένας αξιόλογος συγγραφέας, προικισμένος με μια εξαιρετική αίσθηση φόρμας και στυλ. Είναι η ενσάρκωση μιας πραγματικά ευγενούς ιδέας του κινηματογράφου ως εργαλείου προόδου και γνώσης, ενός σκηνοθέτη που ποτέ δεν εγκατέλειψε τη συζήτηση με το κοινό του, προσφέροντας πάντα την ειλικρινή εκδοχή του για την αξία της ψυχαγωγίας».

Ο Κώστας Γαβράς θα συμμετάσχει επίσης σε πάνελ συζήτησης στο Λοκάρνο στις 12 Αυγούστου.


Σχετικές ειδήσεις