ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κωνσταντίνος Παρθένης: «Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του» στην Εθνική Πινακοθήκη

Κωνσταντίνος Παρθένης - Εθνική Πινακοθήκη
Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 150 ζωγραφικά έργα, σχέδια και προσωπικά αντικείμενα του Κωνσταντίνου Παρθένη
ΥΠΠΟΑ

Η πρώτη έκθεση Ελληνα καλλιτέχνη στη νέα Εθνική Πινακοθήκη και η τελευταία έκθεση που σχεδίασε και υλοποίησε η πρόσφατα εκλιπούσα διευθύντρια Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

​Τη μεγάλη αναδρομική έκθεση «Κωνσταντίνος Παρθένης: Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του» εγκαινίασε χθες το απόγευμα στην Εθνική Πινακοθήκη η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση Ελληνα καλλιτέχνη στη νέα Εθνική Πινακοθήκη και την τελευταία έκθεση που σχεδίασε και υλοποίησε η πρόσφατα εκλιπούσα διευθύντρια Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

«Οταν εγκαινιάζουμε μία έκθεση», είπε η Λίνα Μενδώνη, «είναι μία στιγμή πολύ σημαντική, καθώς οι θησαυροί ενός μουσείου μοιράζονται, επικοινωνούν, γίνονται κτήμα του μεγάλου κοινού. Αυτή η αναδρομική έκθεση του Κωνσταντίνου Παρθένη έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για τα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας, αλλά και για την Εθνική Πινακοθήκη, που παρουσιάζει στο κοινό της, ολοκληρωμένα, το έργο ενός από τους κορυφαίους δημιουργούς της ελληνικής εικαστικής τέχνης.

Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που είμαστε στην Εθνική Πινακοθήκη χωρίς τη Μαρίνα. Κι αυτό το λέω με πολύ μεγάλη συγκίνηση. Η Μαρίνα συνέλαβε, σχεδίασε και υλοποίησε την έκθεση του Κωνσταντίνου Παρθένη. Εχω αναφερθεί πολλές φορές στο πείσμα της, εκείνο που από μικρό κορίτσι, της έδινε την ακατάβλητη, ανατρεπτική δύναμη να πετυχαίνει τους στόχους της. Αυτό το πείσμα είναι, που τη βοήθησε να συνεχίσει να εργάζεται γι αυτή την εμβληματική έκθεση, μέχρι την τελευταία στιγμή, πιστεύοντας ότι ακόμη και αυτό που συνέβη, μπορούσε να το ξεπεράσει. Αυτό είναι, πριν φύγει, το τελευταίο της έργο για την Εθνική Πινακοθήκη, και όπως η ίδια είχε πει, "μας το προσφέρει με όλη της την αγάπη για τον Παρθένη, για την Πινακοθήκη, για την ελληνική τέχνη".

Η επιλογή του Κωνσταντίνου Παρθένη για την πρώτη αναδρομική έκθεση Ελληνα καλλιτέχνη στην αναγεννημένη Εθνική Πινακοθήκη, μόνον τυχαία δεν είναι. Όπως, άλλωστε, δεν είναι τυχαίος και ο τίτλος της έκθεσης, «Κωνσταντίνος Παρθένης: Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του». Ο Παρθένης και το έργο του, συμβολίζουν την ανανέωση της ελληνικής ζωγραφικής, την εισαγωγή νέων ρευμάτων και τάσεων, την αρμονική σύνδεσή τους με την παράδοση στη δημιουργία μιας νέας εικαστικής έκφρασης».

Απευθυνόμενη στη νέα διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα, η Λίνα Μενδώνη είπε: «Αγαπητή Συραγώ, παραλαμβάνεις την Εθνική Πινακοθήκη, ως ένα απόλυτα σύγχρονο μουσείο, με όλες τις δυνατότητες και τις προοπτικές και τις προδιαγραφές που δείχνουν το δρόμο του μέλλοντος, μία Πινακοθήκη που μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όλων. Ειλικρινά, εύχομαι από καρδιάς, μεταφέροντας και τα αισθήματα των συνεργατών μου, να ξεκινήσεις ένα νέο, δημιουργικό κεφάλαιο για την Πινακοθήκη, ανοίγοντας την στο ελληνικό κοινό- ακόμη δεν την γνωρίζει- αλλά και σε όλο τον κόσμο, στο νέο βήμα της προσωπικής σου σταδιοδρομίας. Αυτό νομίζω ότι θα είναι η καλύτερη ενθύμηση της Μαρίνας Λαμπράκη- Πλάκα».

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 150 ζωγραφικά έργα, σχέδια και προσωπικά αντικείμενα του Κωνσταντίνου Παρθένη. Η Εθνική Πινακοθήκη είναι ο κάτοχος του μεγαλύτερου μέρους έργων, σχεδίων και τεκμηρίων του Κωνσταντίνου Παρθένη, τα οποία προέρχονται κυρίως από τη δωρεά των παιδιών του.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Πινακοθήκης Απόστολος Μπότσος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο ΓΓ Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου και η ΓΓ Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη.

Σχετικές ειδήσεις