ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάρθα Καραγιάννη: Αυτός είναι ο μοναδικός δραματικός της ρόλος στο σινεμά

Μάρθα Καραγιάννη και Κώστας Καζάκος
Οι αξέχαστοι Μάρθα Καραγιάννη και Κώστας Καζάκος
Φίνος Φιλμ

Η Μάρθα Καραγιάννη στην ταινία «Πεθαίνω Κάθε Ξημέρωμα» δίπλα στον Κώστα Καζάκο που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή

Μια από τις τελευταίες σταρ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, η εκρηκτική Μάρθα Καραγιάννη που με το ταλέντο, τη μεσογειακή ομορφιά της, το σκέρτσο και το ταπεραμέντο της μάγευε τον φακό και καθήλωνε το κοινό σε κάθε εμφάνισή της, έριξε την αυλαία της ζωής της, το μεσημέρι της Κυριακής 18 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 82 ετών.

Η πορεία της Μάρθας Καραγιάννη υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Φίνος Φιλμ και τον Γιάννη Δαλιανίδη, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι σε 10 μιούζικαλ του σκηνοθέτη.

Από τις 42 ταινίες που έπαιξε συνολικά στον κινηματογράφο, οι 20 ήταν με τη Φίνος Φιλμ. Αν και στον κινηματογράφο έπαιζε συνήθως σε μιούζικαλ και κωμωδίες, υπάρχει και μια ταινία στην οποία δοκιμάστηκε σε κάτι τελείως διαφορετικό, με την ίδια όμως επιτυχία!

Πρόκειται για την ταινία Πεθαίνω Κάθε Ξημέρωμα, στην οποία η ηθοποιός υποδύεται την τραγουδίστρια Πέρσα, στον μοναδικό δραματικό της ρόλο στο σινεμά, δίπλα στον Κώστα Καζάκο, ο οποίος επίσης «έφυγε» πρόσφατα για την γειτονιά των αγγέλων.

Μάρθα Καραγιάννη και Κώστας Καζάκος
Μάρθα Καραγιάννη και Κώστας Καζάκος σε σκηνή από την ταινίαΦίνος Φιλμ


Η Καραγιάννη χρειάστηκε να προσπαθήσει αρκετά για να πείσει τον Φίνο να της δώσει τον ρόλο, καθώς εκείνος είχε τους ενδοιασμούς του. Όμως το κατάφερε και μάλιστα απέσπασε εξαιρετικές κριτικές για την ερμηνεία της, αποδεικνύοντας σε όλους το αδιαμφισβήτητο ταλέντο και τις υποκριτικές της ικανότητες.

Το φιλμ σε σενάριο και σκηνοθεσία του Νίκου Φώσκολου, γυρίστηκε στον Πειραιά και κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1969, κόβοντας 241.668 εισιτήρια.

Εκτός από την Καραγιάννη και τον Καζάκο συμμετέχουν ακόμα οι: Μάρθα Βούρτση, Άγγελος Αντωνόπουλος, Νόρα Βαλσάμη, Νίκος Γαλανός, Ελένη Κριτή, Σπύρος Καλογήρου, Σωτήρης Μουστάκας, Χρήστος Δοξαράς, Θεόδωρος Ντόβας, Μαρία Φωκά, Χρήστος Δαχτυλίδης, Νίκος Κικίλιας, Νάσος Κεδράκας, Χρήστος Στύπας, Τζένη Ζαχαροπούλου, Νίκη Μακρή, Άρης Τσιούνης, Χρήστος Καλαβρούζος.

Η ιστορία αναφέρεται σε τρεις νεαρές αδελφές που διατηρούν μαζί με τη μητέρα τους μια μικρή ταβέρνα στο λιμάνι. Η Πέρσα η πιο δυναμική, έχει σχέσεις με τον σεσημασμένο Ζάχο. Η Τασία περιμένει στο λιμάνι εδώ και χρόνια, την επιστροφή του αγαπημένου της. Η Χαρά, ένα αγοροκόριτσο, διστάζει να φανερώσει τα αισθήματά της για τον Αλέκο, ο οποίος τη βλέπει σαν μια καλή παιδική φίλη. Ανάμεσα σε όλους αυτούς, καταλυτικά κινείται ένας άνθρωπος του νόμου, ο Ορφέας, που για χάρη του έρωτα, θα περάσει στο απέναντι στρατόπεδο.

Στην ταινία η Μάρθα Καραγιάννη ερμήνευσε επίσης τα Άναψε καινούργιο μου φεγγάρι και Έλα να σβήσεις τη φωτιά του Μίμη Πλέσσα με τη φωνή της Δέσποινας Σταυρουλάκη.


Διαβάστε επίσης

Μάρθα Καραγιάννη: Ο νεανικός έρωτας, η πρώτη ταινία και το μοναδικό μιούζικαλ που δεν χόρεψε

Μάρθα Καραγιάννη: Το συγκινητικό αντίο της Ζωζώς Σαπουντζάκη με φωτογραφία από τα παλιά

Μάρθα Καραγιάννη: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ - «Μια γυναίκα-σταθμός, αντίο γοργόνα μας»