Φοίβος Δεληβοριάς
Πηγή: Δημήτρης Μακρής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Φοίβος Δεληβοριάς: Το παρατσούκλι από τον Κολοκοτρώνη και το ραπάρισμα του Βέγγου

Ο Φοίβος Δεληβοριάς, κάνει ένα διάλειμμα από «Τα Νούμερα» για να κάτσει στον καναπέ μας και να μοιραστεί γνωστές και άγνωστες ιστορίες από τη ζωή και την πορεία του. 

Τον απολαμβάνουμε κάθε εβδομάδα μέσα από τη σειρά «Τα Νούμερα» της ΕΡΤ που έχει γίνει από τις πλέον αγαπημένες μας για τη φετινή σεζόν και μάλιστα έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το αν θα τη δούμε και του χρόνου. Από τις 4 Φεβρουαρίου και για αρκετά Σάββατα, θα τον απολαμβάνουμε και ζωντανά στο Κύτταρο. Σε ένα διάλειμμα από γυρίσματα και ο πρόβες, ο Φοίβος Δεληβοριάς κάθεται στον καναπέ μας και... αφηγείται άγνωστες και γνωστές ιστορίες από τη ζωή και την καριέρα του.

Άλλωστε ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του αγαπημένου τραγουδοποιού είναι ακριβώς αυτό: να αφηγείται ιστορίες μέσω των τραγουδιών του. «Η εμμονή μου όταν ήμουν παιδάκι ήταν να μου αγοράσουν μια κάμερα για να γίνω σκηνοθέτης και επειδή δεν είχαμε λεφτά μου αγόρασαν κιθάρα. Όλη αυτή τη μανία μου να φτιάξω μικρές ιστορίες την έχωσα σε αυτή την κιθάρα. Για αυτό και αγαπούσα πολύ τους storyteller τραγουδοποιούς», παραδέχεται στην κάμερα του Newsbomb.gr.

O Φοίβος ανακαλεί και άλλες αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία, όπως τα βιβλία που τον ταξίδευαν, «Από τα πιο ευτυχισμένα πράγματα που θυμάμαι όταν ήμουν παιδί ήταν να λερώνω το κρεβάτι μου με μαρμελάδες, ψίχουλα κλπ., και οι σελίδες από τα βιβλία που διάβαζα να είναι όλες χάλια. Τα βιβλία είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για να "φύγεις" από τη γη».

Άλλωστε όπως εξηγεί, τα παιδικά χρόνια για τον ίδιο «Είναι η πατρίδα, ο θησαυρός, το κουτί της Πανδώρας. Βουτάω πολύ υλικό από αυτά» και προσθέτει «Όταν ήμουν παιδί μου έλεγαν ότι είμαι πάρα πολύ ώριμος και δεν ζω τα παιδικά μου χρόνια. Τώρα που μεγαλώνω και κάνω "Τα Νούμερα" όλοι με κατηγορούν για φουλ ανωριμότητα».

Κάπως έτσι γνωρίσαμε και την οικογένεια του Φοίβου Δεληβοριά, τους γονείς του Φώτη και Βαρβάρα και τις αδερφές του Μυρτώ και Κρινιώ.

«Ο μπαμπάς μου, με έναν υπέροχο τρόπο είναι το αντίθετό μου. Από μικρός ήθελα να τον κοντράρω και τελικά έφτασα να τον αγαπάω πάρα πολύ βαθιά και να του γράφω και πάρα πολλά τραγούδια. Αλλά και τελικά να πατήσω στα χνάρια τα δικά του», εξομολογείται και συνεχίζει «Ο ίδιος ήταν τραπεζικός υπάλληλος, δεν έχει σχέση με τις τέχνες, ήταν μαχόμενος συνδικαλιστής, πάρα πολύ σοβαρός, πολύ σιωπηλός και έκρυβε τα συναισθήματά του. Εγώ ήθελα να πάω αντίθετα σε όλα. Τελικά μεγαλώνοντας βρήκα πολλά από τα πράγματα που αγαπούσα και ήταν».

Για τη μητέρα του, τη Βαρβάρα, καθηγήτρια Βυζαντονολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρει: «Η μητέρα μου από παιδί ήταν πάρα πολύ κοντά μου. Αυτή είχε την αφήγηση, τη στιχοπλοκία, τη ζωγραφική, τη μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τη μουσική, το σινεμά και μας μιλούσε για αυτά τα πράγματα σαν να ήμασταν μεγάλοι. Ήταν και η πρώτη μου ακροάτρια. Στην αρχή έγραφα τραγούδια και δεν τα έδειχνα πουθενά και σε κανέναν. Κάποια στιγμή αποφάσισα να παίξω σε εκείνη ένα τραγούδι μου. Και ήταν τόσο ενθαρρυντική και ουσιαστικά κριτική. Και ακόμα είναι. Μετά "Τα Νούμερα" ή όταν βγει ένας καινούριος δίσκος, η πρώτη που θα με πάρει είναι εκείνη. Κουβαλάω πολύ από τη μαμά μου μέσα μου. Και από τον μπαμπά μου».

Το δεύτερο παιδί της οικογένειας είναι η ζωγράφος Μυρτώ η οποία υπήρξε η πρώτη «μούσα» του Φοίβου: «Η Μυρτώ είναι ένα χρόνο μικρότερή μου και μεγαλώσαμε μαζί στην ουσία, επηρεάζαμε πολύ ο ένας τον άλλον και σχεδόν μαζί ανακαλύψαμε τη δική μου ροπή προς το τραγούδι και τη δική της προς τη ζωγραφική. Θα έλεγα ότι ήταν και η πρώτη μου μούσα. Πολλές φορές τη σκεφτόμουν όταν έγραφα ένα τραγούδι και ήθελα να της απευθυνθώ. Κάτι που αργότερα συνέβη με όλα τα κορίτσια της ζωής μου».

Η μικρότερη αδερφή του, η ζαχαροπλάστισσα Κρινιώ, μάθαμε ότι έχει ακριβώς το ίδιο χιούμορ με τον Φοίβο: «Με την Κρινιώ είχαμε 9 χρόνια διαφορά και ενώ μεγαλώσαμε πολύ στην κόντρα, ήταν το πιο αντιδραστικό στοιχείο της οικογένειας, ήταν "μεταλλού", ήταν "γκοθού", ήταν "dark" στοιχείο, τώρα λατρευόμαστε απόλυτα. Και επίσης με την Κρινιώ έχουμε το ίδιο χιούμορ».

Το πατρικό του Φοίβου είναι στην Καλλιθέα, εκεί όπου μεγάλωσε και όπου συναντάει ακόμα τους παιδικούς του φίλους. «Είναι για εμένα μυθικό μέρος», μας λέει.

Του ζητάμε να μας περιγράψει τον εαυτό του ως έφηβο και να θυμηθεί μερικές από τις τρέλες εκείνης της ηλικίας.

«Υπήρχαν δύο έφηβοι μέσα μου. Ο ένας πολύ σοβαρός, γεροντικός τύπος, πάρα πολύ κλεισμένος και διάβαζε, έγραφε, ντρεπόταν τους άλλους και είχε φοβερά αντικοινωνική συμπεριφορά. Και ο άλλος ήταν με μια συγκεκριμένη παρέα με την οποία έκαναν πάρα πολύ κάφρικα πράγματα. Κλέβαμε πάρα πολύ, από βιβλιοπωλεία συνήθως ή δισκάδικα. Πάρα πολλά βιβλία που έχω στη βιβλιοθήκη μου, δεν θα πω από ποιο βιβλιοπωλείο τα έκλεψα, αλλά τα έκλεψα. Και κάναμε φουλ φάρσες τηλεφωνικές. Γράφαμε χυδαίες κασέτες, κάναμε ντουμπλαρίσματα ταινιών με τη δική μας φωνή. Υπήρχε και αυτή η πλευρά. Αλλά όταν αυτή η συγκεκριμένη παρέα έφευγε, ήμουν ίσως το πιο απροσάρμοστο παιδί στο σχολείο, το πιο ντροπαλό, το πιο φοβισμένο», θυμάται.

Στην εφηβική ηλικία γνώρισε και την Ξένια, το πρώτο του κορίτσι, τη οποία έχει τιμήσει δίνοντας το όνομά της σε έναν χαρακτήρα στα Νούμερα. «Ήταν το πρώτο μου κορίτσι, στα 16 τα φτιάξαμε. Τις έκανα ερωτικές, ποιητικές εξομολογήσεις, ο απόλυτος, εφηβικός έρωτας. Το πρώτο σου κορίτσι είναι το τελευταίο σου δώρο από τον Άγιο Βασίλη. Πάντα αναφέρομαι σε αυτή με έναν τρόπο. Την έκανα και χαρακτήρα στα Νούμερα. είναι η πρώην γυναίκα μου στη σειρά».

Τα πιο αγαπημένα κορίτσια του Φοίβου είναι η σύζυγός του και ηθοποιός Βάσω Καβαλιεράτου και η κόρη τους Ιόλη για την οποία μας λέει με τρυφερότητα: «Είμαι τυχερός που τη γνώρισα. Είναι ένα άτομο που θα έκανα παρέα ακόμα και αν δεν ήταν κόρη μου. Είμαστε πολύ ταιριαστοί τύποι και είμαστε πολύ κοντά τώρα που μεγαλώνει. Της διαβάζω τα σενάρια, της παίζω τα καινούρια τραγούδια. Μου κάνει κριτική με απόλυτη ειλικρίνεια, έχει τρομερό μάτι και αυτί».

Ο Διονύσιος Φοίβος και η ιστορία πίσω από το επώνυμο Δεληβοριάς

«Το "Δεληβοριάς" το έβγαλε ο Κολοκοτρώνης σε έναν προπάππο μου που ήταν ο ταχυδρόμος του και έτρεχε πάρα πολύ γρήγορα από χωριό σε χωριό. Μια μέρα τον είχε στείλει κάπου και μετά από λίγο τον βλέπει δίπλα του και του λέει: "δεν πήγες στα χωριά;". Εκείνος του απαντά: "Γύρισα" και του λέει ο Κολοκοτρώνης: "Ω, εσύ τρέχεις ωσάν τον Δεληβοριά!". Σαν τον τρελό βοριά δηλαδή. Και έτσι έμεινε», λέει για το επώνυμό του.

Ωστόσο, ο Φοίβος έχει και δεύτερο όνομα και το χρωστάει στον φιλόλογο παππού του: «Ο Διονύσιος ήταν ο άλλος μου παππούς, από την πλευρά της μητέρας μου. Φιλόλογος και πολύ μορφωμένος άνθρωπος. Τον έζησα πολύ λίγα χρόνια της ζωής μου αλλά είχαμε πολύ μεγάλο δέσιμο. Οι γονείς αποφάσισαν επειδή αφενός τον αγαπούσαν και αφετέρου ήθελαν να μου δώσουν κι ένα δικό μου όνομα που να μην έρχεται από παππούδες, να κάνουν ένα φιλοσοφικό αστείο να με πουν Διονύσιο Φοίβο, δηλαδή Διονυσιακό Απόλλωνα. Τα δύο αντίθετα. Και τους ευγνωμονώ για αυτό».

Όταν ο Θανάσης Βέγγος τραγούδησε Φοίβο Δεληβοριά

Ο Φοίβος Δεληβοριάς είχε την τύχη, την ευλογία, την τιμή να γνωρίσει και να συνεργαστεί με τον «καλό μας άνθρωπο» Θανάση Βέγγο στο τραγούδι «Το 'πα - το 'κανα» (1995).

«Τη μισή μου παιδική ηλικία θυμάμαι να τρέχω μέσα στο σπίτι προσπαθώντας να τον μιμηθώ. Με αναστάτωνε και με ταρακούναγε ο τρόπος που έτρεχε στις ταινίες του. Όταν στα 20 μου έκανα τον δεύτερο δίσκο μου είχα ένα χιπ χοπ κομμάτι και είπα θα το δώσω σε αυτόν γιατί είναι ράπερ, μόνος αυτός μπορεί να κυνηγήσει τις συλλαβές! Έτσι τον γνώρισαν και ήταν τρομερά συγκινητικός. Μάλιστα είχα και σπασμένο πόδι και με έπαιρνε κάθε μέρα να δει πώς πάει το πόδι μου. Είχε ένα νοιάξιμο για τα πάντα» θυμάται ο Φοίβος και θα τον ακούσετε στο βίντεο παραπάνω να μας περιγράφει πώς ο Βέγγος είπε το «ναι» σε αυτή τη συνεργασία, αλλά και πώς πέρασε η ώρα της ηχογράφησης του κομματιού, μέσα στο στούντιο.

Οι άγνωστες πλευρές του Φοίβου Δεληβοριά

Ο Φοίβος έχει γράψει τραγούδι για τη σταρ των 80s, Βίνα Ασίκη: «Έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στη Βίνα Ασίκη. Γύρω στα 20 είχα γράψει το τραγούδι "K-13" που είναι ένας ύμνος σε εκείνη και που πάντα θα αναρωτιέμαι αν έφτασε στα αυτιά της, αν θα τη συγκίνησε, αν θα το άκουσε».

Ζει στο Μετς. Όπως λέει ο ίδιος, «το Μετς είναι ένα μικρό Παρίσι».

Είχε δώσει εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο αλλά δεν πέρασε. Επίσης είναι λάτρης του σινεμά. «Το αγαπάω ως δέκτης πολύ περισσότερο από τη μουσική», μας εξηγεί.

Αγαπημένος ήρωάς του με τον οποίο ταυτίζεται είναι ο Ντόναλντ Ντακ: «Πάντα ταυτιζόμουν με αυτόν. Ήταν πάντα αποτυχημένος, ενώ ο Μίκυ ήταν πάντα ο ξερόλας».

Η ρουτίνα του είναι να φτιάχνει «πνευματικές δίαιτες».

Επίσης, δηλώνει κουτσομπόλης, «Μου αρέσει τρομερά η άχρηστη πληροφορία, να μαθαίνω μικρολεπτομέρειες για τη ζωή των ανθρώπων που αγαπάω. Με αθώο και παιδικό τρόπο». Θεωρεί τις χυλόπιτες που έχει φάει «πολύ ευεργετικό πράγμα» και παραδέχεται πως έχει αρκετούς φόβους, πολλά ενοχικά σύνδρομα και «γελοίες ψυχαναγκαστικές συνήθειες».

Το ταξίδι στη ζωή και την πορεία του Φοίβου Δεληβοριά έγινε με «όχημα» τις εξής λέξεις (αλφαβητικά):

Aυτοσαρκασμός / Αφήγηση
Βιβλία / Βίνα Ασίκη
Γειτονιά του Μετς / Γονείς Φώτης και Βαρβάρα
Δεληβοριάς / Διονύσιος
Εφηβικές τρέλες
Ζωντανοί στο Κύτταρο / Ζαχαροπλάστισσα Κρινιώ και Ζωγράφος Μυρτώ
Ήθοποιός / Ήρωας της Ντίσνεϊ Ντόναλντ Ντακ
Θανάσης Βέγγος
Ιόλη
Καλλιθέα / Κουτσομπόλης
Λόκνταουν
Μάνος Χατζιδάκις
Νούμερα
Ξένια
Ορφέας Περίδης
Παιδικά Χρόνια
Ρουτίνα
Σινεμά / Συνδικαλισμός
Ταράτσα του Φοίβου
Υπερήφανος
Φόβοι
Χυλόπιτες / Χάλια
Ψέματα / Ψυχαναγκασμός
Ωρίμανση και ωριμότητα

* Eυχαριστούμε για τη φιλοξενία το MiraMe Athens Boutique Hotel, Ερμού 118, Αθήνα. Τηλ.: 21 5215 1930


Διαβάστε επίσης

Μπάμπης Στόκας από το Α έως το Ω: Το «βλαχάκι» που ήθελε να γίνει οδηγός αγώνων

Ο Δημήτρης Μπάσης έπαιξε το Λόττο της ζωής του και κέρδισε

Ευρυδίκη:To μπούλινγκ για το όνομα, οι Evanescence, η σχέση με το Ζαΐρ

Κωστής Μαραβέγιας: Η ρόδα με σπούδασε, με έντυσε, μου έδωσε να φάω

Τα γήινα χρόνια είναι λίγα για το αστείρευτο ταλέντο του Θανάση Αλευρά


Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ