Χρήστος Θηβαίος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Χρήστος Θηβαίος στο Newsbomb.gr: «Γιατί θα μείνω για πάντα τερματοφύλακας»

Ο Χρήστος Θηβαίος εξομολογείται, αποκαλύπτει και μοιράζεται άγνωστες και γνωστές ιστορίες από τη ζωή και την πορεία του. Από την Παρασκευή 10 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου, ο Χρήστος Θηβαίος θα βρίσκεται στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» μαζί με τον Παναγιώτη Μάργαρη.

Με τον Χρήστο Θηβαίο συναντηθήκαμε το δύσκολο εκείνο πρωινό που όλοι είχαμε πλέον μάθει για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη με τα δεκάδες -στην πλειοψηφία τους νεαρά- θύματα. Συγκίνηση, ενδοσκόπηση, εξομολόγηση, θα απαντούσα αν κάποιος μου ζητούσε να προσδιορίσω με τρεις λέξεις αυτή την εξομολογητική κουβέντα με τον γνωστό τραγουδοποιό.

Εν αρχή ην ο λόγος, και με αφετηρία το «Άλφα» «βουτήξαμε» στη ζωή και την πορεία του Χρήστου Θηβαίου, γνωρίσαμε τους αγαπημένους του ανθρώπους, μάθαμε περισσότερα για την παραλίγο ακαδημαϊκή του καριέρα στη Φιλοσοφία, «συναντήσαμε» τον καθηγητή του στη Μπολόνια, Ουμπέρτο Έκο και φυσικά τον Θάνο Μικρούτσικο, μάθαμε για τις φοβίες και τα απωθημένα του, αλλά και ποια η σχέση του με το ποδόσφαιρο, τον Τάκη Λεμονή και τη θέση του τερματοφύλακα.

Ο Χρήστος Θηβαίος γεννήθηκε στο Μεταξουργείο όπου έζησε έως τα 18 του χρόνια και στη συνέχεια μετακόμισε με την οικογένειά του στα Εξάρχεια, όπου μένει μέχρι σήμερα. Εκεί, στη γειτονιά των Εξαρχείων συνάντησε την Αρλέτα, που όπως μας λέει «Γνωριστήκαμε αργά αλλά τη νιώθω παιδική φίλη. Τη συνάντησα στα Εξάρχεια ένα μεσημέρι και άκουγε ερήμην μου τα τραγούδια μου με τους Συνήθεις Υπόπτους, σε μια κάβα. Μου λέει "παιδί μου εσύ είσαι αυτός;". Της απαντώ "μάλιστα". Μου λέει "έχεις ταλέντο". Εγώ χάρηκα. Μου λέει "Δεν με ενδιαφέρει. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τι θα το κάνεις!". Πέρασε καιρός και κάποτε μου λέει "Πρόσεχε παιδί μου, πρόσεχε γιατί έχεις επιτυχία, στην αποτυχία κάποιος χάνει το μυαλό του, στην επιτυχία του χάνει την ψυχή του". Αυτό μου χάρισε αντοχή και αξιοπρέπεια».

Στα Εξάρχεια γνώρισε επίσης τον Νικόλα Άσιμο, τον Παύλο Σιδηρόπουλο, την Κατερίνα Γώγου. «Με ενέπνευσαν, είναι πραγματικά τα μνημεία της γειτονιάς μου», λέει ο ίδιος και θυμάται την εποχή που δούλευε στο ταχυδρομείο στην Ιπποκράτους και φυσικά την τότε μπάντα του, «Αυτό που με σημάδεψε στη ζωή μου, οι Συνήθεις Ύποπτοι».

Όντας παιδί καλλιτεχνών και ανιψιός του ηθοποιού Αντώνη Παπαδόπουλου, ο Χρήστος Θηβαίος από μωρό μεγάλωνε μέσα στα λεγόμενα «μπουλούκια» ζώντας δίπλα σε όλους τους μεγάλους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου: Θανάσης Βέγγος, Βασίλης Αυλωνίτης, Κώστας Βουτσάς, (η παραλίγο νονά του) Μάρθα Καραγιάννη, Ζανίνος και τόσοι άλλοι.

Μάλιστα, η Σόφη Ζανίνου είναι εκείνη που πρόσεχε και φρόντιζε το «μικρότερο κουτάβι των μπουλουκιών» σαν μεγάλη αδελφή. «Μεγαλώσαμε μαζί, με τον πατέρα της, τον κύριο Ζανίνο και τους γονείς μου, Νίκο Θηβαίο και Μαίρη Παπαδοπούλου Θηβαίου. Θυμάμαι να είμαστε μαζί σε όλα αυτά τα ταξίδια στο μπουλούκι και να με προσέχει ως το μικρότερο κουτάβι των μπουλουκιών. Την αγαπώ πολύ, τη σέβομαι και τη θαυμάζω».

Όσο για τους γονείς του, τα λόγια του συγκινούν: «Ο κόσμος σου είναι οι γονείς. Κόσμημα το οποίο το κουβαλάς». Για τον θείο του, το γνωστό ηθοποιό, Αντώνη Παπαδόπουλο, αναφέρει: «Ο θείος είναι η ζωή μου μαζί με τον πατέρα μου. Ήταν πατέρας Β; Α; Ο πατέρας μου ήταν πολύ μεγάλος σε ηλικία και με ακολουθούσε με τη σοφία του "παππού". Ο Αντώνης ήταν πιο πολύ "ο μπαμπάς". Ίσως τον πατέρα μου δεν τον είπα ποτέ μπαμπά. Με δίδαξε το άλλο θέατρο, τον κινηματογράφο, το σινεμά. Δεν πρόλαβε να γνωρίσει την κόρη του τη Φωτεινή. Ο Αντώνης ήταν το χιούμορ το καθημερινό. Ο πατέρας μου ήταν το αιώνιο χιούμορ».

Ο Χρήστος Θηβαίος επίσης θυμάται μικρός, τότε που μάθαινε κιθάρα, να μιμείται τη φωνή του Γιάννη Πάριου. «Άκουγα πολλή ελληνική μουσική μου άρεσε να μιμούμαι τη φωνή του Γιάννη Πάριου τον οποίο θαυμάζω, μου άρεσε να μιμούμαι τη φωνή του Πασχάλη των Olympians και μετά ήταν οι Poll για εμένα», λέει.

«Ταξιδεύοντας» πίσω στα παιδικά του χρόνια, θυμάται επίσης τα παιχνίδια στις γειτονιές του Μεταξουργείου και των Εξαρχείων και συγκεκριμένα τις αλάνες που έπαιζε ποδόσφαιρο, ένα άθλημα που αγαπούσε πολύ, αλλά αναγκάστηκε να σταματήσει όταν ξεκίνησε να παίζει κιθάρα, για να αποφύγει τους τραυματισμούς.

«Οι αλάνες που παίζαμε ποδόσφαιρο. Γνώρισα τον αθλητισμό στο πεζοδρόμιο με πληγωμένα γόνατα. Τα πληγωμένα γόνατα είναι η λιακάδα του μεσημεριού ακόμα και αν βρέχει γιατί χαίρεσαι για το ότι έχεις καταφέρει κάτι». Και προσθέτει: «Έπαιζα πάρα πολύ ποδόσφαιρο μέχρι που έφτασε ένας αγώνας στα 13-14 μου που άρχισα να παίζω κιθάρα και υπήρχε η δυνατότητα να τραυματιστείς». Στα παιχνίδια στις αλάνες, ο Χρήστος Θηβαίος είχε τη θέση του τερματοφύλακα. «Ο τερματοφύλακας είναι μια ολόκληρη πτυχή και φιλοσοφία στο ποδόσφαιρο. Παρόλο που εγκατέλειψα στα 14 μου τη θέση του τερματοφύλακα, γιατί έπαιζα κιθάρα και έπρεπε να προστατεύω τα χέρια μου, θα είμαι για πάντα τερματοφύλακας», τονίζει.

Λόγων της καλλιτεχνικής οικογένειας, μας αποκαλύπτει και το παρατσούκλι που το είχαν κολλήσει τα παιδιά στο σχολείο: «Στο σχολείο μου είχαν κολλήσει το προσωνύμιο "ο ηθοποιός". Και δεν ήμουν. Σήμαινε πάρα πολλά για εμένα. Με λένε ηθοποιό γιατί θαυμάζουν την τέχνη των γονιών μου ή γιατί με θεωρούν ψεύτη και ότι υποκρίνομαι; Τελικά έμαθα να μην υποκρίνομαι αλλά να θαυμάζω αυτόν που ποιεί το ήθος», εξηγεί.

Κάποια στιγμή, στα παιχνίδια της γειτονιάς συνάντησε και τον Τάκη Λεμονή, όταν ο τραγουδοποιός άρχισε να εξασκείται στην κιθάρα και ο δεύτερος έπαιζε ποδόσφαιρο με τα παιδιά της γειτονιάς. «Οι πιο μεγάλοι παίζανε μπάλα και τους ενοχλούσαμε. Έρχεται μου τραβάει το αυτί και μου λέει "Πιτσιρικά μάς ενοχλείς". Κάποια στιγμή ενοχλήθηκε πάρα πολύ, με μάλωσε, σταμάτησα να παίζω φοβήθηκα. Την επόμενη μέρα μου λέει φαντάσου ρε πιτσιρικά κάποια μέρα εσύ να γίνεις τραγουδιστής και εγώ ποδοσφαιριστής».

Αργότερα, ο δρόμος της ζωής του τον οδήγησε στη Μπολόνια της Ιταλίας όπου σπούδασε Φιλοσοφία, έχοντας καθηγητή τον σπουδαίο Ουμπέρτο Έκο. «Δάσκαλος, διαυγής και χιούμορ», λέει για εκείνον. Μάλιστα, η Διδακτορική Διατριβή του είχε θέμα «Γνώση Εξουσία και Ανθρώπινο Σώμα».

Το Λεξικό των Χαζάρων του Μίρολαντ Πάβιτς «Ήταν μια αιτία να εγκαταλείψω την ακαδημαϊκή μου καριέρα και να γίνω τραγουδοποιός. Κάποια στιγμή μέσα στο λεξικό διάβασα το λήμμα που λέει ότι κάθε άνθρωπος έχει μπροστά του χιλιάδες δρόμους αλλά ο πραγματικά δικός του δρόμος είναι αυτός που αν αποφασίσει να τον ακολουθήσει, ο φόβος του μεγαλώνει. Αυτό λοιπόν με οδήγησε να πω ότι εγώ θέλω να γράφω τραγούδια και να τραγουδάω».

Στην συνέχεια της κουβέντας μας «συναντάμε» τη σύντροφό του Τερέζα και τα τέσσερα παιδιά του για τα οποία μιλάει με συγκίνηση. «Ο Νίκος είναι εγώ, είναι η νίκη μου στη ζωή, ο Θάνος είναι το θαύμα, ο Ορέστης είναι τα όρη και τα άγρια βουνά, με "ξυπνάει" κάθε τόσο, και η Ελένη είναι η ποιήτρια της οικογένειας. Η Τερέζα είναι η γυναίκα μου, ο φύλακας άγγελός μου, σύντροφος, μούσα, είναι τα πάντα. Η διαδρομή από τη γέννα ως το άπειρο. Μια συγκλονιστική γυναίκα».

Ένα απωθημένο του Χρήστου Θηβαίου είναι η Υποκριτική, ενώ το μόνο πράγμα που φοβάται «Είναι να μην μου χαμογελάσει η γυναίκα μου όταν γυρίσω σπίτι ή ένα ατύχημα των παιδιών μου».

Λίγο πριν φθάσουμε στο τέλος του «ταξιδιού» μας, ο τραγουδοποιός μάς λέει για το ελάττωμα στις φωνητικές του χορδές «Έτυχε να γεννηθώ με το ελάττωμα στις φωνητικές χορδές το οποίο για εμένα ήταν ασθένεια και κατέληξε "χρησμός"».

Και για το τέλος... «Γερνάω, χαίρομαι πολύ που είμαι 60 ετών και έχω την οικογένειά μου. Το αν έχω ωριμάσει θα το αποδείξουν τα παιδιά μου. Είχα ρωτήσει τη μητέρα μου, "μαμά είμαι ωραίος;". Και μου είπε "Όχι. Έχεις χάρη. Την ομορφιά και το ωραίο ο ήλιος την προσκύνησε. Στη χάρη όμως γονάτισε". Είμαι τυχερός άνθρωπος».

Από την Παρασκευή 10 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου, ο Χρήστος Θηβαίος θα βρίσκεται στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» μαζί με τον Παναγιώτη Μάργαρη.

Το ταξίδι στη ζωή και την πορεία του Χρήστου Θηβαίου έγινε με «όχημα» τις εξής λέξεις (αλφαβητικά):

Aρλέτα
Βeatles / Βιβλίο: Μέρες Αδέσποτες στο Σιδερένιο Νησί
Γειτονιά των Εξαρχείων
Διδακτορική Διατριβή με θέμα Γνώση Εξουσία και Ανθρώπινο Σώμα
Εμφανίσεις στη «Σφίγγα» / Εξαρτήσεις
Ζανίνου Σόφη
Ηθοποιοί που γνώρισε
Θάνος Μικρούτσικος
Ιστορίες από τα παιδικά χρόνια στο Μεταξουργείο
Καλλιτέχνες γονείς
Λεξικό των Χαζάρων του Μίρολαντ Πάβιτς
Μπολόνια Ιταλίας
Νίκος, Θάνος, Ορέστης και Ελένη τα παιδιά
Ξεκίνημα
Ουμπέρτο Έκο
Παπαδόπουλος Αντώνης / Παιδικοί φίλοι
Ρόλος
Συγγνώμη / Σασμός / Συνήθεις Ύποπτοι
Τερέζα / Τομ Σόγιερ και Χοκ Φιν / Τερματοφύλακας
Υποκριτική απωθημένο
Φροντίδα / Φοβίες
Χροιά φωνής, ελάττωμα στις φωνητικές χορδές
Ψυχοθεραπεία
Ωριμότητα / Ώρα

* Eυχαριστούμε για τη φιλοξενία το Modluv, Πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας 14 (Παναθήναια).

Διαβάστε επίσης

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου παραλίγο νοσηλευτής - Οι πρώτες βοήθειες και η θεραπευτική ιππασία

Έλλη Πασπαλά στο Newsbomb.gr: «Μικρή στην Αμερική βίωσα μπούλινγκ και επιθέσεις»

Φοίβος Δεληβοριάς: Το παρατσούκλι από τον Κολοκοτρώνη και το ραπάρισμα του Βέγγου

Μπάμπης Στόκας από το Α έως το Ω: Το «βλαχάκι» που ήθελε να γίνει οδηγός αγώνων

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ