ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννης Μαρκόπουλος: Ο συνθέτης που έκανε γνωστό τον Νίκο Ξυλούρη

Γιάννης Μαρκόπουλος και Νίκος Ξυλούρης
Η πρώτη συνεργασία του Μαρκόπουλου με τον Ξυλούρη ήταν στο Χρονικό

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος έκανε γνωστό τον Νίκο Ξυλούρη στο ευρύ κοινό, ο οποίος τραγούδησε εμβληματικά τραγούδια του συνθέτη.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ήταν ο συνθέτης που ανέδειξε και έκανε γνωστό τον Νίκο Ξυλούρη στο ευρύ κοινό, όταν του πρότεινε τα τραγούδια του «Χρονικού». Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι ο Μαρκόπουλος είχε «παντρέψει» με εκπληκτικό ταλέντο το παραδοσιακό μας τραγούδι με το λεγόμενο «έντεχνο».

Η συνάντηση και γνωριμία τους έγινε το καλοκαίρι του 1970 στην Κρήτη. Το 1971 ο Ξυλούρης ήρθε στην Αθήνα, αλλά δεν πήγε αμέσως στον συνθέτη. Ωστόσο εκείνος τον εντόπισε και μπήκαν μαζί στο στούντιο.

Το Χρονικό

Αν και στην αρχή, ο «Ψαρονίκος» δυσκολεύτηκε να αποδώσει τα τραγούδια με τον τρόπο που ήθελε ο συνθέτης, καθώς ο πρώτος είχε μάθει να τραγουδάει μόνο τα παραδοσιακά τραγούδια του τόπου του, ο Μαρκόπουλος επέμεινε και τον Δεκέμβριο του 1970 το Χρονικό κυκλοφόρησε στα δισκοπωλεία.

Τα Ριζίτικα

Η συνεργασία των δύο συνεχίστηκε στο επόμενο άλμπουμ. Ο Μαρκόπουλος έκανε πραγματικότητα ένα όνειρο του Ξυλούρη, με ριζίτικα τραγούδια της Κρήτης. Τα τραγούδια του άλμπουμ, όπως τα «Πότε θα κάνει ξαστεριά» και «Αγρίμια κι αγριμάκια μου», έγιναν «ύμνοι» κατά της χούντας.

Το 1971 ο Νίκος Ξυλούρης και ο Γιάννης Μαρκόπουλος ξεκίνησαν εμφανίσεις στη μπουάτ «Λήδρα» και φυσικά η φωνή του «Αρχάγγελου» της Κρήτης έγινε σύμβολο της αντίστασης. Λόγω της χούντας, η μπουάτ έκλεισε μέσα σε 20 μέρες.

Διάλειμμα και Ιθαγένεια

Η συνεργασία τους συνεχίστηκε το 1972 με το «Διάλειμμα», σε αυτό συναντάμε κομμάτια όπως το «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί» και «Πού πας παλικάρι».

Ακολουθεί η «Ιθαγένεια» σε στίχους Κ.Χ. Μύρη, με τα εμβληματικά «Γεννήθηκα», «Χίλια μύρια κύματα», που ακόμα ανατριχιάζουν τους ακροατές...

Το 1973, ο Ξυλούρης ηχογράφησε το τραγούδι «Την εικόνα σου» («Χρώματα κι αρώματα»), το «Λάκη» και το έργο «Ο Στράτης θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους», σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη.

Στη συνέχεια οι δρόμοι τους χωρίζουν, καθώς ο Ξυλούρης τραγουδά και άλλους συνθέτες όπως τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Το 1975 ο Μαρκόπουλος τον προσεγγίζει και πάλι και συνεργάζονται στο δίσκο «Ανεξάρτητα». Ο Ξυλούρης τραγουδά το πασίγνωστο σε όλους «Ζαβαρακατρανέμια» και επανεκτελεί το «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί».

Το 1976 ο Ξυλούρης εμφανίστηκε στη σκηνή του Ηρωδείου με τον Μαρκόπουλο, μια ανεπανάληπτη και ιστορική βραδιά που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε διπλό δίσκο.

Τη σεζόν 1976-1977 οι δυο τους επέστρεψαν στη «Λήδρα», ενώ το καλοκαίρι του 1977, ο Γιάννης Μαρκόπουλος μελοποιεί τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς με τη συμμετοχή των Ειρήνης Παπά, Λάκη Χαλκιά, Ηλία Κλωναρίδη, Νίκου Ξυλούρη και της χορωδίας Πρέβεζας.

Αυτή ήταν η τελευταία δισκογραφική συνεργασία του Ξυλούρη με τον Μαρκόπουλο. Ενώ οι δυο τους συναντήθηκαν για τελευταία φορά επί σκηνής στο Κύτταρο, τη σεζόν 1977-1978.

Διαβάστε επίσης

Μαρκόπουλος: Συγκινεί ο Νταλάρας - «Γιάννη μου, σε ευχαριστώ για όλα μέσα από την καρδιά μου»

Γιάννης Μαρκόπουλος: Η ανακοίνωση της οικογένειάς του

ΥΠΠΟ για απώλεια Γιάννη Μαρκόπουλου: Από τους τελευταίους των σπουδαίων Ελλήνων συνθετών

Γιάννης Μαρκόπουλος: Το κρυφό νόημα του τραγουδιού «Ζαβαρακατρανέμια»

Σχετικές ειδήσεις