Μαρίνα Σάττι
Το success story της Μαρίνας Σάττι
Πηγή: Peggy Theodorogianni
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαρίνα Σάττι: Η μυθιστορηματική ζωή της «Μάντισσας» και η ζαριά της στη Eurovision

Η γεμάτη ζωή της Μαρίνας Σάττι και η πλούσια καλλιτεχνική πορεία που την φέρνει στη Eurovision.

Το όνομά της κάνει τον γύρο του διαδικτύου, πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη και ετοιμάζεται να παρασύρει τους Eurofans στους ήχους της. Η Μαρίνα Σάττι είναι, χωρίς αμφιβολία, το πρόσωπο των ημερών καθώς ετοιμάζεται να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη φετινή Eurovision.

Με το «Zari» για σύμμαχο -που μέχρι στιγμής έχει φτάσει τα 3,9 εκατ. views στο YouTube- η καλλιτέχνις φιγουράρει ψηλά στη λίστα των προγνωστικών και έχει αρχίσει ήδη να απασχολεί με τη μουσική της.

Η Μαρίνα, αυτή η καλλιτεχνική «Μάντισσα» που αν μπορούσε να προβλέψει το μέλλον της σίγουρα δεν θα περίμενε όλες αυτές τις επιτυχίες, είναι ένα πλάσμα που αξίζει να την γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από την πορεία της και τις προσωπικές της εξομολογήσεις για τη ζωή της.

Τα παιδικά χρόνια, οι σχέσεις με τους γονείς & το bullying

Γεννημένη τον Δεκέμβριο του 1986 στην Αθήνα, από μητέρα Κρητικιά και πατέρα Σουδανό, έχει αναφερθεί πολλές φορές στους γονείς της. Εκείνος γιατρός στο Ιπποκράτειο, εκείνη χημικός μηχανικός στα διυλιστήρια στον Ασπρόπυργο, ερωτεύτηκαν και δημιούργησαν τη δική τους οικογένεια. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της η Μαρίνα τα πέρασε στα Ιλίσια, πηγαίνοντας σε αγγλόφωνο σχολείο, μαθαίνοντας και αραβικά, τη γλώσσα του πατέρα της, και ελληνικά από τη μαμά της. Μετακόμισαν αργότερα στο Ηράκλειο, ενώ χαριτολογώντας έχει πει ότι ο πρώτος μαύρος άνθρωπος που είχε δει στη ζωή της η γιαγιά της, ήταν ο πατέρας της.

«Ντρεπόμουν να έρθει να με πάρει ο πατέρας μου από το φροντιστήριο. Είναι μαύρος στο δέρμα και δεν ήταν συνηθισμένο, ειδικά τότε και στην Κρήτη, να βλέπουν έναν μαύρο άνδρα. Η γιαγιά μου στο Ηράκλειο είδε πρώτη φορά μαύρο άνδρα από κοντά, όταν γνώρισε τον πατέρα μου. Θαυμάζω τη μαμά μου για εκείνη την εποχή. Σήμερα φυσικά είναι αστεία αυτή η κουβέντα.

Δεν ξέρω αν τα παιδάκια στο σχολείο το έλεγαν για να σε πονέσουν, νομίζω πως απλά ήταν λίγο σκληρά. Τα Χριστούγεννα που πήγα στην Κρήτη κάναμε πρώτη φορά μετά το Λύκειο μια συνάντηση με τους συμμαθητές. Ήρθε ένας πολύ αγαπημένος συμμαθητής και μου είπε πόσο άσχημα ένιωσε όταν είδε να μιλώ για το bullying που δεχόμουν για τον πατέρα μου στο σχολείο. Ήταν ανάμεσα στα παιδιά που έκαναν σχόλια τότε
», έχει παραδεχτεί.

«Ο μπαμπάς μου μένει και τώρα στο Σουδάν απλά αυτή την περίοδο βρίσκεται στην Αίγυπτο λόγω αυτών που γίνονται στο Σουδάν. Ο μπαμπάς μου, η νέα του γυναίκα και η αδελφούλα μου είναι εκεί. Με την αδελφή μου, που είναι 15 χρόνων, συναντηθήκαμε για πρώτη φορά όταν ήταν 7, 8 χρονών. Είναι μικρούλα και δεν έχει άλλα αδέλφια από τους γονείς της. Ήταν πολύ ενθουσιασμένη μαζί μου. Είναι πολύ έξυπνη και ταλαντούχα, χορεύει, τραγουδάει, μιλάει πολλές γλώσσες. Ήθελε πάρα πολύ να μας βλέπει, μας έπαιρνε τηλέφωνο η μαμά της και μας έλεγε πως λέει συνέχεια στο σχολείο η μικρή πως έχει δυο αδέλφια και θέλει να σας δει. “Απλώς είναι στην Ελλάδα” έλεγε στους συμμαθητές της. Έχει φωτογραφίες μας στο σπίτι και λέει πως “αυτοί, είναι η αδελφή και ο αδελφός μου”», έχει πει η Μαρίνα Σάττι σε άλλη συνέντευξη.

Οι σπουδές και η Αμερική

Η 38χρονη είχε πάντα μεγάλα όνειρα. Αποφάσισε να σπουδάσει αρχιτεκτονική στην Αθήνα, περισσότερο για να μπορέσει να βρεθεί στην πρωτεύουσα και να γίνει ηθοποιός. Πέρασε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, γράφτηκε στο Ωδείο, ξεκίνησε να κάνει κλασικό τραγούδι με τον Πάνο Δήμα, την αρχιτεκτονική δεν την τελείωσε ποτέ, αλλά τελείωσε το κλασικό πιάνο, πήρε δίπλωμα στο κλασικό τραγούδι, έκανε αρμονία, σολφέζ, συμμετείχε σε χορωδίες, με την αγάπη της για τη μουσική να κατακλύζει τη ζωή της.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που πήρε υποτροφία για το Berklee College of Music! Το 2009 μετακόμισε στη Βοστώνη, όπου για να βγάλει χρήματα, τα Σάββατα τραγουδούσε σε ένα ελληνικό εστιατόριο. «Κάπως έπρεπε να βρω τον χώρο μου, να συστηθώ. Κάποια έπρεπε να είμαι. Πήγα στην Αμερική ως τζαζ τραγουδίστρια κι έφυγα τραγουδώντας παραδοσιακά βουλγαρικά, αραβικά και ελληνικά τραγούδια», έχει πει.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Αμερική ανέπτυξε τον προσωπικό της ήχο, συνδυάζοντας τις διαφορετικές μουσικές παραδόσεις με τις οποίες μεγάλωσε όπως την ελληνική, την αραβική αλλά και τη βαλκανική.

Σάττι
«Έμαθα πώς να είμαι υπομονετική, πώς να τολμώ, πώς να εμπιστεύομαι, αλλά πάνω απ 'όλα, πώς να αγκαλιάζω και να μην φοβάμαι την αλλαγή. Πώς να νιώθω πιο δυνατή και ελεύθερη», έχει πει η Μαρίνα ΣάττιFotinos Bakrisioris

Η καριέρα και οι πρώτες μουσικές εκπλήξεις

Το 2016 ήταν η χρονιά που η Μαρίνα Σάττι είδε τις μετοχές της να απογειώνονται. Κυκλοφόρησε τo single «Κούπες», μία πρωτότυπη διασκευή του παραδοσιακού σμυρναίικου τραγουδιού «Θα Σπάσω Κούπες». Το τραγούδι κέρδισε γρήγορα εντυπώσεις έχοντας ξεπεράσει σήμερα τις 27 εκατομμύρια προβολές στο YouTube ενώ έχει συμπεριληφθεί στη συλλογή Buddha Bar compilation albums: 20 Years Anniversary των Ravin & Bob Sinclar.

Τον Δεκέμβριο του 2016 συμμετείχε στη μεταγλώττιση της ταινίας κινουμένων σχεδίων της Walt Disney Pictures Βαϊάνα (Moana), δανείζοντας τη φωνή της στην κεντρική ηρωίδα του έργου.

Το τραγούδι της «Μάντισσα» κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2017 σε δική της μουσική και ενορχήστρωση και σε στίχους Μιχάλη Κουϊνέλη, φτάνοντας στην κορυφή των charts σε Ελλάδα και Βουλγαρία μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Το τραγούδι εξασφάλισε στη Σάττι διεθνή συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρεία Universal Music Berlin ενώ πλέον έχει ξεπεράσει τις 56 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.

Η «Μάντισσα» τράβηξε την προσοχή και του διεθνούς τύπου με την Global Citizen να το περιγράφει ως «το τραγούδι του καλοκαιριού» και το Αμερικάνικο National Public Radio ως «το καλοκαιρινό hit που γεμίζει τους νέους με ελπίδα».

Τον Σεπτέμβριο του 2018 τραγούδησε μαζί με τις fonés στο Champions of the Earth Awards του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Nέα Υόρκη, ενώ την ίδια χρονιά ψηφίστηκε ως «Γυναίκα μουσικός της χρονιάς» από τους αναγνώστες του περιοδικού Votre Beauté.

Είναι ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του πολυφωνικού σχήματος fonés και της γυναικείας χορωδίας chóres, έχει εμφανιστεί σε συναυλίες σε πάνω από 15 χώρες του εξωτερικού ενώ έχει συνεργαστεί με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες όπως τους Φοίβο Δεληβοριά, Νίκο Κυπουργό, Γιώργο Νταλάρα, Παύλο Παυλίδη, Διονύση Σαββόπουλο, Paco de Lucia, Patrice Rushen, Simon Shaheen, Maria Mulata και Mavis Staples.

Το πέρασμα από το θέατρο

Η Μαρίνα Σάττι έχει ασχοληθεί ενεργά με το θέατρο για πάνω από μια δεκαετία, έχοντας συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό παραστάσεων ως ηθοποιός και μουσικοσυνθέτης. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών καθώς και με σκηνοθέτες όπως τους Ακύλλα Καραζήση, Λυδία Κονιόρδου, Νίκο Μαστοράκη, Θωμά Μοσχόπουλο, Κωνσταντίνο Ρήγο ανάμεσα σε άλλους.

Το καλά κρυμμένο μυστικό της

Η Μαρίνα Σάττι μπορεί να μάς ταξιδεύει με τα τραγούδια της, όμως κρατά καλά κρυμμένες τις σχέσεις της. Το μόνο που είχε διαρρεύσει ήταν ότι έχει υπάρξει ζευγάρι με τον Ιβάν Σβιτάιλο με τον οποίο είχαν γνωριστεί στο μιούζικαλ «Δαίμονες» με την Άννα Βίσση. Κανείς από τους δυο τους βέβαια δεν είχε παραδεχτεί ποτέ τη σχέση τους. Η ερμηνεύτρια επιθυμεί να συζητιέται για τη δουλειά της και μόνο, αποφεύγοντας να δίνει δικαίωμα για ο,τιδήποτε άλλο!

Διαβάστε επίσης

Μαρίνα Σάττι: Αποκάλυψε το μυστικό του τραγουδιού της

Eurovision 2024: Η εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή - Το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού

Μαρίνα Σάττι: 5 πράγματα που θα ήθελες να ξέρεις για τη «Μάντισσα» της Eurovision

Η Μαρίνα Σάττι στο Newsbomb.gr για τον σύγχρονο μπάλο της που έκανε πάλι όλη την Ελλάδα να χορεύει

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ