ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Οι αντιδράσεις των αρχαιολόγων μετά την ανακοίνωση Περιστέρη

Αμφίπολη: Οι αντιδράσεις των αρχαιολόγων μετά την ανακοίνωση Περιστέρη

Το γύρο του κόσμου έκαναν οι νέες ανακοινώσεις για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης με τους αρχαιολόγους να καταθέτουν τις απόψεις τους για τα όσα υποστήριξε η Κατερίνα Περιστέρη.

Η καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Χρύσα Παλιαδέλη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα πρόταση» την ανακοίνωση της επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών, ότι δηλαδή ο τύμβος Καστά πιθανότατα προοριζόταν για τον Ηφαιστίωνα κατά παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς η πρόταση αυτή συμπίπτει χρονολογικά.

Η κ. Παλιαδέλη, τόνισε χαρακτηριστικά: «Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι το μνημείο χρονολογείται στα τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα ή στα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια» δηλαδή συμπίπτει με το σενάριο για τον Ηφαιστίωνα, με τον Αντίγονο να αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου.

«Έχει γίνει δουλειά για το μνημείο... Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, για χρόνια θα συζητάμε τις προτάσεις και θα δοθούν κι άλλα στοιχεία» επεσήμανε η αρχαιολόγος. Για το λιοντάρι της Αμφίπολης η κ. Παλιαδέλη δήλωσε ότι ανήκει στο μνημειακό σύνολο, και ήταν τοποθετημένο στην κορυφή του λόφου.

«Υπερβαίνει τα κομματικά το μνημείο, πρέπει να το προστατέψουμε και να το αναδείξουμε με τον κάθε δυνατό τρόπο» υπογράμμισε η καθηγήτρια Αρχαιολογίας.

Να σημειωθεί ότι οι ευμεγεθείς επιγραφές, που φτάνουν περίπου τα 25 εκατοστά σε ύψος, με την «υπογραφή» ΑΝΤ («υπογραφή» που συναντάται σε όλους τους Αντιγονίδες και εδώ αποδίδεται στον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο (323-318 π.Χ) φέρουν χαραγμένη τη λέξη «ΠΑΡΕΛΑΒΟΝ» και στο τέλος το σύμπλεγμα γραμμάτων που σχηματίζει τo όνομα «Ηφαιστίωνος» (Που «μεταφράζεται» στο: Εγώ ο Αντίγονος, παρέλαβα οικοδομικό υλικό για την ανέγερση μνημείου προς τιμή του Ηφαιστίωνος).

Η ανακοίνωση της Κατερίνας Περιστέρη

Χθες Τετάρτη (30/9) σε μια εκδήλωση με ξεχωριστό ενδιαφέρον, η Κατερίνα Περιστέρη παρουσίασε συγκινημένη τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανασκαφή στον τύμβο Καστά.

Μεταξύ άλλων, η κυρία Περιστέρη ανέφερε ότι βρέθηκε το μονόγραμμα του Αντίγονου του Μονόφθαλμου και του Ηφαιστίωνα. Επισήμανε ότι ο τύμβος έχει υποστεί πολυάριθμες λεηλασίες μέχρι τον καιρό των τελευταίων Μακεδόνων και υπογράμμισε ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν την ύπαρξη λατρευτικού χώρου εντός του μνημείου για μεγάλο ήρωα.

«Υπάρχουν τρεις επιγραφές που αποτελούν συμβόλαια έργου του ταφικού μνημείου. Οι επιγραφές γράφουν: "παρέλαβον" και έχουν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα» είπε η Κατερίνα Περιστέρη, παρουσιάζοντας μία από τις επιγραφές. «Αυτό δηλώνει ότι πρόκειται για συμβόλαιο κατασκευής έργου και πλούσια εργολαβία» τόνισε.

Επίσης αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν νομίσματα σε καλή κατάσταση, όπως για παράδειγμα του Αλέξανδρου και του Κασσάνδρου. Ωστόσο σημείωσε ότι τα περισσότερα νομίσματα που βρέθηκαν είναι καμένα ή κατεστραμμένα.

«Πέρα από την καταστροφή που έχει δεχθεί το μνημείο, έχει σημασία η μοναδικότητά του. Πρόκειται για ένα τεράστιο ταφικό συγκρότημα, με εξαιρετικά γλυπτά» είπε η Κατερίνα Περιστέρη.

Στον επίλογο της ομιλίας της, αποκάλυψε ότι οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ευρήματα με την σφραγίδα του προσωπικού αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Δεινοκράτη. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει ότι το μνημείο έγινε με εντολή του μεγάλου Στρατηλάτη.

Σχετικές ειδήσεις