SOCIAL MEDIA

Justine Siegemund: H Google τιμάει τη Γερμανίδα πρωτοπόρο της μαιευτικής

Justine Siegemund
Η Justine Siegemund
wiki

Τιμούμε τη Justine Siegemund: Αυτό αναφέρει το σημερινό Doodle που τιμά τη Γερμανίδα μαία Justine Siegemund, η οποία εξέδωσε ένα πρωτοποριακό εγχειρίδιο μαιευτικής τον 17ο αιώνα.

Η μαία Τζαστίν Σίγκεμουντ (Justine Siegemund) ήταν πρώτη που έγραψε στη Γερμανία ένα βιβλίο για τη μαιευτική. Σαν σήμερα, στις 28 Μαρτίου 1690, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Viadrina της Φρανκφούρτης πιστοποίησε το σύγγραμμα The Court Midwife (μτφ: Η μαία του παλατιού) ως επίσημο ιατρικό εγχειρίδιο.

Μέχρι τότε ελάχιστες γυναίκες είχαν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση· όμως, η Τζαστίν Σίγκεμουντ κατόρθωσε να γίνει η πρώτη που εξέδωσε ένα τόσο σημαντικό βιβλίο στα γερμανικά.

Γεννήθηκε το 1636 στην Κάτω Σιλεσία και αποφάσισε να γίνει μαία λόγω μιας εσφαλμένης διάγνωσης. Σε νεαρή ηλικία η πρόπτωση μήτρας που είχε αντιμετωπίστηκε ως εγκυμοσύνη· αυτή η εμπειρία την ώθησε στο να βάλει στόχο τη βελτίωση της μαιευτικής εκπαίδευσης.

Αφότου ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της, η Τζαστίν Σίγκεμουντ άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες της δωρεάν σε μη προνομιούχες γυναίκες. Η φήμη της εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, καθώς βοηθούσε να γεννήσουν με ασφάλεια ακόμα και γυναίκες που είχαν δύσκολο τοκετό.

Το 1683 αποδέχθηκε την πρόταση και έγινε επίσημη μαία της Κάτω Σιλεσίας, ενώ αργότερα έγινε μαία της Αυλής στο Βερολίνο φέρνοντας στον κόσμο παιδιά της βασιλικής οικογένειας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κυκλοφόρησε το έργο της.

Μέχρι τότε οι Γερμανίδες μαίες μετέδιδαν τις γνώσεις τους προφορικά και έτσι δεν υπήρχαν τυποποιημένες και τεκμηριωμένες πρακτικές για έναν ασφαλή τοκετό. Το The Court Midwife θεωρείται ο πρώτος ολοκληρωμένος οδηγός στη Γερμανία και η Τζαστίν Σίγκεμουντ η πρώτη που έβαλε τα θεμέλια της σύγχρονης μαιευτικής εκπαίδευσης.

Το doodle της Google για την Justine Siegemund

Justine Siegemund
Τιμούμε τη Justine Siegemundgoogle

Τι είναι τα doodles

Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου. Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.