TRAVEL

Σκιάθος vs Σκόπελος: 10 φωτογραφίες για να... προσπαθήσετε να διαλέξετε

Σκιάθος vs Σκόπελος: 10 φωτογραφίες για να... προσπαθήσετε να διαλέξετε
PIXABAY

Η Σκιάθος και η Σκόπελος έχουν λίγο έως πολύ «κοινή πορεία»...

Ανήκουν στις Σποράδες, είναι τα δύο πιο κοντινά νησιά του συμπλέγματος στην ηπειρωτική χώρα, διαθέτουν πανέμορφα, καταπράσινα τοπία, οικισμούς φτιαγμένους με πίστη στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, παραλίες απίστευτης ομορφιάς και ανθρώπους τόσο φιλόξενους που οι περισσότεροι επισκέπτες παραδέχονται πως θέλουν μετά βεβαιότητας να επισκεφθούν ξανά τα δύο νησιά το συντομότερο δυνατό.

Το… μεγάλο ερώτημα λοιπόν που γεννάται και επιχειρείται να απαντηθεί από όλους, χωρίς, φυσικά, να επιδέχεται σωστής ή λάθους απάντησης, είναι ένα: Ποιο νησί είναι από τα δύο το «καλύτερο»;

Η Σκιάθος είναι το πρώτο νησί που βρίσκεται απέναντι από τη Μαγνησία, στο Αιγαίο. Γεμάτο πράσινο και πανέμορφες παραλίες, κάθε καλοκαίρι κατακλύζεται από κόσμο. Εκτός από την πόλη της Σκιάθου, σε κανένα άλλο σημείο του νησιού δεν υπάρχει οργανωμένος οικισμός, αν και τουριστικές μονάδες, υπάρχουν διάσπαρτες σε πολλά σημεία. Μέσα στη Σκιάθο βρίσκεται το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του συγγραφέα που γεννήθηκε και έζησε εκεί και το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Άλλα αξιοθέατα της πόλης είναι το Μπούρτζι, η καταπράσινη χερσόνησος με το παλιό φρούριο, όπου σήμερα γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και η Μητρόπολη του νησιού, η εκκλησία των Τριών Ιεραρχών, όπου βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας Κουνίστρας, προστάτιδας του νησιού.

Εκτός Σκιάθου αξιοθέατο είναι το Κάστρο, στα βόρεια του νησιού, εκεί όπου βρισκόταν ο μεσαιωνικός οικισμός, ενώ από παραλίες πρέπει οι επισκέπτες του νησιού να δουν οπωσδήποτε τα Λαλάρια, στα βόρεια και πρόσβαση μόνο διά θαλάσσης και τις Κουκουναριές, στα νοτιοδυτικά. Κάθε παραλία του νησιού πάντως, είναι πανέμορφη, με πράσινο να φτάνει ως το κύμα, δέντρα να προσφέρουν πλούσια σκιά και σμαραγδένια νερά, δελεαστικότατα για βουτιές και μακροβούτια. Στη Σκιάθο, που θεωρείται πλέον κοσμοπολίτικος προορισμός και πολύ δημοφιλής, υπάρχουν πολλές οργανωμένες παραλίες, με beach bars, ξαπλώστρες και θαλάσσια σπορ, υπάρχουν όμως και πολλές ερημικές για όσους αποζητούν ησυχία και ηρεμία.

Δείτε πέντε φωτογραφίες από τη Σκιάθο:

Μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλής όσο η γειτόνισσά της, όμως η Σκόπελος έγινε ξακουστή παγκοσμίως, όταν γυρίστηκε εκεί το musical Mamma Mia του Hollywood. Τα γραφικά σοκάκια της χώρας, με τα πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια, τα πολύχρωμα λουλούδια, τις ταβέρνες και τα ρεμπετάδικα, τα μπαράκια και τις καφετέριες, το καταπράσινο περιβάλλον του νησιού, με τα δέντρα να φτάνουν ως τη θάλασσα και τα διαυγή νερά να βάφονται σε όλες τις αποχρώσεις του τιρκουάζ, οι παλιές εκκλησίες, συνθέτουν ένα τοπίο και τελικά έναν τόπο, που πολλοί χαρακτηρίζουν «μαγικό».

Η παραλία στο Καστάνι, η Μηλιά, το Λιμνονάρι, το Βελανιό, είναι ελάχιστες μόνο από τις παραλίες της Σκοπέλου, με κοινό χαρακτηριστικό σε όλες την καταπράσινη φύση.
Στη Χώρα της Σκοπέλου οι επισκέπτες μαγεύονται από την Παναγίτσα του Πύργου, τη γραφική ολόλευκη εκκλησία του 17ου αιώνα, ενώ στο νησί ξεχωρίζει ακόμα ο Άη Γιάννης στο Καστρί, το εκκλησάκι που είναι χτισμένο πάνω στον πανύψηλο βράχο, μέσα στη θάλασσα και που έγινε διάσημο από το Mamma Mia και η Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας, που μοιάζει με φρούριο μέσα σε ένα φαράγγι και είναι το πιο σημαντικό μεταβυζαντινό μνημείο του νησιού.

Ξεχωριστή εμπειρία είναι η πεζοπορία ως τα «Σεντούκια», τους αρχαίους λαξευτούς τάφους στην κορυφή της Καρυάς, στο ψηλότερο σημείο του νησιού. Πρόκειται για μία αρκετά κοπιαστική ανάβαση, περίπου μισής ώρας, η οποία όμως αποζημιώνει πλήρως όσους το τολμήσουν, αφού η θέα από εκεί είναι πραγματικά πανοραμική, τόσο ανατολικά προς την Αλόννησο και δυτικά προς τη Σκιάθο, αλλά ακόμα και πιο μακριά: Το Πήλιο και η Εύβοια φαίνονται πεντακάθαρα από εκεί, όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Δείτε πέντε φωτογραφίες από τη Σκόπελο:

Δύο πανέμορφα ελληνικά νησιά, που μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους πολύ, όμως το καθένα διατηρεί τη δική του ταυτότητα. Τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικά συνδέονται καθημερινά μεταξύ τους με πλοίο, ώστε ακόμα και… οι αναποφάσιστοι για το ποιο από τα δύο είναι το «καλύτερο», να μπορούν πανεύκολα να συνδυάσουν και τη Σκιάθο και τη Σκόπελο για τις διακοπές τους!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr