χειμερινό ταξίδι
TRAVEL

Πέντε ξεχωριστές αποδράσεις τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς

Ορισμένες από τις καλύτερες ορεινές επιλογές για την πρώτη εκδρομή του νέου έτους.

Το New Year’s Resolution σίγουρα, θέλει ταξίδια και εκδρομές. Αυτός είναι ο λόγος που το 2023 δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει με καλύτερο τρόπο, από ένα μίνι ταξίδι για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα σε κάποιον από τους όμορφους προορισμούς της χώρας μας. Φυσικά, οι επιλογές μας είναι πολλές, μιας και η χώρα μας -εκτός από εξωτικούς καλοκαιρνούς προορισμούς- διαθέτει και ένα πλήθος επιλογών για χειμερινές αποδράσεις από άκρη σ’ άκρη.

Για εμάς λοιπόν, που αναρωτιόμαστε ποιο μέρος να επιλέξουμε για την πρώτη εκδρομή του νέου έτους, ιδού μερικές από τις καλύτερες επιλογές για εμάς και την οικογένειά μας.

Ζαγοροχώρια

Ζαγοροχώρια
Ζαγοροχώρια

Περιηγούμαστε σε ένα από τα 48 παραδοσιακά χωριά για τη διαμονή μας! Το φυσικό τοπίο στο Ζαγόρι της Πίνδου είναι μοναδικό και οι εικόνες θα μας βοηθήσουν σίγουρα να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας για τον νέο χρόνο! Μερικά από τα πιο γνωστά χωριά είναι το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, τα Άνω Πεδινά, το Μονοδένδρι, η Αρίστη, το Τσεπέλοβο και η Βωβούσα.

Καστοριά

Καστοριά
Καστοριά

Μία βόλτα στις γραφικές συνοικίες της Καστοριάς, η οποία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε μια χερσόνησο, σίγουρα θα μας μαγέψει. Αξίζει σίγουρα να περιπλανηθούμε στα μεγαλοπρεπή αρχοντικά στη συνοικία Ντολτσό και την αριστοκρατική ατμόσφαιρα στο Απόζαρι με τις βυζαντινές εκκλησίες και τα πανέμορφα σπίτια, που ακολουθούν τη χαρακτηριστική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική.

Καϊμακτσαλάν

Καϊμακτσαλάν
ΚαϊμακτσαλάνIntime

Ο διατηρητέος οικισμός βρίσκεται σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 1.180-1.240 μέτρων στις πλαγιές του όρους Βόρα και περιβάλλεται από δάση οξιάς. Η περιοχή ενδείκνυται για τους λάτρεις του σκι, της πεζοπορίας, της ιππασίας και της τοξοβολίας, ενώ προσφέρονται κι άλλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν λειτουργεί από τέλος Νοεμβρίου έως αρχές Μαΐου και διαθέτει πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας.

Λίμνη Πλαστήρα

Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα

Χιόνια στα βουνά, δραστηριότητες στη λίμνη και φυσιολατρικοί περίπατοι σε πανέμορφα μονοπάτια μέσα στο δάσος. Στα χωριά που βρίσκονται κοντά στη λίμνη Πλαστήρια (τα Καλύβια Πεζούλας και το Νεοχώρι είναι τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά) μπορούμε να ζεσταθούμε με τσίπουρο και κρασί απολαμβάνοντας παραδοσιακές γεύσεις, δίπλα σε αναμμένα τζάκια με θέα τη λίμνη.

Μέτσοβο

Μέτσοβο
Μέτσοβο

Η βουνίσια γοητεία του Μετσόβου με τα παραδοσιακά, πέτρινα σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια και το χιονισμένο φόντο, το καθιστά έναν από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Οι λάτρεις της Τέχνης και του πολιτισμού, καλό είναι να μην παραλείψουμε μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου (Αρχοντικό Τοσίτσα), την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ και το Μουσείο Τσανάκα, ενώ όσοι αγαπούν τα χειμερινά σπορ, ας μην ξεχάσουν να φέρουν τα πέδιλα του σκι.

Δεν υπάρχει καλύτερο ξεκίνημα για να «υποδεχθούμε» τη νέα χρονιά, από μία απόδραση που θα μας αναζωογονήσει και θα «γεμίσει» τις μπαταρίες μας. Για εμάς που αναρωτιόμαστε, λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε εάν θέλουμε η φετινή χρονιά να είναι ακόμη καλύτερη από την περασμένη, η απάντηση «κρύβεται» στα ταξίδια. Ας ετοιμάσουμε τις βαλίτσες μας και ας εκδράμουμε!

Διαβάστε επίσης

Μέτσοβο, Καστοριά, Λίμνη Πλαστήρα: Διακοπές στην ορεινή Ελλάδα

Οι χειμωνιάτικες διακοπές στα γραφικά Ζαγοροχώρια είναι εμπειρία

Η TikToker που «ξετρυπώνει» τις άγνωστες ομορφιές της Ελλάδας

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ