Ταλίν
Το Ταλίν της Εσθονίας με τις γοτθικές εκκλησίες, τους πύργους και τα εντυπωσιακά σπίτια, μοιάζει με σκηνικό βγαλμένο από τα παλιά παραμύθια
Πηγή: Pixabay
TRAVEL

Από την «Ιερουσαλήμ του βορρά» στο μεσαιωνικό Ταλίν: Oι 5 πιο άγνωστες πρωτεύουσες της Ευρώπης

Πέντε λιγότερο δημοφιλείς ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με χαρακτήρα, αξιοθέατα, μουσεία και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που αξίζει να γνωρίσουμε.

Το Λονδίνο, το Παρίσι, η Ρώμη, η Μαδρίτη, η Βιέννη, η Κοπεγχάγη συγκαταλέγονται μεταξύ των δημοφιλέστερων ευρωπαϊκών προορισμών για ταξιδιώτες που προέρχονται εντός κι εκτός Ευρώπης.

Το γεγονός όμως ότι πρόκειται για προορισμούς που τείνουν να κορεστούν – αν δεν είναι ήδη κορεσμένοι – τους έχει προσδώσει μερικά πολύ αρνητικά χαρακτηριστικά: Η πολυκοσμία σε όλα τα ενδιαφέροντα σημεία τους και οι αυξημένες τιμές των υπηρεσιών που προσφέρουν λειτουργούν πλέον αποτρεπτικά.

Έτσι, οι επίδοξοι ταξιδιώτες της Ευρώπης έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς «δευτερεύοντες» προορισμούς, προς ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που έως τώρα δεν έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τουριστικό παιχνίδι. Εν τούτοις, διαθέτουν χαρακτήρα, αξιοθέατα, μουσεία και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που μας εμπνέουν να οργανώσουμε το επόμενο ταξίδι μας σε κάποια από αυτές, αφήνοντας τα κοσμοπολίτικα μέρη στην άκρη των επιλογών μας.

#1 Λιουμπλιάνα, η πρωτεύουσα της Σλοβενίας μας οδηγεί στο παραμύθι

Μπορεί τα παλάτια της Βιέννης να μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθι, όμως και η Λιουμπλιάνα μπορεί να αποτελέσει ένα εξίσου ενδιαφέρον, παραμυθένιο σκηνικό.

Λιουμπλιάνα
Λιουμπλιάνα

Πολλοί πιστεύουν πως αυτός ο πανέμορφος, εναλλακτικός προορισμός είναι η… εναλλακτική της Ελβετίας, με πολύ πιο προσιτές τιμές για όλους. Επίσης, είναι ιδανική για όσους αναζητούν λίγη ηρεμία, πράσινο, αρχιτεκτονική και ιστορία της κεντρικής Ευρώπης. Η παλιά της πόλη είναι καταπληκτική, με πλακόστρωτα δρομάκια και γραφικά στενά, πανέμορφα μεσαιωνικά κτίσματα, μαγαζάκια με σουβενίρ και κόσμο που απολαμβάνει τη στιγμή. Το πιο χαρακτηριστικό και όμορφο αρχιτεκτονικό σημείο του κέντρου της Λιουμπλιάνα, είναι η Τριπλή Γέφυρα που δεσπόζει πάνω από τα νερά του ποταμού Λιουμπλιανίτσα, ο οποίος διατρέχει την πόλη.

#2 Μπρατισλάβα, η πρωτεύουσα της Σλοβακίας έχει το δικό της στυλ

Την ίδια ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα κεντρικής Ευρώπης αποπνέει και η Μπρατισλάβα, η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, που βρίσκεται μια… ανάσα από τα σύνορα της χώρας με την Αυστρία.

Χτισμένη στις όχθες του Δούναβη, διαθέτει ένα κάστρο που θα μπορούσε να έχει βγει και από τις ταινίες της Ντίσνεϊ, ενώ στα πλακόστρωτα δρομάκια και τις μικρές πλατείες της, οι επισκέπτες απολαμβάνουν κάθε στιγμή.

Μπρατισλάβα
Μπρατισλάβα

Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας πως η Μπρατισλάβα είναι ένας τόπος με δυνατή παράδοση στις εικαστικές τέχνες, το θέατρο και τη μουσική, με τη φημισμένη Σλοβάκικη Φιλαρμονική Ορχήστρα να πρωταγωνιστεί στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Το περίφημο κάστρο είναι το κάστρο Πρέσμπουργκ, που αξίζει την επίσκεψη, καθώς θεωρείται το σύμβολο της Μπρατισλάβα, ενώ μια επίσκεψη αξίζουν επίσης η Πύλη του Αγίου Μιχαήλ, το μουσείο της Μπρατισλάβα στο κέντρο της παλιάς πόλης και το μουσείο σύγχρονης τέχνης Danubiana Meulensteen.

#3 Ταλίν, στον μεσαιωνικό Βορρά ταξιδεύουμε σε άλλη ατμόσφαιρα

Δύσκολα θα σκεφτόμασταν την Εσθονία ως προορισμό τα τελευταία χρόνια. Κι όμως, το Ταλίν, η εσθονική πρωτεύουσα είναι μια πόλη άκρως ενδιαφέρουσα, με τη μεσαιωνική της πλευρά να προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Ταλίν
Ταλίν

Οι γοτθικές εκκλησίες, οι πύργοι και τα εντυπωσιακά σπίτια, δημιουργούν ένα σκηνικό βγαλμένο από τα παλιά παραμύθια και τις περίπλοκες ιστορίες που μαθαίναμε ως παιδιά. Από την άλλη, στην σύγχρονη πόλη η ζωή κυλά στους ρυθμούς του κόσμου, με ταχύτητες, events και δράσεις που ζηλεύουν όλες οι κοσμοπολίτικες μητροπόλεις.

#4 Βίλνιους, στη Λιθουανία που μαγεύει τους ταξιδιώτες

Το Βίλνιους είναι ακόμα ένας μη δημοφιλής προορισμός, που δεν είναι πρώτη επιλογή κανενός, μπορεί όμως να μας μαγέψει με την αυθεντικότητά του.

Βίλνιους
Βίλνιους

Η πρωτεύουσα της Λιθουανίας διαθέτει την παλαιότερη μεσαιωνική πόλη που έχει διασωθεί έως τις μέρες μας, αποκαλείται και «Ιερουσαλήμ του βορρά» εξαιτίας της μεγάλης και δραστήριας εβραϊκής κοινότητας, ενώ είναι καταπράσινη, γεμάτη υπέροχα πάρκα και ένα πανέμορφο ιστορικό κέντρο, με σπίτια βαμμένα σε κολακευτικά παστέλ χρώματα.

Τα δύο ποτάμια που τη διατρέχουν, τα πλακόστρωτα δρομάκια ακόμα και οι κρουαζιέρες που διοργανώνονται στην πόλη αναδεικνύουν κάθε επίσκεψη σε μοναδική εμπειρία.

#5 Βουκουρέστι, πίσω στα Βαλκάνια για ατμοσφαιρικές περιηγήσεις

Στην άλλη άκρη των Βαλκανίων από ό,τι η Ελλάδα, το Βουκουρέστι εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του.

Τα γραφικά δρομάκια της Παλιάς Πόλης με τα θαυμάσια κτήρια και τα εντυπωσιακά μνημεία, τα επιβλητικά κατάλοιπα του κομμουνιστικού καθεστώτος, οι μεγάλες πλατείες και οι αστραφτερές λεωφόροι αλλά και τα καταπράσινα πάρκα, αναδεικνύουν την ταξιδιωτική εμπειρία σε μοναδική.

Βουκουρέστι
Βουκουρέστι

Πέρα από την Παλιά πόλη, η Αψίδα του Θριάμβου και το Palatul Parlamentului, το μεγαλύτερο δημόσιο κτίριο της Ευρώπης είναι τα σημεία που όλοι οι επισκέπτες πρέπει να δουν.

Διαβάστε επίσης

Από την άγνωστη Βουλγαρία έως το Κάστρο του Κόμη Δράκουλα: Ένα road trip σαν παραμύθι

Ταξίδι ζωής στις ΗΠΑ: Από το «Μεγάλο Μήλο» και τη λάμψη του Χόλιγουντ στο «αμαρτωλό» Λας Βέγκας

Περιπέτεια και μπάτζετ - Οι 6 τάσεις στα φθινοπωρινά ταξίδια του 2023

Πέντε ευρωπαϊκές πόλεις για διακοπές τον Σεπτέμβριο


Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ