ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει σε συμψηφισμό ΦΠΑ, φόρο κληρονομιάς και χαμηλά εισοδήματα

Τι αλλάζει σε συμψηφισμό ΦΠΑ, φόρο κληρονομιάς και χαμηλά εισοδήματα

Σειρά τροπολογιών φορολογικού περιεχομένου, οι οποίες προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την προστασία των ανέργων, των μικροκαταθετών, των φοιτητών με χαμηλά εισοδήματα από τα τεκμήρια διαβίωσης, το συμψηφισμό του ΦΠΑ μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, αλλά και ανάμεσα σε ιδιώτες, καθώς και διευκολύνσεις για την καταβολή του φόρου κληρονομιάς μέσω παραχώρησης ακινήτου από τον φορολογούμενο, κατατέθηκαν την Πέμπτη στη Βουλή.

Παράλληλα, απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης τα φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική κατοικία τους στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, για τα τεκμήρια διαβίωσης προβλέπεται ότι για άτομα που δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα και το εισόδημα τους δεν υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 9.500 ευρώ φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Με τη διάταξη αυτή προστατεύονται από τα τεκμήρια άτομα με πολύ χαμηλά εισοδήματα, όπως φοιτητές, άνεργοι, μικροκαταθέτες οι οποίοι έχοντας πολύ μικρό εισόδημα, φορολογούνταν, με το προηγούμενο καθεστώς, με το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ και με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών που δεν έχει αφορολόγητο ποσό.

Σε ό,τι αφορά τον συμψηφισμό του ΦΠΑ, προβλέπεται ότι επιχειρήσεις με τζίρο έως 500.000 ευρώ κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, θα μπορούν να επιλέξουν το νέο σύστημα σύμφωνα με το οποίο δεν θα είναι υποχρεωμένες να αποδώσουν ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει.

Επίσης, ο ΦΠΑ που δεν έχει αποδοθεί δεν θα μπορεί να εκπίπτει από τις αγορές της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την τροπολογία, στο νέο ειδικό καθεστώς δεν υπάγονται οι ακόλουθες συναλλαγές:
- Παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών οι οποίες απαλλάσσονται από τον φόρο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 22 έως 28.
- Εισαγωγές αγαθών
- Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών.
- Πράξεις για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του φόρου καθίσταται ο λήπτης των αγαθών ή των υπηρεσιών.
- Λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών.
- Πράξεις για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης δεν βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας.

Στο νέο ειδικό καθεστώς μπορούν να υπαχθούν οι επιχειρήσεις μετά από αίτησή τους, ενώ δεν μπορεί να ενταχθεί υπόχρεος ο οποίος αποδεδειγμένα κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων διαχειριστικών περιόδων δεν έχει υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος ή καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, ή έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις που συνιστούν φοροδιαφυγή. Επιπλέον, δεν μπορεί να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς επιχείρηση ή επαγγελματίες πριν από την παρέλευση δώδεκα μηνών από την έναρξη της δραστηριότητάς του.

Με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή διευκολύνονται ακόμη οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να καταβάλλουν τον φόρο κληρονομιάς, να εκχωρήσουν την κυριότητα όχι μόνο του ακινήτου που κληρονομούν αλλά και άλλου ακινήτου προκειμένου να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Προϋπόθεση είναι το ακίνητο αυτό να βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και να μην βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα ή αγωγή, προσημείωση, υποθήκη κ.λπ.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα συμψηφίζουν τον ΦΠΑ χωρίς λύση για τις επιχειρήσεις

Φόροι... κατά το δοκούν σε όσους δεν υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις

Από το πρώτο ευρώ θα δηλωθούν οι τόκοι των καταθέσεων

Ποιες αποδείξεις «μετρούν» στην Εφορία