ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Τόμσεν ακυρώνει τον Σαμαρά

Ο Τόμσεν ακυρώνει τον Σαμαρά

Την ώρα που η κυβέρνηση διενεργεί ανασχηματισμό, ορκίζει νέους υπουργούς και – τελοσπάντων – κάνει ότι μπορεί για να πείσει τον ελληνικό λαό ότι τα βάσανα τέλειωσαν κι ότι έρχονται καλύτερες ημέρες, την ίδια ακριβώς στιγμή το ΔΝΤ αποφασίζει να δημοσιοποιήσει την περίφημη Πέμπτη έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία.


Το timing που επέλεξαν οι τεχνοκράτες, διόλου τυχαίο. Θα μπορούσαν να δώσουν την έκθεση στη δημοσιότητα πριν τον ανασχηματισμό, αλλά δεν το έκαναν. Προτίμησαν λόγω πολιτικών τακτικισμών η δημοσιοποίηση να συμπέσει ακριβώς με την ώρα της ορκωμοσίας της κυβέρνησης και την ώρα που ο πρωθυπουργός προήδρευε στο πρώτο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Ενώ λοιπόν ο Σαμαράς διαβεβαίωνε για άλλη μια φορά ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα κι ότι αντιθέτως θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ο κ. Τόμσεν με την παρέα του ανακοίνωναν μέσω της έκθεσης: «Η προχωράτε σε περεταίρω περικοπές και συρρίκνωση στο Δημόσιο ή πάμε πάλι σε περικοπές μισθών και συντάξεων».

Ο εκβιασμός ωμός και σαφής. Κι όπως άλλωστε άφησε να διαφανεί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επί των συμπερασμάτων της έκθεσης ο κ. Τόμσεν υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα από τους δανειστές. Φοβούνται επί της ουσίας μήπως η χώρα μας χαλαρώσει τον οδικό χάρτη της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Για τον λόγο αυτό οι δανειστές σπεύδουν να ακυρώσουν επί της ουσίας όλες τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς ποιος είναι το αφεντικό.

Με ακόμα πιο θορυβώδη τρόπο ο Τόμσεν ακυρώνει τον Σαμαρά ακόμα και στο κούρεμα του χρέους αφού στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε είπε ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο και με άλλα μέτρα χωρίς να γίνει κάποιο haircut. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις 226 σελίδες της Έκθεσης η λέξη χρέος εμφανίζεται 408, ενώ η λέξη κούρεμα μόνο μια φορά!

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι δανειστές αναγνωρίζουν μόνο το χρέος και μόνο τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τα ξένα συμφέροντα.
Ακόμα πιο σαφή είναι τα μέτρα 3,7 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 - 2016 που ζητά το ΔΝΤ, στην έκθεση που δημοσιοποίησε προκειμένου να καταστούν εφικτοί οι στόχοι για υψηλά πλεονάσματα τα επόμενα δύο χρόνια.

Αυτά που πέρασαν όπως λέμε στα ψιλά γράμματα είναι ότι η τρόικα διαπιστώνει:

-Δημοσιονομικά κενά για τις επόμενες χρονιές τα οποία θα καλυφθούν όπως είναι αναμενόμενο με νέα μέτρα τα οποία άλλωστε προβλέπονται από το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο το οποίο οι δανειστές περιμένουν να εφαρμοστεί κατά γράμμα.

- Χρηματοδοτικό κενό 12,6 δισ. ευρώ το 2015 (από το οποίο τα 6,7 δισ. ευρώ είναι η μη προσδιορισμένη επίσημη χρηματοδότηση ή η πρόσβαση στις αγορές). Εκτιμά ότι θα αρχίσει να φαίνεται από τον Μάιο του 2015.

- Δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ το 2015, 3,7 δισ. ευρώ το 2016 και 1,8 δισ. ευρώ το 2017.

Παράλληλα η τρόικα:

-Επιμένει πιεστικά να καταργηθεί το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ και μάλιστα στα νησιά.

-Επιμένει ότι η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη αλλά ήταν κάτι έκτακτο που έγινε άπαξ.

-Επιμένει σε επιπλέον ανατροπές στα εργασιακά. Γίνεται παραδοχή από τον Έλληνα εκπρόσωπο στο ΔΝΤ Θάνο Κατσάμπα ότι υπάρχουν δεσμεύσεις για ανατροπές στα εργασιακά, ότι παραμένει το αποθεματικό του ΤΧΣ και ότι υπάρχουν κίνδυνοι στην υλοποίηση του προγράμματος.
-Συστήνει στην κυβέρνηση να κάνει μόνιμο το μέτρο της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στους φορολογούμενους, έναντι παράτασης έως το 2016 που ζητούσε σε προηγούμενη έκθεσή της.

ΤΟ ΔΝΤ ΑΠΟΔΟΜΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ SUCCESS STORY
-Το Ταμείο προαναγγέλλει τις εσωτερικές αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, από τις οποίες θα θιγούν κυρίως οι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφού θεωρεί ότι αμείβονται καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ τονίζει πως πρέπει να γίνουν και 2.000 απολύσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2015, πέρα από τις 11.000 του 2014, με πρόβλεψη στόχων για τα επόμενα έτη.

-Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά παραμένουν οι περιορισμοί που κάνουν υψηλό το κόστος του επιχειρείν και που αναστέλλουν τη δημιουργία νέων ή την επέκταση των μεγάλων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το Ταμείο θα πρέπει να «εξαφανιστούν» οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις, ενώ θα πρέπει να εισαχθεί και στην εθνική νομοθεσία ο θεσμός του lock out, δηλαδή το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία.

Όσον αφορά, δε, στους κατώτερους μισθούς, το ΔΝΤ εμφανίζει εμμονές με τις ωριμάνσεις (τριετίες), χαρακτηρίζοντας μόνο «μεταβατική» την περίοδο έως το 2017, κατά τη διάρκεια της οποίας μειώνονται κατά 50% οι ωριμάνσεις για τους μακροχρόνια ανέργους. Πουθενά στην έκθεση δεν αναφέρεται, πάντως, ότι βάσει νόμου οι τριετίες παραμένουν «παγωμένες» έως ότου η ανεργία υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό.

-Για το ασφαλιστικό, το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι στοχευμένες στις υψηλότερες συντάξεις περικοπές βοήθησαν αλλά δεν έχουν αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, καθώς οι δαπάνες παραμένουν στα επίπεδα του 17% του ΑΕΠ. Παράλληλα, επισημαίνει, ότι είναι αδύναμος ο δεσμός εισφορών - παροχών, στοχοποιώντας τον ΟΑΕΕ, αφού στην ουσία το Ταμείο παραπέμπει στις νέες Αναλογιστικές Μελέτες, βάσει των οποίων θα πρέπει να εξεταστούν κι άλλες παρεμβάσεις στο σύστημα.

-Στο πεδίο του φορολογικού και των δημοσιονομικών παρεμβάσεων, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει κίνδυνο τις δικαστικές αποφάσεις για τα μισθολογικά και για τα τέλη ακινήτων, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για την επιτυχία του νέου φόρου ακινήτων και τις δαπάνες υγείας.
Το ΔΝΤ εμφανίζεται ενοχλημένο στις πιέσεις που ασκούνται για διεύρυνση των απαλλαγών στο φόρο υπεραξίας αλλά και για χαλάρωση των όρων στις ρυθμίσεις οφειλών.

Επιφυλακτικό δηλώνει το Ταμείο στην πρόθεση της κυβέρνησης να ανατρέψει πλήρως το πλαίσιο του ΦΠΑ, βάζοντας στο στόχαστρο απαλλαγές και ειδικούς συντελεστές, όπως ο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ενώ εκδηλώνει διάθεση ανάλογων ανατροπών και στο πλαίσιο των απαλλαγών που εξακολουθούν να ισχύουν στη φορολογία εισοδήματος.

Με βάση τα παραπάνω «κρυφά» σημεία της Έκθεσης εύλογα δημιουργείται το ερώτημα:

Για ποια διαπραγμάτευση μιλά η κυβέρνηση;

Ποιες ακριβώς σκληρές μάχες θα δώσουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γκίκας Χαρδούβελης ;

Για ποιο κούρεμα χρέους μας μιλούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι;

Αλήθεια οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συμφωνούν με τον Ντάισελμπλουμ και τον Τόμσεν ότι το χρέος είναι βιώσιμο;

Ακόμα και η ανακοίνωση που έβγαλε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών για να αντικρούσει την Έκθεση του ΔΝΤ πλημμυρίζει από ηττοπάθεια.

Ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ.

«Έως τα μέσα του 2015, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι απόλυτα καλυμμένες. Για το μετέπειτα διάστημα, το χρηματοδοτικό κενό προβλέπεται να καλυφθεί με repos, με φορείς της γενικής κυβέρνησης, με αποπληρωμή των υπολοίπων προνομιούχων μετοχών και, τέλος, μέσω του προγράμματος πρόσβασής μας στις αγορές» αναφέρει το ελληνικό υπ. Οικονομικών. Κοινώς «πιασ' τ' αβγό και κούρευτο».

Διαβάστε επίσης:

Έκθεση ΔΝΤ: Νέο μαστίγιο και νέα μέτρα

Νέα μέτρα ζητά ο Τόμσεν από την Ελλάδα

ΥΠΟΙΚ: Δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας