ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλείδωσε» η ρύθμιση για τα χρέη στο Δημόσιο

«Κλείδωσε» η ρύθμιση για τα χρέη στο Δημόσιο

Τακτοποίηση οφειλών από 72 έως 100 δόσεις και έκπτωση έως και 90% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων προβλέπει, μεταξύ άλλων, η τελική ρύθμιση για τα χρέη προς το Δημόσιο που έχουν επεξεργαστεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Σύμφωνα με τη Realnews, οι επιπλέον επιβαρύνσεις θα διαγράφονται πλήρως (100%) για όσους καταβάλουν τις οφειλές τους εφάπαξ.

Η τελική ρύθμιση προβλέπει και επανακαθορισμό του επιτοκίου επιβάρυνσης της οφειλής στο 4%, υπολογιζόμενο σε ετήσια βάση. Η ελάχιστη δόση που θα μπορεί να καταβάλει κανείς ορίζεται στα 50 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα και θα έχει τη μορφή της τελευταίας ευκαιρίας για τους οφειλέτες, καθώς θα παραμείνει ανοικτή για 3-4 μήνες με ταυτόχρονη αναστολή των μέτρων αναγκαστική είσπραξης για όσους σπεύσουν να ενταχθούν.

Μάλιστα στο τελικό σχέδιο οι οφειλές που θα κεφαλαιοποιηθούν είναι έως και τον Αύγουστο, ενώ υπάρχει πιθανότητα να ενταχθούν και οι οφειλές του Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, για φυσικά και νομικά πρόσωπα με οφειλές έως 15.000 ευρώ ια ισχύουν οι αντίστοιχοι όροι σύνταξης σε ρύθμιση οφειλών έως 5.000 ευρώ με δυνατότητα παροχής εξόφλησης σε 100 δόσεις, ενώ ως ελάχιστη μηνιαία δόση καταβολής ορίζονται τα 50 ευρώ το μήνα.

Για οφειλές μεγαλύτερες των 15.000 ευρώ, το νέο καθεστώς προβλέπει τη δυνατότητα εξόφλησης τους έως 72 δόσεις. Σημειώνεται ότι εν αναμονή της ευνοϊκής ρύθμισης μήνα με τον μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διογκώνονται ανεξέλεγκτα και αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, προσεγγίζουν τα 90 δισ. ευρώ, περίπου 69,24 δισ. ευρώ προς την εφορία και πάνω από 20 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διαβάστε επίσης:

Αλλάζουν όλα σε συντάξεις και Ταμεία

Έτσι θα πάρετε το ΕΚΑΣ

Spiegel: «Σταματά η καταβολή συντάξεων σε νεκρούς στην Ελλάδα»

Μόνο 34 εκατ. ευρώ «μαύρου» χρήματος κατάφεραν να μαζέψουν!