_ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ - ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ

Η στάση της Ελλάδας για τη Συρία από διαφορετικές «οπτικές γωνίες»

Η στάση της Ελλάδας για τη Συρία από διαφορετικές «οπτικές γωνίες»

-Στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής δεν χωρούν ούτε συναισθηματισμοί

- Ότι να κάνει η Ελλάδα να είναι προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης με τους συμμάχους

Μνημονιακός και αντιμνημονιακός καλούνται να σχολιάσουν ποια είναι η άποψή τους για τη στάση της Ελλάδας σχετικά με τη διαφαινόμενη επέμβαση στη Συρία;

Μνημονιακός: Στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής δεν χωρούν ούτε συναισθηματισμοί και στερεότυπα, ούτε ηρωισμοί και νταηλίκια. Απαιτείται ψυχραιμία, καλή ανάγνωση του διεθνούς περιβάλλοντος και κατάλληλες στρατηγικές συμμαχίες. Δυστυχώς όπως έχει αποδείξει η μελέτη των πολεμικών συγκρούσεων από καταβολής κόσμου δεν έχει τόσο σημασία ποιος έχεις δίκιο, αλλά ποιος έχει τη δύναμη. Νόμος είναι το δίκιο του ισχυρού. Και κερδισμένα κράτη είναι αυτά που συμμαχούν με τους ισχυρούς. Άρα μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει μία πολύ σοβαρή στάση. Εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι αποτελεί μία όαση σταθερότητας σε μία γειτονιά που φλέγεται, είναι πολύ προσεκτική στις δημόσιες τοποθετήσεις της, έχει μία προνομιακή γεωστρατηγική θέση που μπορεί να αξιοποιήσει. Εάν για παράδειγμα η επέμβαση δεν οδηγήσει σε ευρύτερη ανάφλεξη και προχωρήσουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στη βάση του τριγώνου Ελλάδας- Τουρκίας- Ισραήλτότε η χώρα θα έχει επιτύχει μία στρατηγική νίκη. Που πιθανώς θα εμπεριέχει και καλές αποφάσεις από τα διεθνή κέντρα σχετικά με την ελληνική οικονομία….

Αντιμνημονιακός: Δεν θα μιλήσω για μία επέμβαση που μπορεί να οδηγήσει το λιγότερο σε περιφερειακή σύρραξη. Δεν θα αναφερθώ στην αφορμή για την επέμβαση ( επίθεση με χημικά), την ίδια ώρα που προηγήθηκαν κανιβαλισμοί στην ίδια τη χώρα ή εκατόμβες νεκρών σε άλλες χώρες χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη διεθνής κινητοποίηση. Δεν θα επικαλεστώ την πρωτοφανή συμμαχία της Δύσης με τα πλέον εξτρεμιστικά μουσουλμανικά στοιχεία. Ούτε θα επισημάνω την απουσία σχετικής απόφασης του ΟΗΕ. Θα ευχηθώ απλώς δύο πράγματα: Πρώτον ότι να γίνει να είναι μικρής διαρκείας και να έχει ως αποτέλεσμα τη σταθερότητα στη Συρία. Και δεύτερον ότι να κάνει η Ελλάδα να είναι προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης με τους συμμάχους. Επαναλαμβάνω: σκληρή διαπραγμάτευση και συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Όχι όπως την πατήσαμε με το Μνημόνιο, που είπαμε σε όλα ναι, σαν είμαστε ασπόνδυλα τριτοκοσμικής χώρας. Ίσως είναι μία από τις λίγες ευκαιρίες της πολιτικής τάξης να αποκαταστήσει τη χαμένη της τιμή και να προσφέρει κάτι στις επόμενες γενιές.

Διαβάστε επίσης:

Πλειστηριασμοί: Το θέμα που απασχολεί Μνημονιακό και Αντιμνημονιακό

Στη διελκυστίνδα οι δηλώσεις Σταϊκούρα για το πρωτογενές πλεόνασμα

Ο μνημονιακός, ο αντιμνημονιακός, ο Στουρνάρας και ο Δραγασάκης

Αντίθετες απόψεις για την υπογραφή του νέου Μνημονίου

Η έκθεση του ΔΝΤ με τα «μάτια» του μνημονιακού και του αντιμνημονιακού

Μνημονιακός – Αντιμνημονιακός: Βήμα στους εκφραστές των δύο ρευμάτων

Γιατί «Αντι-μνημονιακός»

Γιατί «Μνημονιακός»