ΔΕΣ ΤΟ ΘΕΤΙΚΑ

Βραβείο σε νέους Έλληνες επιστήμονες για ένα θερμοκήπιο στον... Άρη!

Βραβείο σε νέους Έλληνες επιστήμονες για ένα θερμοκήπιο στον... Άρη!

Την πρώτη θέση κέρδισε σε διαγωνισμό της NASA η αποστολή «Popeye on Mars», η οποία βασίζεται στην πρόταση που παρουσίασαν 9 νέοι Έλληνες επιστήμονες και αφορά την ανάπτυξη ενός αεροπονικού και γεωπονικά αυτόνομου θερμοκηπίου στον κόκκινο πλανήτη.

Το ελληνικό δαιμόνιο θριαμβεύει και βραβεύεται στο εξωτερικό για μια ακόμα φορά!

Ο στόχος του διαγωνισμού «International Space Apps Challenge 2013» της NASA, ήταν οι διαγωνιζόμενοι να αναπτύξουν δομές που θα υποστηρίζουν με προμήθειες τροφίμων τις παρατεταμένες επανδρωμένες αποστολές στον Άρη.

Η ελληνική ομάδα δημιούργησε ένα αεροπονικό σύστημα καλλιέργειας, το οποίο λειτουργεί σα θερμοκήπιο. Διαθέτει αισθητήρες και ηλεκτρονικά συστήματα, ώστε να εξασφαλίζονται σταθερές συνθήκες στο εσωτερικό του.

Ο τίτλος του project ευφυής και χιουμοριστικός «Popeye in Mars».

Τη νύχτα η συσκευή μοιάζει με κάψουλα, διαμέτρου ενός μέτρου και την ημέρα ανοίγει ο θόλος και τα φωτοβολταϊκά πάνελ του συγκεντρώνουν όλη την ενέργεια που χρειάζεται, για την αυτόνομη λειτουργία του. Η πρόταση στηρίζεται στο σπανάκι, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες καλλιέργειες.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερα από 9.000 άτομα από 83 χώρες.

Η πρόταση των παιδιών κατάφερε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Best Mision Concept» και ξεχώρισε ανάμεσα σε 770 προτάσεις από χώρες ολόκληρου του κόσμου.

Τα μέλη της νικήτριας ομάδας είναι:

Παναγιώτη Μπαιράμη, Μάνθο Παπαματθαίου, Θεμιστοκλή Καραφασούλη, Λυδία Πολύζου, Χάρις-Κλειώ Κόρακα, Σωτήρη Παναγιώτου, Αγησίλαο Ζησιμάτο και Αλφρέδο-Παναγιώτη Δαμκαλή.