ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών: Τι... νέο είπε η Τουρκία και γιατί ανησυχεί η Αθήνα

Σημαίες Ελλάδας-Τουρκίας και ΕΕ
Σημαίες Ελλάδας-Τουρκίας και ΕΕ
Intimenews

Αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών: Τι πρόσθεσε στην επιχειρηματολογία της η Τουρκία και γιατί ανησυχεί η Αθήνα

Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ορισμένων βραχονησίδων αλλά και κατοικημένων νησιών που δεν αναφέρονταν ρητά στις συνθήκες παραχώρησής τους στην ελληνική επικράτεια είναι επιχείρημα της Τουρκίας που το τελευταίο διάστημα προβάλλουν όλο και πιο συχνά.

Αλλά ποτέ δεν είχε φτάσει στην ακρότητα να ισχυριστεί ότι το γεγονός της επαναστρατιωτικοποίησηης των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου δεν είναι απλώς μια παραβίαση των σχετικών συνθηκών αλλά συνιστά και λόγο που οδηγεί στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας πάνω σε αυτά.

Η Άγκυρα δηλαδή υποστηρίζει ότι η αποστρατιωτικοποίηση που επιβλήθηκε στην Ελλάδα με τη σύμβαση της Λωζάνης το 1923, για τα ανατολικά νησιά του Βόρειου και Κεντρικού Αιγαίου και τη συνθήκη των Παρισίων το 1947 για τα Δωδεκάνησα, αποτελεί όρο για την κυριαρχία και η παραβίαση τους αίρει το δικαίωμα κυριαρχίας τους. Και κατά τη λογική τους, συνεπάγεται η απόδοσή τους στους προηγούμενους κυρίαρχους, την Τουρκία και την Ιταλία.

Οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να τις εξαπατήσει, διεκδικεί κυριαρχία σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με κάποια συνθήκη και μάλιστα βάζει κάποια από αυτά τα νησιά προς πώληση» είναι μέρος αυτής της επιχειρηματολογίας που έχει εκφράσει και ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν.

Όπως τονίζουν αναλυτές που συνομιλήσαμε, οι σχετικές διατάξεις αποστρατιωτικοποίησης που περιέχονται στη συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένες.

Αν οι ρήτρες αυτές, ήταν η αίρεση για την κυριαρχία των νησιών, αυτό θα έπρεπε να είχε τονιστεί ρητά από τη συνθήκη κάτι που δεν εγινε . Και για ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα όπως είναι η κυριαρχία του κράτους πάνω σε έδαφος, δεν χωρουν υπονοούμενα που να υποκαθιστούν τη ρητή αναφορά.

Πάντως όλες οι διαδοχικές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων δείχνουν πώς γιγαντώνονται και αξιοποιούνται απλές αιτιάσεις με το πέρασμα του χρόνου και πώς μπορεί να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην αντιπαράθεση της Ελλάδας με την Τουρκία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.