ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Η Ελλάδα ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» στη συνάντηση Μπλίνκεν -Τσαβούσογλου

Η Ελλάδα ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» στη συνάντηση Μπλίνκεν -Τσαβούσογλου
Associated Press

Η κοινή δήλωση ΗΠΑ - Τουρκίας που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το τέλος της συνάντησης των δύο υπουργών εξωτερικών δεν ανταποκρίνεται στον εκνευρισμό που έδειξε ο Τσαβούσογλου από το πώς εξελίχθηκε η συζήτηση.

Ο εκνευρισμός τους προς τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και η απειλή για βέτο του Μενέντεζ δείχνει ότι η Ελλάδα ήταν ο «ελέφαντας στο δωμάτιο».

«Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για μια συγκεκριμένη και προσανατολισμένη στα αποτελέσματα θετική διμερή ατζέντα. Συζήτησαν την ενίσχυση της αμυντικής εταιρικής σχέσης Τουρκίας-ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας» λέει αρχικά η ανακοίνωση και κρατάμε άλλα δύο σημεία:

«Ο Υπουργός Τσαβούσογλου και ο Υπουργός Μπλίνκεν συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης του συντονισμού και της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ απέναντι στις τρέχουσες απειλές και προκλήσεις.

Επαναβεβαίωσαν τη μακροχρόνια δέσμευσή τους στη συλλογική άμυνα ως Σύμμαχοι, καθώς και στην πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ.

Συζήτησαν την εφαρμογή του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψαν η Φινλανδία, η Σουηδία και η Τουρκική Δημοκρατία για την προώθηση της αίτησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ» αλλά και ότι «συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και συμφώνησαν στη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας και των διαύλων επικοινωνίας».

Πάμε τώρα να δούμε τι δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου στους Τούρκους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης: «Είπαμε στις ΗΠΑ ότι η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας έχει χαλάσει. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το είπαμε σήμερα. Ήραν τις κυρώσεις κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Εναντίον ποιου στρέφεται αυτή η απόφαση; Εναντίον της Τουρκίας. Βλέπουμε ότι η ισορροπία Τουρκίας- Ελλάδας έχει χαλάσει στην πράξη.

Δεν αναφέρομαι μόνο στη διαδικασία αγοράς των F-16. Η Ελλάδα στέλνει όπλα που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά και δεν έχουμε δει καμία δήλωση από τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό. Λέμε στις ΗΠΑ ότι πρέπει να αποκατασταθεί αυτή η ισορροπία. Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι; Διατηρούμε αυτή την ισορροπία».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η συναίνεση της Τουρκίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, δεν συνδέεται με τα F-16 ή τουλάχιστον η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει απαιτήσει κάτι τέτοιο επισήμως.

Σύμφωνα με πηγές από την Ουάσινγκτον, οι Αμερικανοί θέτουν ως όρο προς την τουρκική πλευρά για να πάρει τα F-16 και τη συναίνεση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Άρα εκτός από τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ που θέτει όρο να μην συνεχιστούν οι τουρκικές υπερπτήσεις ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θέτει και άλλους όρους.

Το υπουργείο Εξωτερικών με το που έγιναν γνωστές οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, μέσω διπλωματικών πηγών απάντησε λέγοντας ότι «Οι πρόσφατες αναφορές τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών αποτελούν μια επανάληψη των τουρκικών έωλων αιτιάσεων τις οποίες η Ελλάδα έχει επανειλημμένα απορρίψει στο σύνολο τους με σειρά από τεκμηριωμένα επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές, που έχουν αποσταλεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Εξίσου απορριπτέες στο σύνολό τους είναι και οι υποτιθέμενες κατηγορίες περί «ελληνικών προκλητικών ενεργειών» , οι οποίες εκτοξεύονται από μια χώρα η οποία συστηματικά χρησιμοποιεί ανοιχτά την απειλή πολέμου, αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, συνάπτει ανυπόστατα και παράνομα μνημόνια αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και καθημερινά παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο και τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οι εν λόγω κατηγορίες ξεπερνoύν κάθε όριο λογικής και δεν πείθουν την διεθνή κοινότητα.

Σχετικές ειδήσεις