ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Λευκός Οίκος και Κογκρέσο σε απόλυτο συντονισμό για την Τουρκία

Λευκός Οίκος και Κογκρέσο σε απόλυτο συντονισμό για την Τουρκία
AP Photo

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο Newsbomb.gr και το «Διπλωματικό Διαβατήριο», για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ αναφορικά με την πώληση και αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία.

Ένας από τους πιο δραστήριους γερουσιαστές που έχει καταθέσει ενστάσεις για την πώληση των F-16 στην Τουρκία ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν έβαλε στο στόχαστρο την Άγκυρα για τη στάση της.

Σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τον Λευκό Οίκο και το State Department παρουσίασε ως άπιστο σύμμαχο που δεν αξίζει να ανταμειφθεί με την αναβάθμιση και την πώληση νέων F – 16.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο National Press Club στην Ουάσιγκτον, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο όπου θα επιτρέψει την πώληση των συγκεκριμένων μάχη από τις ΗΠΑ στην Τουρκία χωρίς να έχει προηγουμένως επικυρωθεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Δεν πρόκειται να δοθούν F – 16 στην Τουρκία εάν δεν δεχτεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Εάν η κυβέρνηση έστελνε τώρα μια επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την πώληση των F-16, τότε ναι, θα είχε κατατεθεί ένα ψήφισμα για την απόρριψη της αμυντικής σύμβασης εξήγησε ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Κρις Βαν Χόλεν.

Ο πολιτικός των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η πλειοψηφία της Γερουσίας ενστερνίζεται τη συγκεκριμένη άποψη. Μάλιστα, εκτίμησε ότι υπάρχει ομοφωνία και με τον Λευκό Οίκο, καθώς, όπως είπε, είναι απίθανο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει στην πώληση των F -16 χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Κρις Βαν Χόλεν αναγνώρισε ότι η διαδικασία προσφέρει στον πρόεδρο τη δυνατότητα να παρακάμψει ένα ενδεχόμενο βέτο στο Κογκρέσο. Ωστόσο, εκτίμησε ότι με την παρούσα κατάσταση ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να στείλει το επίσημο αίτημα για τα F – 16 στους Αμερικανούς νομοθέτες.

Επίσης, ο γερουσιαστής υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση την από κοινού επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία. Όπως εξήγησε, τέτοιες κυρώσεις μπορούν να μπουν στο τραπέζι αν η Τουρκία συνεχίζει να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ ή αν πραγματοποιήσει μια νέα εισβολή εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, οι οποίες εξακολουθούν να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την τελική και οριστική εξάλειψη της τρομοκρατίας στην περιοχή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να δέχεται κριτική για τη γενικότερη στάση του κυρίως για τη Φιλανδία και τη Σουηδία. Ο έγκυρος ιστότοπος 19 fortuy Five αναφέρει ότι το περιβάλλον ασφαλείας της Ευρώπης έχει αλλάξει από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία.

Η ουδετερότητα δεν εγγυάται πλέον ασφάλεια από τη ρωσική επιθετικότητα. Η εισβολή σηματοδοτεί μια ιστορική καμπή για τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Παρόλο που η κοινή τους ένταξη θα βοηθούσε στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας, ενισχύοντας παράλληλα την αρχιτεκτονική ασφάλειας του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να ασκήσει βέτο στις αιτήσεις τους.

«Δυστυχώς, η Τουρκία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί τη Συμμαχία σε μια εποχή που το ΝΑΤΟ χρειάζεται περισσότερο την ενότητα. Εάν ο Ερντογάν εμποδίσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ο Ελεύθερος Κόσμος θα πρέπει να αποβάλει την Τουρκία από τη Συμμαχία» καταλήγει με νόημα.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Η Ελλάδα παρενοχλεί τον εναέριο χώρο και τους ψαράδες μας

Επίθεση Ερντογάν στην αντιπολίτευση για τα F-35: «Στέλνουν χαιρετίσματα στην Ελλάδα»

Τουρκία: Η αντιπολίτευση θέλει να βγάλει στο «σφυρί» το παλάτι και τα αεροπλάνα το Ερντογάν