ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν και η διαμεσολάβηση Μπλίνκεν

Το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν και η διαμεσολάβηση Μπλίνκεν
Associated Press

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε μία στρατηγική σχέση, η οποία διάγει την καλύτερη εποχή της

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Τουρκία ήταν μετέωρη. Κι αυτό γιατί είχε κλειδώσει αρχικά μόνο η επίσκεψη στην Ελλάδα.

Κατέστη όμως επιβεβλημένη από τις εξελίξεις μετά το χτύπημα του φονικού σεισμού στην Τουρκία και το κύμα αλληλεγγύης από τη Δύση. Θα ήταν, λοιπόν, αστοχο να μην πήγαινε και εκεί ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας λόγω των προσβλητικών δηλώσεων που είχαν προηγηθεί από Τούρκους αξιωματούχους ότι δήθεν ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα ετοίμαζε πραξικόπημα.

Στο δια ταύτα όμως. Αναμένεται να είναι μια επίσκεψη ισορροπίας και στις δύο χώρες. Αλλωστε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πάντα έστελνε μηνύματα που συνοψίζονταν στη φράση «βρείτε τα» πάντα κρατούσε ίσες αποστάσεις.

Το ίδιο αναμένεται να κάνει και τώρα δια ζώσης στις συναντήσεις που θα έχει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Θα θελήσει δηλαδή να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum που υπάρχει από τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και να ζητήσει να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε μία στρατηγική σχέση, η οποία διάγει την καλύτερη εποχή της. Είναι μία σχέση αμοιβαία ωφέλιμη, και για την Ελλάδα και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ένα σημαντικό ρόλο περιφερειακής δύναμης, η οποία παράγει σταθερότητα σε μία ταραγμένη περιοχή.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν δεν έχει ευχαριστήσει ακόμη την Ελλάδα, την ελληνική αποστολή διάσωσης που ήταν η πρώτη που έσπευσε στο σημείο της τραγωδίας. Για αυτό και ο πρωθυπουργός χτες στη συνεντευξή του στην κρατική τηλεόραση ήταν πολύ συγκρατημένος.

«Ο σεισμός αυτός, μέσα από την ανείπωτη καταστροφή που προξένησε, θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας. Υπό προϋπόθεση, και επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Τουρκίας και Δύσης συνολικά. Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο εναπόκειται στην τουρκική ηγεσία. Δεν πιστεύω ότι οι χώρες αλλάζουν πολιτική έτσι, από τη μία στιγμή στην άλλη, ούτε ότι θα ακυρωθεί από τη μία στιγμή στην άλλη ο τουρκικός αναθεωρητισμός. Πιστεύω ότι δημιουργήθηκε ένα κλίμα ψυχολογικής ταύτισης, θα έλεγα, μεταξύ των δύο λαών, το οποίο είναι σημαντικό. Και χρέος μας, και χρέος μου προσωπικά, είναι να το αξιοποιήσω».

Ερωτημα είναι βέβαια με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσει αυτό το κλίμα της ψυχολογικής ταύτισης ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του με τον Τούρκο πρόεδρο.
«Ο κ. Ερντογάν ήταν αυτός, ο οποίος έλεγε "Μητσοτάκης γιοκ". Εγώ πάντα θεωρούσα απαραίτητη τη δυνατότητά μας να συνομιλούμε απευθείας, ως γείτονες, στο πνεύμα της καλής γειτονίας. Και, θα το ξαναπώ, σε περίπτωση που δεν μπορούμε να λύσουμε τα βασικά μας ζητήματα, το βασικότερο ζήτημά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο -είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν έχουμε καταφέρουμε να επιλύσουμε εδώ και πολλές δεκαετίες- έστω και σε αυτή την περίπτωση να μπορούμε να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε σε άλλα πεδία πολιτικής. Και πάντως να μην υπάρχει αυτή η τοξικότητα, η οποία δηλητηριάζει τελικά την αντίληψη των λαών. Αλλά, όπως είδατε, αυτό δεν είχε τελικά επίπτωση ούτε στον ελληνικό ούτε στον τουρκικό λαό» κατέληξε ο πρωθυπουργός.