ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη-Χριστουδουλίδη στις 13 Μαρτίου - Η επίλυση του Κυπριακού κοινή πρόκληση

Πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη-Χριστουδουλίδη στις 13 Μαρτίου - Η επίλυση του Κυπριακού κοινή πρόκληση

Την πρώτη τους συνάντηση θα έχουν στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κύπρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 13 Μαρτίου, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να τηρεί την παράδοση που θέλει ο εκάστοτε πρόεδρος της Κύπρου να πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη με την ανάληψη των καθηκόντων του, στην ελληνική πρωτεύουσα.

Οι δύο γνωρίζονται αρκετά καλά από την εποχή που ο Ν. Χριστοδουλίδης ήταν υπουργός Εξωτερικών και η αλήθεια είναι ότι προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ταχθεί με την επίσημη υποψηφιότητα του ΔΗΣΥ, τον Αβέρωφ Νεοφύτου και όχι με την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Χριστοδουλίδη. Τώρα όμως προέχει η κοινή εξωτερική πολιτική απέναντι στην Τουρκία και το Κυπριακό.

Η τουρκική αδιαλλαξία και η προσήλωση στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης που δημιουργεί η επί σχεδόν μισό αιώνα κατοχή του κυπριακού Βορρά στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ένα αξεπέραστο εμπόδιο. Παρά την πρόσφατη συνάντηση του Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ, οι δύο κοινότητες έχουν ουσιαστικά αποξενωθεί, ενώ η δημογραφική και κοινωνική αλλοίωση στα Κατεχόμενα με εποίκους που είναι δεύτερης και σύντομα τρίτης γενιάς εγκατεστημένοι δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την προοπτική συνύπαρξης που να εγγυάται την ουσιαστική και βιώσιμη προοπτική.

Ο νέος πρόεδρος όμως ίσως έχει ένα βασικό πλεονέκτημα. Eχει διαπραγματευτεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με άμεση εμπλοκή και γνώση της τελευταίας αποτυχημένης απόπειρας αναζήτησης λύσης, στο Κραν Μοντανά το 2017. Ξέρει τις επιδιώξεις της άλλης πλευράς, όπως γνωρίζει και τους εσωτερικούς πολιτικούς και κοινωνικούς συμβιβασμούς. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν πολύ προσεκτικός, δεν διατύπωσε μαξιμαλιστικούς στόχους και δεν δημιούργησε προσδοκίες.

Επίσης, ακριβώς επειδή θεωρείται ότι εκπροσωπεί μια πιο αυστηρή γραμμή στο εθνικό θέμα, ίσως είναι πιο έτοιμος να αναγνωρίσει πότε ένας συμβιβασμός μπορεί να είναι εφικτός πολιτικά και βιώσιμος στρατηγικά. Θέλει λοιπόν να διαμορφώσει νέες συνθήκες για νέα κινητικότητα στο Κυπριακό, ζητώντας από την Ευρωπαική Ένωση να αναλάβει ενεργότερο ρόλο ως διαμεσολαβητής, ενώ έμφαση θα δώσει και στο μεταναστευτικό, με πρώτη πράξη τη δημιουργία υφυπουργείου Μετανάστευσης. Ο ίδιος έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως ο προσανατολισμός της Κύπρου είναι δυτικός και έτσι θα μείνει.

Σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση, η καλή συνεργασία με τον Ελληνα πρωθυπουργό θεωρείται απαραίτητη όπως επίσης και η διατήρηση καλών σχέσεων και την αξιωματική αντιπολίτευση και με τον Αλέξη Τσίπρα το οποίο συνάντησε μόλις αυτή τη εβδομάδα στην Κύπρο.

Η ομίλια μάλιστα που εκφώνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση εις μνήμην του Βάσσου Λυσσαρίδη αποτιμήθηκε θετικά από τους συνεργάτες του Κύπριου προέδρου. Όπως και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι υπάρχουν σαφείς κόκκινες γραμμές αλλά και προοπτική επίλυσης των διαφορών στο δικαστήριο της Χάγης στη βάση του διεθνούς δικαίου αλλά και για την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, από εκεί που τις αφήσαμε στο Κραν Μοντανά στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, βρίσκει σύμφωνο και τον Νίκο Χριστοδουλίδη.